[a] Lue artikkeli [b] Sulje selain
Black Mirror: Bandersnatch (2018)
1984 tietokonepelin kehityksestä kertova Bandersnatcher sekoittaa kauhua, vaihtoehtotodellisuuksia ja tieteisfiktiota. Alunperin Black Mirror sarjaan sijoitettu jakso osoittautui haastavaksi luoda, esimerkiksi Netflixiin piti luoda erillinen ohjelma yhdistämään eri videoiden palasia. Käsikirjoitus kirjoitettiin Twine-alustalla, joka on interaktiiviseen tarinankerrontaan luotu HTML5 ohjelma. Jakso keräsi paljon suosiota ja voitti kaksi Emmy-palkintoa innoittaen palvelun tuottamaan lisää interaktiivisia elokuvia. Yhteensä Bandersnatcher koostuu 150 minuutista videota joka on jaettu 250 palaseen. Erilaisia ‘loppuja’ on kymmenestä kahteentoista ja osa näistä vaatii uudellenkatselua jotta ne löytää.´
Pelaajalle annetaan kaksi valintaa jotka vaikuttavat harmittomista kuten musiikista elämän ja kuoleman kysymyksiin. Peli/Elokuva tallentaa edistymisen aina välillä, joten epäonnistuessa voi palata hieman taaksepäin. Osan lopuista löytää kuitenkin vain aloittamalla alusta ja testaamalla eri vaihtoehtoja. Bandersnatch pyrkii myös hauskasti verran neljättä seinää ja kertomaan vahvaa metatarinaa.
Onko se tietokonepeli? Jos pelaamisessa on olemassa häviö ja voitto, sekä palkintona löytää kaikki loput taitaa Bandersnatch olla peli. Bandersnatchin ikäraja on Netflixissä 16+.
Selviytymistaitojen varassa (You vs. Wild, 2019)
Suomen televisiossakin esiintynyt Bear Grylls on esitellyt selviytymistaitoja Man vs. Wild-sarjassa, syömällä koppakuoriaisia ja juomalla likavettä. Sarjan jaksot ovat hyvin tuotettuja ja käsikirjoitettuja. Jonkin verran kritiikkiä on esiintynyt sarjan premissistä että Grylls on yksin viidakossa, vaikka näin ei ole. Lisäksi kaikkia selviytymiskikkoja ei kannata kokeilla.
You vs. Wild jatkaa tututtua formaattia. Bear Grylls on jollain aikakriittisellä tehtävällä kuten viemässä malarialääkkeitä ja katsoja joutuu tekemään valintoja. Otetaanko mukaan köysi vai ei. Osa tilanteista on improvisoitu paikan päällä, eli Bear Gryllsin tippuessa jäihin hän tekee sen oikeasti. Joidenkin katsojien harmiksi Bearia voi vain kiusata, mutta tälle ei käy pahasti. Todellisuudessa mies on sairastunut usein kuvauksissa, joten vaikka kyse on viihteestä on tässä viidakkoseikkailussa vakavampiakin puolia.
Bonuksena sarjan jaksot on dubattu suomeksi. Aikaisemmin esitetyt Bear Gryllsin sarjat on suomessa ikärajoitettu 7 tai 12 vuoden (Bear Grylls. Escape From Hell) ikärajaan. Netflix kertoo ikärajaksi 7.
Minecraft: Tarinatila (Minecraft: Story Mode 2015/2018)
Edesmenneen Telltale Gamesin luoma sarja on katsottavissa/pelattavissa Netfilixissä. Ensimmäinen kausi Kiven veljeskunta kertoo Jessen, Olivia, Axelin ja Reubenin matkasta EnderConin rakennuskisaan. Tarina lähtee tietysti tästä eskaloitumaan pahasti mm. Ctulhu-hirviön tullessa puolivahingossa manatuksi paikalle. Pelaaja joutuu tekemään ensimmäisessä jaksossa Telltalemaisia valintoja, eli valitsemaan kahden huonon valinnan välillä. Toinen kausi saatiin valmiiksi Telltalen irtisanomisten jälkeen 2018 ja Netflix versio julkaistiin samaan aikaan. Netflixin versiossa ei ole aikaisempien versioiden tapaan arcade/quicktime event-toimintakohtauksia. Valintojen määrää on myös vähennetty, esimerkiksi jessen ulkonäön voi valita kahdesta eikä kahdestatoista valinnasta.
Toisaalta Netflixin versio on huomattavasti näyttävämpi valaistuksen ja varjostuksen kannalta. Toisin kuin aikaisemmat Telltalen pelit M:SM on perheystävällinen. Pelaaja pääsee valitsemaan mitä tehdään. Jesse voi tässä sarjassa olla poika tai tyttö.
Kuva: Erot alkuperäisen ja netflixin neljännen jakson välillä. Lähde: Reddit.
No comments:
Post a Comment