Saturday 8 June 2019

Assasin Creed Unity

Nyt enimmäkseen korjattuna



Notre Damen palo 15.4.2019 sai aikaan myös jotain hyvää. Kirkosta peliä varten otetut laserskannaukset mahdollistavat sen uudelleenrakennuksen ja Ubisoft päätti lahjoittaa 500000 euroa samaan tarkoitukseen. Lisäksi lyhyen aikaa Assassin's Creed Unity-peli oli ladattavissa ilmaiseksi. Peli sijoittuu ranskan vallankumouksen aikaan ja jossa kyseinen rakennus on kovasti osassa. Unity julkaistiin alun perin aivan liian raakileena. Bugit ja graafiset häiriöt haittasivat pelinautintoa jopa siinä määrin että Ubisoft julkaisi pahoitellen ilmaisen “Dead Kings”-lisäosan. Niille jotka eivät Assasin Creed-sarjaa tunne, voidaan lyhyesti sanoa että se on historiallista pukudraamaa ja tieteisfiktiota. Tarinat kertovat salamurhaajista ja näiden taistelusta temppeliritareita vastaan. Pelaaminen on yhdistettyä hiippailua ja parkouria urbaanissa ympäristössä.


Pelin tiedot


Pelin nimi: Assasin Creed Unity Pelin julkaisija/kehittäjä: Ubisoft 2014
Alustat: PC, PS4, Xbox One Pelin tyyppi: Toimintaseikkailu, hiippailu, moninpeli
Ikäraja(t): PEGI 18
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Gameplay-traileri
Assasins Creed Unity: Photoreal Reshade Comparison
Assasin Creed Unity Full Walkthrough


Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


No, peli ei ole nykyään enää kauhistuksen kanahäkki. Vanha pariisi on toteutettu historiallisella pieteetillä ja tarkkuudella. Esimerkiksi Notre Damen katedraalia laserkuvattiin kaksi vuotta ja tästä työstä tulee olemaan jatkossa hyötyä.




Julkaisunsa alla peli sai haalean vastaanoton teknisten ongelmien ja varsin tyhmän vihollisten tekoälyn takia. Peli tuntui taka-askeleelta verrattuna muihin peleihin ja teknisiä ongelmia ei oikein voinut ohittaa vaikka hyvänä puolena kaverin kanssa pystyi tekemään keikkoja kahdestaan ja juoni on ihan hyvä.




Lisäksi pelissä oli mikromaksuja, joilla omaa peliä pystyi vauhdittamaan. Nämä mikromaksut ovat vieläkin olemassa, mutta niitä ei tarvitse käyttää. Kausipasseja pelin lisäosiin oltiin myyty, mutta nämä ostaneet saivat ladata yhden AAA-peleistä. Ensimmäinen lisäosa jäi tämän jälkeen viimeiseksi.

Pelin ilmestyessä ranskalaiset esittivät kritiikkiä esitettiin vallankumouksen kuvaamisesta. Tästä voi olla montaa eri mieltä, visuaalisesti pelin asetelma on uskottava, mutta se on täynnä videopelimäisiä ratkaisuja sekä Assasin Creed-tapaan tavoite käyttää todelisia historiallisia henkilöitä osana juonta. Näiden henkilöiden kuvauksessa on aina se että otetaan kantaa luonteeseen. Varsinaisesti pelaajien vihat herätti kuitenkin ratkaisu että naispuolista salamurhaajaa ei voinut pelata, koska se olisi vaatinut ‘8000 ylimääräistä animaatiota’. Laiskuutta sanoisin, pelissä on paljon animoituja naisia.




Entäpä nykyään? Teknisiä heikkouksia pelissä on edelleen. Reshade-ohjelma jota olen käyttänyt kuvakaappauksissa korjaa valjua ulkoasua, mutta piirtoetäisyyttä on hankala muuttaa. Konfiguraatiomuutoksilla voidaan pakottaa peliä paremman näköiseksi, mutta pohjakoodia ei. Pelissä on vielä muutamia teräviä reunoja, esimerkiksi valeasut katoavat aivan liian nopeasti, pathfinding ei aina toimi ja joskus saa olla tarkka hahmon asemoinnin kanssa.





Moninpelipalvelimet olivat kovilla ilmaisjulkaisun myötä. Nämä tehtävät ovat haastavia salamurhia jossa piilossa pysyminen on hankalaa. Tekoäly on siis viritetty tappiin joten useimmiten toinen vetää huomion puoleensa jotta kaveri saa tilaisuuden. Käytännössä molempien pitää olla ääniyhteydessä, jotta homma ei mene aivan poskelleen.




Näin jälkikäteen ajateltuna, peli on ehtaa Assassin Creediä. Jos laajaa maailmaa tutkittavaksi ei kaipaa on pariisi mitä mielenkiintoisin paikka toimintaseikkailulle. Välillä tarjottavat salapoliisitehtävät ovat myös mielenkiintosia. 100% läpipeluuta hamuavat ovat luultavasti hyvin kiitollisia aikahyppytehtävistä muihin muistoihin sun muusta ja kerättäviä asioita ovat paikat täynnä.
Onhan tämä ihan hyvä peli, vaikka alku olikin kivikkoinen.





Juonesta jos on pakko jotain sanoa niin voin sanoa oman mielipiteeni: pelaaja on Abstergon virtuaalitodellisuutta käyttävä nimetön henkilö joka suostutellaan tekemään töitä suuryritystä vastustavien assasiinien kanssa. Tarkoituksena on etsiä viitteitä Edeltäjien artifakteista, jotka olivat edistynyt rotu joka asutti maapalloa ennen ihmisiä. Näiden tuntemiseen avaimena ovat henkilö joilla on rippeitä muukalais-geeneistä. Ilmeisesti muinainen assasiini Arno Dorian on tavannut tämän joskus. Niinpä Arnon muistoista etsitään vinkkejä tähän.



Peli seuraa nuoren miehen nimeltä Arno elämää assasiiniksi tarkoituksenaan kostaa isänsä murha. Temppeliritarit ovat tietysti ikävinä henkilöinä tämän takana, ja Arnon tyttöystävä Elise kuuluu näihin. Assasiinit ovat valtansa huipulla ja tarina on melko nautittava. Peli toimii hyvin itsenäisenä tarinana, sillä tieteisfiktiota ovat metajuoni ei taaskaan ratkaise mitään. Tietysti tapahtumat ovat melko kliseisiä, mutta tarina on ihan nautittava jo pelkästään sen takia että tapahtumat seuraavat melko loogisesti toisiaan ja päähenkilön rakkaussuhde on ihan söpö.




Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Peli on ajoittain melkoisen raaka. Väkivalta on pelin kannalta hallitsevaa ja avointa joissain kohtauksissa, mm. Jalaton mies kerjää paremmin joten esimerkiksi kohtauksessa jalka irroitetaan sahalla.




Vallankumouksen aikaiset verityöt on esitetty hienotunteisesti, mutta avoimesti. Esimerkiksi giljotiinin käyttöä ja päiden käyttöä keihäiden koristeena toki päästään seuraamaan. Joskin taas kerran, historiallinen konteksti on vain tausta tarinalle. Kuten erään korsikalaisen upseerin lisääminen peliin:





Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta


Peli on siis PEGI 18 johtuen kovasta ja hallitsevasta väkivallasta sekä aikuisteemoista
Assasin Creed-pelejä on annettu väliin rippilahjaksi ja muuten. Ne ovat ansainneet 18-leimasa. Ylipäätään eettisesti pelit ovat liikkuneet aina ongelmallisesti että pelin todellinen toiminnallinen sisältö ja narratiivi eivät kohtaa. Tappaminen ei ole millään tavalla ongelma, jos se ei kohdistu siviileihin. Silti päähenkilöt eivät ole tunnekuolleita vaikka näiden pitäisi faktuaalisesti olla psykopaatteja.




Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Minkä kuvan peli antaa eri säädyistä.
  • Entäpä ranskan vallankumouksesta?
  • Mitkä pelin kohtaukset ovat uskottavia, mitkä eivät?
  • Voisiko pelin pohjalta kirjoittaa historianesseen. Miksi? Miksi ei?
  • Esittääkö peli Ranskan vallankumouksen vääränä ratkaisuna? Mikä on sinun mielipiteesi?


No comments:

Post a Comment