Monday 8 May 2017

Outlast 2

Yllätysten yö osa 2

Blake Langermann on kuvaajana vaimonsa matkalla Arizonan peräseudulle tutkiakseen raskaana olleen tytön murhaa. Helikopterin tiputtua alas Lynn on kateissa ja paikasta löytyy tuomiopäivää odottava kultti, jonka mielestä Lynnin vatsassa on tietysti antikristus! Tästä alkaa seikkailu joka käsittelee uskonnolista väkivaltaa.


Huomautus: Hyvin vahva sisältövaroitus




Pelin tiedot


Pelin nimi: Outlast 2 Pelin julkaisija/kehittäjä: Warner Bros Interactive/ Red Barrels (2017)
Alustat: PC, PS4, XBox One Pelin tyyppi: Selviytymiskauhu
Ikäraja(t): PEGI 18, Australia: R18+, ESRB: Mature (17+)
Arvostelijat: Rami (37)
Kuvat&linkit:  
Traileri
Let's play (Storpmella)



Ensivaikutelmat


Outlast 2 on kahlaamista pimeässä, veressä ja mudassa kameran kanssa, juoksemista pakoon ja piilottelua alusta loppuun asti. Se on myös niitä pelejä jotka ilmoittavat heti alussa että sisältö on aika rankkaa:“Outlast 2 contains intense violence, gore, graphic sexual content and strong language.  Please enjoy.”




Mekaniikat ja pelattavuus


Outlast 2 perustuu samaan ideaan kuin ensimmäinen, ainoat mahdollisuudet ovat juosta, paeta ja piiloutua. Piiloutuminen ei vie kuitenkaan peliä eteenpäin joten hippailu on kohtuullisen tärkeässä osassa. Blaken ainoa supervoima on UV-lampulla ja valonvahvistuksella varustettu filmikamera, jolla hän näkee pimeässä ja voi nauhoittaa omia mietteitään. Aina välillä perään juoksee joukko vihaisia punaniskoja tai ihmishirviötä, joten pelaajan on oltava nopea esimerkiksi työnnellessään etsittynä ollessaan vaunun aidan luokse, jotta voi kiipeillä yli. Paniikki ei pelissä auta, joskin hiippailumekaniikat eivät ole niin vahvoja että tarvitse paljon kikkailla.




Kiinnostusta herättävät piirteet?


Kauhu on pelityyppinä ilmiö joka, joko työntää pois, tai saa pelaajat hakeutumaan sitä kohti. Outlast 2 kertoo kristillisestä kultista, joka lisää ällöttävyyttä tarinaan roppakaupalla. Blake joutuu kärsimään vaimoaan etsiessään kaikki mahdolliset kamaluudet ristiinnaulitsemisesta elävältä haudatuksi tulemiseen. Kuitenkin aina välillä hän löytää itsensä palaamasta neljänelle luokalle St.Sybillin katoliseen kouluun. Blaken luokkatoveri teki itsemurhan neljännellä luokalla ja mies palaa kerta toisensa jälkeen näihin muistoihin. Hallusinaatiot voimistuvat tarinan edetessä ja koulussa on jotain pahaa.




Pelin eettinen sanoma?


Ensimmäisen pelin ihmiskokeista vastaava Markoff corporation on taas syypää, kuten kaikki varmaan arvasivat, mutta implikaation tasolla. Pohjimmiltaan kyseessä on tarina ihmisyyden pimeimmistä piirteistä ja kristillisestä kultista.

Jossain määrin olin yllättynyt siitä että ristit pysyvät pystyssä, mutta toisaalta niiden merkitys on taas päinvastainen. Paikallinen hurmoksellinen kultti seuraa johtajansa ‘Papa’ Knothin kirjoittamaa uutta evankeliumia hurmoksellisesti odottaessaan tuomiopäivää.





Yksi luontaantyöntävimmistä asioista on selkeän tabun ylittäminen eli väkivalta lapsia ja naisia kohtaan. Kaikki lapset on kylässä surmattu ja aikuisiakin kuolee kuin kärpäsiä.

Teologisesti tätä yritetään perustella Abrahamin uhrilla, mutta ajattelutapa on hyvin vierasta koska ihmisuhrit eivät kuulu kristinuskoon. Inhimillisesti hyvin julma kohtaus päättyi jopa Vanhassa testamentissa selkeään kieltoon (1.Moos 22:12).




Tosin sen verran Outlast 2 Knothin testamentista että tekstit ovat seinähulluudessaan mielenkiintoista luettavaa. Rikkana ropassa ovat tietysti ‘harhaoppiset’, jotka vastustavat Knothia, mutta nämä eivät ole yhtään sen tervejärkisempiä vaan enemmän sekaisin.

Peli perustuu ideatasolla Jonestownin massamurhaan vuodelta 1978, jossa 918 (!) ihmistä teki massamurhan Ranskan Guyanassa. Samanlaisia kultteja on aikaisemminkin ollut ja valitettavasti absurdiuden keskeltä ilmenee se että Outlast 2 puhuu ihmisen pimeistä puolista, jotka ovat olemassa riippumatta siitä perustellaanko niitä uskonnolla vai ei?




Katolinen koulu… Katolisen kirkon tekemä hyväksikäyttäjien suojelu ja pitkään jatkunut ongelmien vähättely voi tarkoittaa sitä että esimerkiksi Amerikassa asiasta voi olla mahdotonta puhua järkevästi, joten allegorinen lähestymistapa ja negaatio voivat olla ainoita oikeita mahdollisuuksia käsitellä esimerkiksi kärsineiden traumoja julkisesti. Sinänäsä on mielenkiintoista nähdä saako Outlast 2 aikaan keskustelua, koska kaikki pelit eivät saa sitä aikaan vaikka yrittävät.

Loppu pitää mainita tässä yhteydessä, sillä se vaikuttaa välillä jopa ikärajoihin. Tällä kertaa loppu pystyy toiminittamaan katarttisen kokemuksen, ja vaikka osa siitä onkin arvoituksellinen jättää se hyvin tilaa omalle pohdinnalle. Oikeastaan kysymys on se osaako pelaaja lukea teemaa?



Tehokeinot ja sisältö?


Tvtropes.com Nightmare fuel-listaan verrattuna pelissä on noin 24 elementtiä jotka voivat aiheuttaa pelkoa ja kauhua. Tämä on karkea likiarvo, mutta alleviivaa sitä että sisällön taso on kovempi kuin aikaisemmin arvioissa Syndrome-pelissä, tai edes Amnesiassa.

Vaikka pelko on hyvin subjektiivinen käsite voidaan määritellä useampia piirteitä, jotka aiheuttavat suurimmassa osassa reaktioita. Etenkin ihmisen primääripelkoja pyritään käyttämään aikuisten pelkojen lisäksi hyvin vahvasti Outlast 2 juonessa hyväksi. Kärsimystä on kaikkialla ja päähenkilö kärsii pahasti joutuen myös esimerkiksi naulituksi ristille yhdessä kohtauksessa.




Pelissä pääsee hiippailemaan - niin vapaasti kun putki antaa tilaa - mutta iso köriläs nimeltä Martta päätyy viikatteensa kanssa aina välillä päähenkilön tielle. Kyseessä on myös pelin ensimmäinen vastustaja, josta ohi päästäkseen pelaaja näkee monta raakaa kuolinanimaatiota. Pelin loppu oli myös paljon pakoon juoksemista ja hallusinointia - hieman ehkä liikaa pitkitettyjä kohtia niin että pelaaja oikeasti väsyi niihin. Vähän sama ilmiö ilmenee ruumiiden ja muiden kammottavien näkyjen kanssa, niihin turtuu hieman liian nopeasti.



Ladattava lisäsisältö? 


Kiitos Luojalle, ei ole!



Pelin ikäraja? 


Aika harvoin tulee vastaan pelejä, joista pitää sanoa että ‘älkää pelatko’, mutta Outlast 2 on taas näitä pelejä että se triggeröi hyvin monia aikuisia aiheensa puolesta ja sisältää aivan turhan vahvoja kokemuksia alaikäisille. Työstressin poistoon se näköjään toimii aika hyvin... PEGI perustelee asian näin:


“This game features frequent depictions of gross violence towards human-like characters. Characters in this game are frequently killed in disturbing and gory ways. One scene shows the player character being crucified from the first-person perspective. Nails are hammered through their hands with strong blood shown. Torture and dismemberment are seen in multiple scenes throughout, all paired with strong blood and gore. This game also contains scenes of violence towards defenceless human characters. In one section a woman is attached to a torture device which stretches her whilst she is being interrogated. This game also features scenes of sexual violence. During a scene later in the game, the player character is drugged and is led into a cave where multiple couples are seen having sex. The player is then pushed onto the floor where a female character then rapes him. The scene is shown from the first-person perspective with the woman naked on top of the man while he yells out in protest. This game also contains frequent use of sexual expletives, variations of the word “fuck” are found throughout.” Lähde: PEGI API





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • ...

No comments:

Post a Comment