17-vuotias Jarvis Khattri sai ikuisen porttikiellon Fortnite-peliin 3.11.2019 käytettyään huijausohjelmaa. Kielto oli sikäli merkittävä että palveluntarjoaja Epic antoi tämän rangaistuksen, vaikka Jarvis käytti toista käyttötunnusta, kuin mitä hän yleensä käyttää striimatessaan peliä. Eli, keskustelu rangaistuksen sopivuuesta on tällä hetkellä käynnissä.
Fanit ovat tietenkin lobanneet #FreeJarvis-hashtagilla saadakseen kiellon peruttua mutta kehittäjä ei ottanut Jarvisin anteeksipyyntöä vastaan. Ilmoituksessaan Epic toteaa että palvelulla on nollalinja ketä tahansa kohtaan, joka käyttää huijausohjemaa. Aimbot, eli tähtäyksenavustaja antaa epäreilun edun pelissä.
Twiitissään Jarvis kertoi että ei tiennyt kuinka vakavia seuraukset olisivat. Toisaalta youtube-käyttäjä Ktiden tallentamassa videossa Jarvis kertoo kuinka varmasti hänen käyttämänsä sivutunnus tulee saamaan porttikiellon. Videosta näkyy kuinka Jarvis kehottaa katsojaan olemaan käyttämättä aimbot-ohjelmaa.
Päätös on aloittanut moraalisen keskustelun pelien sääntöjen valvonnasta ja rangaistuksien sopivuudesta, etenkin kun kyseessä on elinikäinen kielto kun taas turnauksessa huijannut Damion “XXiF” Cook sai 14 päivän väliaikaisen porttikiellon ja pystyi osallistumaan maailmanmestaruuskisoihin myöhemmin. Onko huijaaminen yleistä? Kyseisissä kisoissa 698 (!) pelaajaa sai moitteet, kertoo polygon.com.
Ero tässä on se että XXif ura ei ole ohi, mutta Jarviksen on. Jarviksen kanavaa tilaa 2 miljoonaa ihmistä ja seuraa noin neljä miljoonaa. Striimaaminen on kovaa työtä ja vaatii jatkuvaa sisällön tuotantoa. Vice.com tapauksesta kirjoittanut Emmanuel Maiberg toteaa että sisältöä kovalla tahdilla tuottava striimaaja tulee varmasti tekemään ohjelmaa huijaamisesta pelissä jossain vaiheessa.
Pelkästään striimin uudelleenlataus on saanut yli 700000 katsomiskertaa ja emme tiedä kuinka moni katsoi alkuperäisen videon. Tubettajilta ja livestriimaajilta odotetaan selkeästi hyvin korkeaa moraalia ja ehdotonta pelin käyttösopimuksen noudattamista. Vaikka Jarvis sanoo videossa ‘älkää tehkö näin’ - ei voida sanoa etteikö hänen katsojistaan löydy henkilöitä jotka haluavat kokeilla huijaamista kuten heidän idolinsa. Moni youtubettaja on avannut pandoran lippaan sanomalla jotain tyhmää. Fanilaumoja on tubettajan itsensä käytännössä mahdotonta estää tai ohjata.
Oma ajatukseni on se että tubettajilta odotetaan pelleilyä ja viihdettä, mutta samalla heitä arvioidaan todella kriittisesti ja raadollisesti. Vaikka kyse ei olisi yleisöstä on tubettajan oma käytös myös asetettava perspektiiviin: esimerkiksi alaikäisten ohjaaminen uhkapeleihin CS:GO-skineillä on petollista käyttäytymistä, natsikortin pelaaminen on typeryyttä, mutta osa tubettajien tekemistä virheistä on rehellistä ajattelemattomuutta.
Tärkein kysymys on, kuinka pitkälle ammatikseen tubettavaa henkilöä on moraalisesti oikein ja pelin/palvelun kannalta kannattavaa penalisoida?
No comments:
Post a Comment