Saturday, 27 October 2018

Deliver Us The Moon: Fortuna

Pyydetään kuuta taivaalta



Kuun pinnalta löytyvä Helium 3 on maapallon energiaongelmien pelastus sillä ilmastonmuutoksen aiheuttama aavikoituminen on ryöstäytynyt käsistä. Kansainvälinen avaruusohjelma WSA perustaa siirtokunnan kuuhun tuottamaan energiaa, joka välitetään maapallolle mikroaaltoina. Valitettavasti eräänä päivänä 2034 valot sammuvat eikä siirtokunnan asukkaista kuulu enää mitään. Avaruusohjelmaa jatkavat vain muutamat avaruusohjelman lakkauttamista vastustavat työntekijät. Viisi vuotta pimennon jälkeen yksinäinen astronautti laukaistaan kuuhun selvittämään mitä on tapahtunut ja käynnistämään mikroaaltolähetin uudelleen. Aikaisemmin pelistä on arvioitu ryhmärahoitukselle tarjottu alpha-versio.

Peliin julkaistiin jatkoa 10.10.2019. Ajatukset viimeisestä kappaleesta voi lukea täältä.




Pelin tiedot



Pelin nimi: Deliver Us The Moon: Fortuna Pelin julkaisija/kehittäjä: KeokeN Interactive
Alustat: PC Pelin tyyppi: Seikkailu
Ikäraja(t): PEGI 12
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
https://www.youtube.com/watch?v=QQ1jMzd6dug



Mitä peliharrastaja ajattelee pelistä?


Joukkorahoituksella tuotetussa seikkailupelissä on yllättävän paljon tunnetta. Seikkailupelin pohjana on arvoitus mitä kuussa on tapahtunut. Onnettomuus? Pandemia? Astronautti joutuu laukaisemaan pelin alussa kiireellä kuuhun, sillä pölymyrskyt ovat riistäytymässä käsistä. Yhden miehen oletetaan pelastavan koko ihmiskunta, eli ei paineita. Pelin mekaniikka sisältää pientä ongelmanratkaisua, pattereiden vaihtelua paikasta toiseen, osien etsintää sekä pienten minipelien selvittämistä. Lentopuvussa on happea vain kolmeksi minuutiksi, joten osa pelistä on tehtävien selvittämistä aikarajan puitteissa sekä happitankkien etsimistä siinä sivussa.




Pitkät matkat taitetaan junalla ja kuuautolla, josta jälkimmäisellä oli hauska ajella. Tekijät tuntevat scifinsä, sillä välillä tunnelma on kuin Interstellar- tai Gravity-elokuvasta. Pelit saavat viittauksista osansa, esimerkiksi happitankkien etsintä sai aikaan hyviä takaumia Adr1ft ja Lifeless Planet -pelistä, jotka molemmat kertoivat paljon tarinaa ympäristöllään. Peli kertoo tarinaa ympristöllään ja sen tyyli on nk. ‘kova’ tieteisfiktio, mutta se sisältää paljon klassisia tieteistarinoiden elementtejä kuten kiertoratahissi, Helium 3 ja siirtokunnan johtajien ratkaisut. 






Kuvaohjelmaluokittelijan kannalta


Peli seuraa päähenkilön seikkailua ja kuun ihmisten draamaa. Kiertoratahissin astronautti Sarah Baker on ollut viisi vuotta aikaisemmin paikalla tutkimassa ja hänen jättämiään nauhoitteita seurataan. Mukaan tarttuva robottiapuri ASE muistuttaa ulkomuodoltaan Portal 2 Wheatley-tekoälyä. Monet ongelmat liittyvät ASEn kauko-ohjaamiseen eri paikkoihin, mutta tämä pystyy näyttämään nauhoituksia menneisyydestä.



Käytännössä sisällössä on lyhytkestoisia väkivaltaviitteitä ja jännittävyyttä, jotka vastaavat korkeintaan ikärajan 7 määritelmiä. Peli ei käytä kauhuelokuvista ja -peleistä tuttuja tehosteita, joten esimerkiksi hapen loppuminen ilmoitetaan yksinkertaiseti pelihahmon luhistumisella kasaan. Realistisesti ajateltuna tukehtuminen näyttäisi ja kuulostaisi erilaiselta. Tämä tarkoittaa sitä että peli on myös melko turvallinen pelata omien lasten nähden.

Happi loppui, uudestaan.

Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta?


Sopii hyvin myös vanhemmille. Kyseessä on verkkaista ongelmanratkaisua, joskin välillä EVA-kohtauksissa on kiire hapen uhatessa loppua. Juonen keskiössä ovat arvoitus ja vastaukset antavat odottaa itseään hetken. ASEn annettua mahdollisuuden näyttää nauhoituksia menneisyydestä pelaaja imeytyy mukaan tarinaan. Mielenkiintoisena havaintona vaikka päähenkilö ei puhu eikä pukahda välittää tämän kehonkieli tunnetiloja yllättävän hyvin. ASE ja päähenkilön kohtaaminen ensimmäisen kerran? Nerokasta animointia.

Terve, kaveri.

Edit: Toisin kuin aikaisemmin totesin, early access-versiossa juoni jäi tosiaankin kesken. Ilmainen lisäosa Tombaugh päättää tarinan ja täytyy myöntää että loppu oli tunteisiin vetoava.  Ajatukset viimeisestä kappaleesta voi lukea täältä.



Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Kuinka monta työntekijää tarvitaan oikeasti raketin laukaisuun?
  • Mikä on sinun teoriasi tapahtumista?
  • Fuusio ja fissioreaktorin erot?
  • Mitä fuusioreaktiori tarvitsee toimiakseen?
  • Minkälainen on hyvä lopetus tarinalle?




No comments:

Post a Comment