Saturday 20 April 2019

Elder Scrolls Online: Elsweyr (Early Access)

Jossain aivan muualla



Abnur Tharn on jälleen palannut. Hän etsii asetta jolla voisi lopettaa kolmen liiton sota imperiumin keskusalueesta. Hän ja pelaaja onnistuvat pienimuotoisen töhöilyn jälkeen vapautamaan lohikäärmeet muinaisesta vankilastaan Elseweyrin asukkaiden harmiksi. Tämä kissojen asuttama alue on yksi pyydetyimmistä lisäosista Elder Scrolls Onlineen. Pelisarjan täyttäessä 25 vuotta olikin aika jo lunastaa muutamia odotuksia. Pelinkehittäjien mukaan pelit olivat tarkoitettu alunperin moninpeleiksi, eikä yksinpeleiksi joten Elder Scrolls Online on lähellä kehittäjien unelmaa. Mutta onko Elseweyr pelaajan unelma?

Testasin julkisella testiserverillä (PTS) lisäosaa (tämän takia ruutukaappauksissa on vesileimat). NDA kieltää pääjuonen paljastukset, mutta kaikesta muusta voin puhua. Early Access alkaa 20.4 ja itse julkaisu 4. kesäkuuta.



Pelin tiedot

Pelin nimi: Elder Scrolls Online: Elsweyr (Early Access) Pelin julkaisija/kehittäjä: Zenimax Online Studios
Alustat: PC, Mac OS X, XBox One, PS4 Pelin tyyppi:
Ikäraja(t): PEGI 18
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
ELDER SCROLLS ONLINE'S ELSWEYR EXPANSION SHAKES THINGS UP
Cinematic Trailer




Mitä peliharrastaja ajattelee tästä


Elseweyr on herkullinen keitos erilaisia aineksia. Elseweyr on täynnä lohikäärmeitä, nekromantiaa sekä Euraxia Tharn Rimmenin kuningattarena. Mielenkiintoisena nörttipiirteenä jokainen lisäosa laajentaa Elder Scrolls maailman kirjallista tuotantoa määritellen asioita, joten Elseweyr on kovasti odotettu lisäosa myös tältä kannalta. Uusia khajit-lajeja esitellään peliin, sillä näiden kasvuun vaikuttavat kahden kuun vaiheet. Alifiq on normaalia kotikissaa muistuttava khajit, joka kyllä osaa puhua, Pahmar-taas kromosomi-khajit, Senche taas ratsastettava nelijalkainen. Voidaan miettiä miten outoja perheitä khajiteilla on.


Toisaalta lohikäärmeet ovat täällä, ja niitä vastaan pääsee taistelemaan päivittäisissä tehtävissä. Pelialueelta löytyy noin kahdeksan aluetta joiden välillä liskot lentelevät vapaasti. Ja kyllä, fush-da-roh saa pelaajat lentelemään ympärinsä. Liskoilla kun sattuu olemaan reippaasti osumapisteitä ja välittömästi tappavia hyökkäyksiä. Mukaan kannattaa varata järkyttävä määrä parannusjuomia ja sielukiviä.




Rimmenin historiaan kuuluvat myös Akavirit olennaisena osana joten osasta kenttää löytyy myös Akaviri-imperiaalien kylä. Tähän tulee jo monen arvaama selitys, nämä karkoitettiin imperiumin alueelta Akaviri-potentaatin kuoltua. Akavirit ovat selkeästi itämaisten aiheiden innostama ryhmittymä, ja näiden suhtautuminen esi-isiin on vielä tummia haltijotakin kipeämpi.





Necromancer on uusi pelattava hahmoluokka. Tämän kyvyt perustuvat sielumagiaan ja kummitusten herättämiseen. Necromancer esittelee pelimekaniikkaan raadot, eli tämä pysytyy imemään magiaa kuolleista. Tämä vaatii tarkkaa silmää ruumiiden kadotessa nopeasti pelistä. Lisäksi räjähtävä luuranko on hyvä suuria ryhmiä vastaan ja epäkuollut velho antaa tulitukea.Teho on sekä testien että tilastolaskelmien pohjalta ainakin magiaan perustuvilla kyvyillä vielä hieman heppoinen, mutta jotkut väittävät tehneensä stamina-pohjaisesta hahmosta kovan tuhokoneen. Jonkinlaista pelibalanssia siis vielä kaivataan. Toisaalta muita muutoksia lisäosan myötä ovat Nightblade-salamurhaajien tehon todellinen heikentäminen.



Palaavia hahmoja on useita, mm. Rigurt The Brash ja Razum-dar. Esimerkiksi Razum-darin äiti tavataan. Sivutehtävät josta saa puhua ovat mielenkiintoisia ja hauskoja, joskin hieman lisää vielä kaipaisi. Pakollisena lisänä pelaaja pääsee etsimään Rahjnin kätkemiä laattoja ympäri Elseweyria.




Itse pelialue on mielenkiintoinen etenkin arven alueella, jossa riippusillat ja kanjonin pohja luovat kaksi erilaista pelialuetta. Vanha kikka, mutkalle tehty taso kun tuntuu suuremmalta kuin suora putki. Elseweyrin luonnossa tuntuisi elävän kaikkea mahdollista aarnikotkista haj-motaan, ja välillä hirviöitä on hieman turhankin paljon. Luolastoista on saatu palautetta, sillä ne alkavat olla kiitettävän monipuolisia teemaltaan että suunnittelultaan. Lisäksi jatkoa povataan, sillä esimerkiksi kartat ovat 'pohjoisesta elseweyristä'. Senchalin viidakot ja Leyawiin saattavat siis olla hyvinkin tulossa jossain vaiheessa.





Mitä kuvaohjelmaluokittelija ajattelisi tästä


Elder Scrolls Online sai korotuksen 18 ikävuoteen koska siviilien ja kaupungin vartijoiden kimppuun hyökkääminen tehtiin 2015 mahdolliseksi. Tämä oli huono päätös, koska kyseinen optio on kytkettävissä pois täysin turhana suurimmalle osalle pelaajista. Ainoastaan myöhemmin ilmestynyt Dark Brotherhood-lisäosa vaatii tiettyjen henkilöiden puukottamista, mutta salamurhaajat saavat silti ison palkkion päänsä päälle ja vartijat vihamielisiksi. Eli, rikos ei kannata edes tässä pelissä.

Elseweyrin sisältö pyörii paljon nekromantian ympärillä. Luurankoja on siis todella paljon liikkeellä, mutta toisaalta hyvin rankkoja teemoja ei selkeästi tuoda esiin. Esimerkiksi Rimmen on Euraxian hirmuvallasta huolimatta hyvin rauhallinen kaupunki.



No comments:

Post a Comment