Tuesday 17 March 2020

Nyt ollaan sitten sisällä... mitäs tehtäisiin?



Nykytilanteen takia kotonaa olemista ja pelaamista tulee tapahtumaan enemmän, ja tämä voi kiristää tilannetta jos perheessä on jo ennestään kiistaa pelaamisesta ja tämän määrästä. Tässä artikkelissa käsittelen sitä kuinka pelikasvatuksen kannalta kyseessä ei ole katastrofi, vaan pikemminkin mahdollisuus vanhemmalle.

Psykologi Thomas Gordonin toimiva perhe-malli lähtee aktiivisesta kuuntelusta, Minä-viesteistä ja ongelmanratkaisusta jossa kukaan ei häviä. Vanhempien vääränlaista vallankäyttöä on määritellä heidän oma ongelma lapsen ongelmaksi, esimerkiksi jos lapsen pelin äänet ärsyttävät on vanhempien vastuulla osoittaa ongelmanratkaisutaitoja. Asiasta tivaaminen tai oven sulkeminen ovat molemmat kielteisiä viestejä jotka eivät edistä keskustelua.

Mieluummin kuin miettisin ‘miten vähentää lasten pelaamista’ pohtisin miten voin vanhemman toimilla tauottaa pelaamista, tarjota muita virikkeitä sekä itse parantaa omaa kompetenssiani pelikasvatuksen suhteen? Mahdollisuudet kun ovat että perheet ovat nyt yhdessä enemmän kuin aikaisemmin. Vaarana on että jokainen räplää omaa laitettaan eikä mahdollisuutta käytetä uuden oppimiseen.



Peli-Ramin vinkit


  • Tutustu perheessä pelattaviin peleihin. Ihan oikeasti, pyydä nuorisoa esittelemään pelejään. Miksi niitä on kiva pelata?
  • Katso videoita pelikasvatuksesta, esim: EHYT RY:n videot:
    Miksi peleissä on ikärajat? Mikä on maailman suosituin peli? Tietoisku: Digitaalinen pelaaminen
  • Tutustu pelitubettajiin, esim. Lakko, Laeppavika
    kysy lapseltasi mitä tubettajia hän katsoo?
  • Twitch on peleille suunnattu suoratoistoalusta, tutki mitä sieltä löytyy: www.twitch.tv
  • Ota selville mitä pelaaminen lapsellesi merkitsee.
    Onko hänellä tavoitteita? Mitä näihin tavoitteisiin kuuluu? Haluaako hän tubettaa? Mitä Pelejä Mä Pelaan??!
  • Pelaa itse. Rakenna Minecraft maailma.
  • Huolehdi ergonomisesta peliasennosta ja taoista. Juomatauko, veryttely ja venyttely ehkäisee ongelmien syntymistä.
  • Pyydä lastasi opettamaan sinut pelaamaan. Jos pelaat, laajenna valikoimaasi. Esimerkiksi Helmet-pelihaasteen toutettaminen on hyvä idea. Tai selvittää minkälaisia pelejä Robloxissa on?
  • Pelaa nuorison kanssa. Yksi sosiaalisen pelaamisen muodoista, yhteispelaaminen ei pääse tapahtumaan jos nuoriso ei pääse vierailemaan kavereillaan. Pelatkaa jokin tarinavetoinen peli läpi ja keskustelkaa siitä syntyneistä ajatuksista. Vaikkapa Minecraft: Story Mode, se löytyy Netflixistä.
  • Hankkikaa perheelle yhteinen peli jota voit pelata yhdessä. Jos se on yhteistyöpeli sitä parempi.
  • Pelatkaa perheen kanssa lautapelejä. Nämä ovat hyvää ajanvietettä kaikille.
  • Jos ette ole kotiarestissa, käykää metsästämässä Pokemoneja kaupungin laidalta.

Riitoja pelaamisesta voi syntyä, ja ne keskittyvät pelaamisen määrään ja haittavaikutuksiin. Riitoja voidaan ehkäistä tekemällä selkeät sopimukset ja linjaukset, esimerkiksi koulutehtävät ja kotitehtävien hoitamisesta on hyvä pitää kiinni.

Ruudun edessä oleilua tulee varmasti enemmän kuin normaalisti, ja mahdollisiin ruutuajasta johtuviin haittoihin on puututtava mediakasvatuksella, ergonomialla ja taukojen pitämisellä. Varttuneempien teinien kanssa on enemmän mahdollisuuksia pelien suhteen, esimerkiksi joitakin pelejä on ihan jännittävää katsoa.
Kaikki kerhotoiminta ei ole myöskään ohi, esimerkiksi tampereella päädyimme vetämään Discord-yhteisöpalvelun ja Roll d20 kautta roolipelikerhoa kotiin jämähtäneille nuorille. Tälläinen aktivoiva toiminta on äärimmäisen hyvää.


Roll d20 peli menossa Nekalan roolipelikerhossa.



Suositeltavia pelejä koko perheelle

Teoriassa mitä tahansa peliä voi pelata porukalla, jos toisen pelaajan antaa osallistua päätöksentekoon, tai pelivuoroa vaihdetaan pelin aikana. Esimerkiksi vanhaa Mass Effect-sarjaa ovat pariskunnat pelanneet niin että toinen hoitaa räiskinnän ja toinen puhumisen. Pelikonsoleille on lisäksi tehty on valtava määrä erilaisia seurapelejä, jota kannattaa tsekata. 

Huonona uutisena moninpelit vaativat pelaamiseen soveltuvia laitteita kotiin, sillä samalla koneella pelaaminen jäi muodista pois 90-luvun lopussa. Jotkut pelit mahdollistavat crossplayn kodin tablettien ja pöytäkoneen välillä (kuten Artemis). Kaikki pelit eivät ole ilmaisia, sillä sopivan pelin löytyessä ei sen hinta pitäisi olla esteenä. Ilmaispelejä haluavien kannattaa katsoa mm. www.f2pg.com sivustolle. Monet alla olevista peleistä ovat saatavilla Steam-palvelun kautta.





Minecraft

-PEGI 7. Windows, Mac OS X, Linux. Useita pelimuotoja, koko suku pelaamaan.
-Edelleen päivityksiä saava peli on nyt paljon monipuolisempi. En keksi mitään järkevää syytä (paitsi pelikopioiden määrä) miksei tätä voisi pelata lasten kanssa yhteistyössä. (Vastaavia ilmaisia pelejä löytyy, esim. Minetest.net)





Pokemon Go

-Ei ikärajaa. Ikärajasuositus 9+. IOS, Android. Ilamispelattava, liikuntapeli.
-Päivityksiä saanut Pokemon Go on edelleen hyvä veto ulkona liikkumiseen. Valitettavasti maaseudulta näitä ei tapaa. (Aikuisille hyvä vaihtoehto on taas Walking Dead: Our World)





Hearthstone

-PEGI 7. Ilmaispelattava keräilykorttipeli.
-Windows, MacOS, iOS, Android.
-Hearthstone on korttipeli, jossa riittää syvyyttä. Pelin nopeus on sopiva myös vanhemmalle ihmiselle eikä rahaa ei ole pakko käyttää.





Pro Evolution Soccer 2019 Lite

-PEGI 3. Ilmaispeltatava versio suositusta jalkapallopelistä. 2-22 pelaajaa.
-Windows, PS4, XBox One, Android, iOS
-Jatkokehitelmä jalkapallosimulaatiosta, sekä yhteistyö- että vastaan olevilla pelimuodoilla.





Team Fortress 2
-PEGI 16. Ilmaispelattava.
-PC, XBox 360, PS3, Mac OS X, Linux. Paljon pelaajia.
-Steam palvelun kautta levitetty joukkue-räiskintäpeli. Vanha ja vakaa. Jos etsit perheellesi yhteistä räiskintäpeliä, ei tämän kanssa voi mennä vikaan. Väkivaltaa pystyy myös säätämään alaspäin jos se jotain kiinnostaa. (Massiivista ilmaispelattavaa sotapeliä Planetside 2 suosittelen työyhteisöille)





Keep Talking and Nobody Explodes

-PEGI 3. PC, PS4, Nintendo Switch, XBox One, Android, Linux, Mac, IOS. Yhteis&ryhmätyö.
-Epäsymmetrinen ryhmäpeli jossa yksi purkaa pommia ja muut yrittävät lukea pomminpurkuohjeita. Toimii hyvin 2-4 pelaajalla. Nuoriso ei ota peliä niin vakavasti että avioero syntyisi.





The Escapists 2  

-PEGI 7. 19,90 € (Steam)
-Windows, PS4, XBxo One, Nintendo Switch, iOS, Android. 2-4 pelaajan yhteistyö, verkkopeli.
-Teineille ja aikusille sopiva vankilasta pakopeli, jossa vahvoja roolipelimäisiä vaikuttteita. Peliä voi pelata jaetulla ruudulla tai verkon yli yhteistyö ja kilpailupelimuotona.





Overcooked 1&2


-PEGI 3. 15,99/22,99 € (Steam)
-Windows, PS4, XBox One, Nintendo Switch, Mac, Linux. 2-4 pelaajan yhteistyö.
-Ryhmä kokkeja yrittää toteuttaa tilausta samassa keittiössä.





Lovers in a Dangerous Spacetime

-Ei ikärajaa. 14,99€ (Steam)
-Windows, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, Mac, Linux. 2-4 pelaajan yhteistyö.
-Räiskintäpeli joka asettaa pelaajat samaan paattiin taistelemaan muukalaisolioita vastaan ja pelastamaan pupuja. (We Need to Go Deeper on hyvin samantyppinen yhteistyöhön painottuva sukellusvenepeli).





Artemis Spaceship Bridge Simulator

-Ei ikärajaa (Apple 12+ suositus). 31,99€ (kuusi lisenssiä 5,99€ yksi).
-PC, Android, iOS. Yhteis&ryhmätyö.
-Vanha ja suosittu kapteeni käskee-peli, jossa jokainen laite on avaruusaluksen työpääte, kapteeni tietysti tuijottaa pääruutua ja komentaa muita. Peli vaatii useita koneita ja tabletteja, mutta bonuksena toimii jopa perunalla eikä sitä ole todellakaan vaikea oppia. (PULSAR: The Lost Colony on samantyyppinen mutta siinä jokainen pelaaja ohjaa miehistönjäsentä sisällä aluksessa.)






No comments:

Post a Comment