Friday, 23 August 2019

Oxenfree

X-Teini Files



Joukko teinejä päättää viettää yön Edwardsin saarella. Juhlinta kuitenkin keskeytyy yliluonnolliseen ilmiöön joka saa joukon hajaantumaan ympäri autiota saarta. Päähenkilö Alexandra pyrkii löytämään kaverinsa ja selvittämään siinä samalla välinsä adoptioveljensä Joonakseen. Peli sai BAFTA Game Awards palkinnon 2016 parhaasta indie-pelin narratiivista.





Pelin tiedot


Pelin nimi: Oxenfree (2018) Pelin julkaisija/kehittäjä: Night Scool Studio
Alustat: PC, Mac OS X, XBox One, PS4, Nintendo Switch, Linux, iOS, Android
Pelin tyyppi: Seikkailupeli, yliluonnollinen mysteeri-trilleri
Ikäraja(t): PEGI 12 (App Store 12+)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Traileri
Commonsense-media.org arvio


Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Oxenfreen narratiivi on ehdottomasti yksi pelin mielenkiintoisemmista puolista. Päähenkilöt juttelevat kävellessään, Alexille tarjotaan yleensä kolme vaihtoehtoa ja kavereille äksyily johtaa suhteiden kylmenemiseen. Dialogin määrä on huima ja se pyörii teineile tuttujen asioiden ympärillä, Alexin veljen kuolema on jatkuvasti läsnä, Joonas yrittää tulla toimeen Alexin kanssa ja tietysti joukossa on yksi hasis-pöllyttelijä.





Nopeassa dialogissa on se hyvä puoli että pelaaja ei ehdi taktikoimaan, vaan valita rooli ja pysyä siinä. Haluaako Alex olla ystävällinen Clarissalle ja kuinka vahvasti hän haluaa tulla kaveriksi uuden veljen kanssa?




Mielenkiintoinen innovaatio on antaa pelaajalle analoginen radio, jolla tämä voi kuulla mystisiä radiölähetyksiä, Edwardsin saari onkin täynnä mysteerisignaaleja jotka kertovat omaa mystistä tarinaansa saaresta ja sen historiasta. Radio on myös tärkeässä osassa anomalioiden selvittämisessä.







Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Pelin tyyppi on yliluonnollinen mysteeri. Edwardsin saarella on ollut jenkkien armeijan viestikoulu ja sen ainoa pysyvä asukas Maggie Adler on kuollut vastikään. Aikapardoksit ja kummittelu ovat selkeitä yliluonnollisia elementtejä. Varsinaisesti ‘jumpscare’-elementtejä pelissä ei ole, mutta suomalaista kuvaohjelmakriteeristöä lainatakseni ‘yliluonnolliseen liittyvää melko voimakasta ahdistavuutta’ voi olla ainakin virkamieskielellä hyvin kuvaava termi. Pelin yliluonnolliset kohtaukset ovat luonteeltaan kuitenkin ongelmanratkaisua, joten pelaaja ei ole avuton eikä missään vaiheessa menetä kontrollia.




Vaikka uhka on jatkuva, on pelin tyyppi trilleri eikä kauhu. Esimerkiksi aikaisemmin arvostelemani Observer käytti alusta loppuun kauhugenrestä tuttuja ruutuefektejä, kun taas näiden käyttö on aika rauhallista Oxenfreessä. Näinollen 12 on myös suomalaisen kriteeristön kannalta sopivampi ikäraja. Näiden kriteerien kannalta päihteiden käyttöä ei oikein voi kritisoida, koska sitä ei esitetä  korostettuna tai ihannoitavana. Pelkkä päihteidenkäytön mainitseminen pelissä ei minusta ole ongelma, koska se voi johtaa taas hyviin keskusteluihin vanhempien ja lasten välillä.




Pegi.info antaa ikärajaksi myöskin 12 mutta hieman eri perustein:

“The game was rated PEGI 12 for occasional non-realistic looking violence towards human characters, the use of sexual innuendo and offensive language. Not appropriate for persons below 12 years of age.”





Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta


Oxenfree oli kesällä 2019 ilmaisena Epic-pelikaupan kautta ja pilkkahinnalla Humble Bundlen kautta 2018. Anekdoottina mainittakoon että Humble Bundlessa peli oli osa ‘Very Positive Bundle 2’-kokoelmaa. Tämä on hyvä kuvaus pelille. Peli käsittelee kaveriporukan välejä, menetyksestä selvitymistä. Päähenkilö Alex on ikäisekseen yllättävänkin aikuinen, tai sanotaan että pelaaja voi valita aikuisia ja fiksuja vastauksia. Lopuksi pelaaja saa myös palautteen siitä minkälaiseksi suhde toisiin teinieihin muodostui ja mitä pelin jälkeen tapahtui?




Dialogin määrä tekee siitä myös mielenkiintoisen seurattavan eikä peli ole pituudella tai vaikeudella pilattu, eli tämä peli olisi yksi optio sellaiseksi peliksi jota voisi perheen kera pelata. Ehkäpä jopa siitä irtoaa keskusteluaiheita. Tätähän kasvatus osin on, aikuisen näkökulman tarjoamista.





Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mitä Michaelille tapahtui?
  • Mitä saaren historiasta on implikoitu?
  • Minkälaisena pelaat Alexia? Kenestä pidät, kenestä et pidä?
  • Maggie Adler, mitä tiedämme hänestä?

No comments:

Post a Comment