Wednesday 8 January 2020

Immersive Battle Maps for Roleplaying Games

Taistelukartat mukana



Ryhmärahoitetut projektit Kickstarterissa onnistuvat välillä nappiin. Yhdysvaltalaisen Tanner Yarron tavoite tehdä taistelukarttakirja roolipelaajien käyttöön onnistui ryhmärahoituksessaan marraskuussa 2019 liki kymmenkertaisesti ja kirjat saapuivat syksyllä rahoittajille, suomen postituksen tapahtuessa joulukuussa. Kirjan aukeamat ovat 22x17 tuuman kokoisia taistelukarttoja roolipelikäyttöön. Näitä on sisäsivuilla 30 ja yhteensä 32 jos kannet laskee mukaan.




Immersive Battle Maps for Roleplaying Games Vol 1
Valmistaja: Yarro Studios
Hinta: (Valmistajalta) 39,90$ (Jouluale) 60,00 $ (Normaali)
Kotisivu: yarrostudios.com
Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/atlasmundi/immersive-battle-maps-for-tabletop-roleplaying-gam
Videot:
Dungeon Crawlers -arvostelu ja Tanner Yarron haastattelu
Unboxing-video



Kartat vaihtelevat yleisimmistä kohtaamisista, tavernasta laavaluolaan. Osa tilanteista on kuitenkin aika spesifejä, joten kirjaa käyttävän pelinjohtajan tulisi suunnitella kohtaamiset kirjan mukaan.
Osa painetuista kartoista on myös hyvin tummasävyisiä, joka haittaa niiden käyttöä kovin hämyisessä pelitilassa - tämä voi olla myös Sivut on ruudutettu mukavasti, heksakarttoja ei ole käytössä, joka saattaa olla joillekin käyttäjille pettymys.



Kirja oli selvinnyt hyvin postista mutta havaitsin jonkinlaista taipumista sen oman painon alla, joten eikun painon alle heti vain prässiin. Kuvittelisin että näin painava kirja kärsii helposti omasta painostaan, joten jos alku tai loppusivujen karttoja käyttää lienee fiksua tukea sivut auki asettamalla noppa kulman alle. Liimauksen kestävyys on vielä melkoinen kysymysmerkki - tämän kokoinen kirja olisi pitänyt sitoa perinteisesti langalla, joka olisi nostanut hintaa ja ollut siksi huonompi idea.



Testasimme lyhyesti karttoja taistelukäytössä ja ainakin teinit pitivät kartasta. Kartan koko mietityttää, joskin suurin osa roolipelitaisteluista käydään hyvin pienillä etäisyyksillä (Cyberpunk Red Jumpstarter Kit mukana tulevat kartat olivat 17x11 ruudun kokoisia). Luultavasti isommilla mittakaavoilla se miltä ympäristö näyttää ei enää samalla tavalla korostuisi.




Havaintona oli että kirja on melkoisen suuri kannettava, eli sitä ei saa helposti reppuihin mahtumaan. Lisäksi jos tätä haluaa haitaksi laskea niin karttojen piirrostyyli vaihtelee hieman cartoon-tyylistä realistiseen. Tietysti voi pohtia, pysyykö omien karttojen tyyli samanalaisena, etenkään jos ne nopeasti raapustellaan? Dry erase-ominaisuutta en testannut (joskin sivujen päällystys haittaa hieman kuvien ottamista). Yleensä peliryhmässämme piirrellään suoraan valkotauluun, jotka ovat kuluneet vahvasti käytön seurauksena. Hankkimani halvemman version mukana tuli muutamia tarroja, joiden käyttö voisi olla  sivujen kannalta parempi vaihtoehto.


Kickstarter-projektista voidaan sanoa sen verran että se oli hyvin hoidettu ja kommunikoitu. Verrattain suuren suosion ansiosta kirja ei ilmeisesti ole myöskään jäämässä viimeiseksi vaan seuraava projekti on avaruuskarttojen tekeminen scifi-pelaajille.

No comments:

Post a Comment