Friday, 8 January 2016

Pelikirjat ja Visuaalinovellit










(Tapahtui ennen tietoyhteiskuntaa) Pelikirjat olivat suosittu interaktiivisen kirjallisuuden muoto 80-luvulla - muistan aikoinani lukeneeni mm. Viisikko-teemaista pelikirjaa jossa oli arvoituksia ja avaimia. Yksinpelikirjat toimivat yksinkertaisesti “jos menet oikeasta ovesta mene sivulle 34.” Fighting Fantasy-sarjan kirjat toivat pelielementtejä laajentaen kirjoja jopa kaksinpelaamiseen.

Länsimaisia yksinpelikirjoja muistuttavat ‘visuaalinovellit' kehittyivät Japanissa suosituiksi tietotekniikan ja videopelien leviämisen myötä ja käsittivät jopa 70% Japanissa myydyistä PC peleistä vuonna 2006 (wikipedia). Japanilaisia visuaalinovelleja luokitellaan paljolti samalla tavalla kuin seikkailukirjojakin, eli vuorovaikutusmahdollisuuksien tapaan (ja kaikki näistä eivät ole pornoa toim.huom). Länsimaiset visuaalinovellit ilmestyivät terminä käyttöön 90-luvulla ja kuten esikuvissaan niissäkin vaihtelee kuinka paljon pelaajalla (tai lukijalla) on mahdollisuus vaikuttaa tarinaan. Esimerkiksi visuaalisuuteen todella vähän panostavat Depression Quest ja aikaisemmin käsittelemäni erinomainen Choice of Robots ovat esimerkkiä tuoreista visuaalinovelleista.



Toisessa universumissa ilman karttaa


Pelin nimi: Steve Jackson Starship Traveller Pelin julkaisija/kehittäjä: Tin Man Games (2015) / Steve Jackson (1984)
Alustat: PC Pelin tyyppi: yksinpeli-seikkailukirja
Ikäraja(t):-
Videot
https://www.youtube.com/watch?v=HsGmjw1b2hE Traileri



Star Trekille flirttaileva Starship Traveller on Brittiläisen pelintekijän Steve Jacksonin kehittämä seikkailukirja. Haastavassa kirjassa pelaaja on avaruusaluksen kapteeni, joka imeytyy toiseen universumiin. Tarkoituksena olisi löytää tie kotiin ja kapteenin tehtävänä on päättää edetäänkö rauhallisesti vai käsituikuttimien kanssa! Pelissä on hyvin paljon roolipelimäisiä piirteitä, lähtien mm. siitä että miehistönjäsenien ominaisuudet heitetään nopalla ja nämä voivat kuolla. Starship Traveller on myös niitä pelikirjoja josta ei välttämättä päästy kotiin! Peli (ja kirja) ovat sen verran kulttiklassikkoja että tuolloin Games Workshopin työntekijät päätyivät antaamaan nimensä kirjan muukalaisolioille ja planeetoille!


 

 




Miekka&Harlekiini


Pelin nimi: Sword Daughter Pelin julkaisija/kehittäjä: Hanabira/Hanko Games (2015)
Alustat: PC Pelin tyyppi: visuaalinovelli
Ikäraja(t): -
Videot
https://www.youtube.com/watch?v=ZqQlK-aZ3J0 Traileri



(Eeppinen tarina Steamin joulualesta) Turnajaisiin matkustava Tyrnan ja tämän isän karavaani joutuu aavikolla örkkien hyökkäyksen kohteeksi. Gavin-haltijan löydettyä Tyrnan tämän on päätettävä luottaako tähän, seuraako örkkejä kostaakseen isänsä ja toteuttaako haaveensa käydä Nernan läheisessä temppelissä? Sword Daughter on kevyellä vuorovaikutuksella varustettu visuaalinovelli jossa on 22 erilaista loppua. Yksi tarina ei ole pituudella pilattu, mutta soundtrack on tyylikäs. Novellissa miellytti se että kovapäisen Tyrnan ja Gavinin väliset puntit pysyivät melkoisen tasan, eli tyttöä ei viedä kuin pässiä narussa vaan kerronnallisesti molemmat tekevät tärkeitä päätöksiä.




 




Aikuiseksi kasvanut Tuhkimotarina


Pelin nimi: Cinders Pelin julkaisija/kehittäjä: Moa Cube (2012)
Alustat: PC, Mac OS X Pelin tyyppi: visuaalinovelli
Ikäraja(t): -
Videot:

https://www.youtube.com/watch?v=AaoSeIDPVq0’ Traileri



Oma suosikkini, Game Makerilla toteutettu Cinders on psykologisesti uskottava Tuhkimotarina (ei siis Grimmin versio). Cinders ottaa kantaa siihen olisiko prinssi ollut Tuhkimolle lopuksikaan sopiva kumppani, ja tämän valinnat vaikuttavat vahvasti myös. Siihen mitä tarinan jälkeen tapahtuu? Tarina on hyvin luettava ja uskottava kuvaus neljän naisen tulehtuneista väleistä, koska sitä ovat olleet 'oikeat' kirjailijat kirjoittamassa.



 Kuvien lähde: Steam




Menolippu Mombasaan



Pelin nimi: Narcissu Pelin julkaisija/kehittäjä: stage-nana (2005)
Alustat: PC, Linux, Mac Pelin tyyppi: visuaalinovelli (japanilainen)
Ikäraja(t):-
Videot

https://www.youtube.com/watch?v=qO0tEH-FZLg Narcissu -side 2nd- alkuintro.

Jotenkin, koko aihetta ei pysty käsittelemään vetämättä hyvin tunnettua Narcissua esiin. Visuaalinovelli kertoo vaietusta aiheesta Japanissa. Tarina kulkee raiteilla, mutta siinä käsitellään kahden terminaalisesti sairaan nuoren ystävyyttä, eli novelli on hyvin tunteita herättävä. Visuaalinovelli on ladattavissa vapaasti: http://narcissu.insani.org/index.html. Jatko-osia visuaalinovellilla on olemassa kolme kappaletta.






No comments:

Post a Comment