Thursday 17 October 2019

Rebel Galaxy

Avaruuden rekkakuski



Avaruuden rekkakuskin täti kutsuu tämän Rust-avaruusasemalle linnunradan perukoille. Ilmeisesti tarvitsee jonkinlaista apua. Saavuttuaan paikalle päähenkilö toteaa tädin kadonneen ja aloittaa etsinnän tehden hämäriä keikkoja diilereille ja syndikaateille. Eli, avaruuden rekkakuskin arkea.
Rebel Galaxy oli sikäli merkittävä että sen julkaisi kahden miehen duo Travis Baldree ja Erich Schaefer, joka tunnetaan Diablo 1&2 sekä Hellgate:London-pelistä. Nappasin pelin ilmaiseksi Epic Gamesin kautta, joskin Steamin puolella se on ollut jopa kahden ja puolen euron alessa. Peliä ei kannata sekoittaa Rebel Galaxy: Outlaw-hävittäjäsimulaattoriin, joka on kaksikon seuraava iteraatio.


Pelin tiedot


Pelin nimi: Rebel Galaxy (2015) Pelin julkaisija/kehittäjä: Epic Games / Double Damage Games
Alustat: PC Pelin tyyppi: Avaruussimulaattori, kauppa, yksinpeli
Ikäraja(t): PEGI 12 (ESRB: Teen)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Traileri




Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Hyviä avaruuskauppapelejä ei löydy nykyään paljon. Rebel Galaxy kuvaa jo vanhasta Elitestä tuttua pelimuotoa: tee kauppaa rahaamalla kuljetuksia avaruusasemien välillä tai ryhdy palkkionmetsästäjäksi tai piraatiksi. Vihoviimeinen korpimaa on vapaata temmellyskenttää. Päähenkilön täti on kadonnut ja juoneen sekoittuu myös muukalaisten tekoäly, joka pyytää pelaajaa keräämään ympäri tähtijärjestelmiä lojuvat osat itsestään.


Tähtisumu nimeltä suomi...

Pelaaja pysyy onneksi kahdessa ulottuvuudessa, eli taistelut muistuttavat lähinnä laivastotaisteluita pelaajan kääntäessä kyljen ja moukuttaessa laidallisen verran tykkejä. Automaattiset konetykit hoitavat ympärillä pörräävät rynnäkköhävittäjät, sillä nämä eivät ole niin kohteliaita että tulisivat aina laidallisen eteen.



Omaa alusta voi päivittää tai vaihtaa suurempaan ja päivitysoptioita löytyy riittävästi. Aloitusaluksella pärjää myös kohtuullisen hyvin, jos ei sotke mihinkään turhan suureen taisteluun itseään. Koko pelin voi hyvin pelata läpi aloituskorvetilla.



Pääjuoni tarjoaa heti syyn ja rahaa pomppia ympäri järjestelmää, ensimmäisen tehtävän ohjatessa pelaajan totuttelemaan aluksen ohjaimiin. Ja musiikkina tietysti blues rock. Rebel Galaxy on yllättävästi yksi harvoista peleistä, jotka antavat mahdollisuuden soittaa omia MP3-tiedostoja taustalla, joten jos blues rock ei miellytä voi korvata kirjaston omilla valinnoillaan.




Pelin suunnittelu on hyvällä tasolla ja asiat vaikuttavat toisiinsa, tuotteiden pörssihinta vaihtelee joten mitään yksittäistä reittiä ei löydy joka tuottaisi mansikoita. Pelissä on selkeää yritystä emergenttiin pelisuunnitteluun. Eli: jos viet tuotteita johonkin, niiden hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos jossain on nälänhätä lähetetään ruoka-aluksia paikalla, jos jossain on sotaa lähetetään taas rauha-aluksia hieromaan sopua (Toim. huom. Olisipa se näin loogista tosielämässäkin).


Tähtijärjestelmän kartassa liikkuu monta ikonia.

Pelaaja voi vaikuttaa asioihin esimerkiksi ryöstelemällä kuljetuksia tai pelaamalla jonkun pussiin. Esimerkiksi piraatteja tappamalla maine näiden suuntaan huononee kun taas kauppiaita pelastamalla maine siviilejä kohtaan paranee. Piraattien kanssa voi myös hieroa parempia välejä. Aivan merkitykselliseksi pelin osapuolten toiminta ei nouse, sillä valinta on jokatapauksessa tehtävä piraattien ja kansalliskaartin osapuolten välillä. Kuitenkin, peli on miellyttävä kevyt versio Elite Dangerous-pelille, löytöretkeilyä ja piraattien kurittamista omaan vapaaseen tahtiin.



Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma

Valopalloja ja tuikkusäteitä. Rebel Galaxy on laivastotoimintaa fiktiivisessä avaruudessa eikä sinällään sisällä paljonkaan mitään mihin luokittelukriteerit reagoisivat. PEGI-ikäraja 12 on tullut lievästä kiroilusta. Suomalaisittain ehkä puhuttaisiin korkeintaan 7 ikärajaasta.



Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta

Joskus hektisessä taistelussa ei malta lopettaa, vaan tilanteen pelaa mielellään loppuun. Kuitenkin, peli on yksinpeli ja helpohko asettaa sivuun ja jatkaa myöhemmin. Löytöretkeily ja oman aluksen päivittäminen ovat asioita jotka hivelevät pelaajan omaatuntoa. Sanotaan niin että vanhemman ei kannattaisi ainakaan kritisoida peliä jota ei ymmärrä tai pelityyppiä jota ei arvosta. Jos pelaaja käyttää aikaa peliin, hän luultavasti saa jotain siitä, onnistumisen kokemuksia vähintäänkin. Kyllä, Rebel Galaxy on yksinpeli, mutta yksinpelit eivät ole kadonneet koska nettipeleissä pitäisi olla ainakin jossain määrin sosiaalinen. Jossain vaiheessa tähänkin väsyy, eli siinä mielessä hyvät yksinpelit ovat ehkä joskus tehokkaampi tapa rentoutua ja saada myönteisiä kokemuksia.




Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mitä musiikkia haluaisit kuunnella tämän taustalla?
  • Onko pelissä vähän vai paljon tekemistä?
  • Mikä avaruuden rekkakuskin urassa kiinnostaa?

No comments:

Post a Comment