Tampreen ammattikorkeakoulu päätti antaa viime syksynä tietojenkäsittelyn opiskelijoille kahvitilan, joka nimettiin Tikoloksi. Kun tila oli kalustettu toin vanhan Playstation 1 ja matkatelevision pelien kera yleiseen käyttöön.
2014-2015 talvella pleikkari osoittautui tietojenkäsittelyn opiskelijoiden kesken yllättävän suosituksi ja antoi sen tikun mistä tehdä asiaa myös muiden luokkien kanssa - eli tämä osoitti taas pelaamisen lisäävän sosiaalista pääomaa. Oma kokoelmani oli kohtuullisen edustava sisältäen klassikkopelejä, uupuen kuitenkin pari tärkeää. Eräällä opiskelijalla oli ollut lapsena jopa sama demolevy joka on kulkenut kokoelmani mukana Onneksi ystävälliset ihmiset toivat muutaman tärkeän peli pelattavaksi. Laitetta ei oltu päivitetty nk. “modipiirillä” joten ulkomaiset tai kopioidut pelit olivat ulkona laskuista.
Reviews and musings about game education, ethics, indie projects, game research. Mostly finnish at this point.
Thursday, 28 May 2015
Saturday, 23 May 2015
Deus Ex: Invisible War
Deus Ex-sarja sen kuin porskuttaa, tuleva Mankind Divided on cyberpunk-teemaisen pelisarjan viides osa. Sarjassamme vanhat retropelit - Invisible War pelisarjan toinen osa ja sitä on pidetty huomattavasti huonompana kuin alkuperäistä esikuvaansa, tosin huono maine ei ole ennenkään estänyt minua testaamasta peliä! Pelin juoni lähtee vuodesta 2072 liikkeille: Chigago tuhotaan terroristi-iskussa ja päähenkilön akatemiaan hyökätään: Maailman hallinnasta ovat vääntämässä kättä sekä kapitalistinen WTO että kybernetiikkaa vastustava maailmanuskonto, jotka molemmat kosiskelevat pelaajaa puolelleen.
Struktuuri arvosteluille
Pelikasvatus on pitkälti niiden jotka eivät harrastuksesta tiedä, tietojen ja valmiuksien kohentamista. Tietämällä peleistä vanhempi osaa suhtautua oikein peleihin ja valikoida omaa kasvatustavoitettaan vastaavia pelejä lapsilleen. Tieto vähentää mediapaniikkia ja madaltaa kynnystä pelata lasten kanssa - tapa josta sekä lapset että vanhemmat hyötyvät.
Seuraavassa esimerkissä on otettu mallia PTK ry:n peliraati.fi lomakkeesta, kuitenkin tiivistämällä tarpeelliseen ja suhteuttamalla myös sekä suomalaisiin kuvaohjelmakriteereihin sekä PEGI:n ikärajakriteereihin, koska nämä todella rajaavat pelin luovuttamista alaikäsiille. PEGI ikärajat eivät ole vapaaehtoisia tai suositusikärajoja vaan lastensuojelulain ja kuvaohjelmalain perusteella pakotettavia ikärajoja, jonka rikkomisesta saa tuomioita.
Oheisen l omakkeen raamit ovat siis kasvatukselliset ja näkökulma lastensuojelullinen, kohderyhmän kallistuessa enemmän niiden suuntaan, jotka eivät pelaa.
Tunnisteet:
arvostelulomake,
arvostelut,
CC,
ikärajat,
pegi,
PEGI 12,
PEGI 16,
PEGI 18,
PEGI 3,
PEGI 7
Friday, 22 May 2015
Blogista...
Miksi yksi uusi blogi? 35-vuotiaalla alanvaihtajalla luulisi olevan muutakin tekemistä? No, vuodesta 2008 lähtien kirjoittelin PTK Ry:n peliraati.fi sivustolla peleistä ja pelikulttuurista. Sain kommentteja että "tämä on juuri sitä mitä vanhemmat tarvitsevat" - jep, artikkeleiden jakoja somessa nolla ja virkamiesyhteistyö nolla. Sitten tulee kommentteja että kyseessä olisi minun sivustoni, kun olen ainoa joka sinne kirjoittelee. Ei näin, mutta suora päätelmä että jotenkin aika ei vain ollut kypsä peleistä puhumiseen - ainakaan siltä kannalta että ne olisivat vanhempien ja lasten yhteinen harrastus! Tämä postitus on myös samalla avoin kirje siitä että lopetan vapaaehtoistyöt kyseisellä sivustolla ja suuntaan aikaani enemmän pelien tekemiseen kuin niiden analysointiin.
Pelikasvatus ei kuitenkaan ole mihinkään kadonnut, vaan olen edelleen käytettävissä - vanhempien kasvattamiseen ja kirjoittelen löydöistäni omalle sivustolle :)
Pelikasvatus ei kuitenkaan ole mihinkään kadonnut, vaan olen edelleen käytettävissä - vanhempien kasvattamiseen ja kirjoittelen löydöistäni omalle sivustolle :)
Subscribe to:
Posts (Atom)