Saturday 22 June 2019

The Witness

Kaikki on perspektiivistä kiinni



The Witness on Myst-pelien inspiroima ongelmanratkaisupeli menestyksekkään Braid-ongelmanratkaisu-tasohyppelyn tekijältä. Peli on ollut saatavilla Epic Games kautta ilmaiseksi hetken aikaa ja Humble Bundlesta. Sitä oidetään ‘puzzlepelien Dark Soulsina’, sillä mekaniikkoja ei selitetä vaan ne on opittava omien hoksottimien ja kokeilun varassa.

Pelin tiedot



Pelin nimi: The Witness Pelin julkaisija/kehittäjä: Thekla Inc.
Alustat: PC Pelin tyyppi: Puzzle-seikkailu
Ikäraja(t): PEGI 3,  ESRB (Everyone)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Traileri PS4
Gameplay Trailer 
Commonsensemedia.org vanhemmille tarkoitettu artikkeli.



Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Käytännössä Witness on samoilua saarella ja puzzle-tehtävien suorittamista jotta pääsisi eteenpäin.

Arvoitukset ovat piirtoarvoituksia erilaisilla säännöillä. Usein pelaajan tarkoituksena on tehdä oikeanlainen kuvio näytölle. Eri puzzle-tehtävissä on omat säännöt, osa sisältää käänteiskuvia, ympäristön mukaan piirtämistä tai sääntöjen selvittämistä. Taidot yli 500 ongelmanratkaisutehtävään opitaan ilman tekstiä tai erillistä tutoriaalia, joka on kylmä suihku monille pelaajille. Perusmekaniikat opitaan heti alussa ja tämän jälkeen samoja mekaniikkoja tarjotaan eri lokaatioissa ympäri saarta.




Peli on rauhallinen mutta se osaa myös ärsyttää pelaajaa sillä minkäänlaista aputoimintoa ei vaikeimpiin ole. Peli on kuitenkin tarkoitettu pelattavaksi ilman ylimääräistä apua. Koska ongelmanratkaisutehtävät voi suorittaa vapaassa järjestyksessä pelin tarkoitus on tarjota muita puzzle-tehtäviä, jotka pelaaja voisi selvitellä ja ehkä keksiä ratkaisu ongelmakohtiin. Vaikka aluksi siltä vaikuttaakin, kaikki ongelmanratkaisut eivät ole myöskään paneeleissa. Vinkkejä on vähän ja niitä ei aina kommunikoida selkeästi. Esimerkiksi kylä keskellä saarta on viimeinen kohde, johon pelaaja saattaa yrittää heti alussa ilman tarvittavia taitoja. Lisäksi ilman teleporttaustoimintoa ympäri vaeltaminen on hidasta. Hyvin moni puzzle on täyttöä ja osa ympäristöön piilotetuista puzzleista on todella vaativia. Hinta on myös kohtuullisen kova.






Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma

Sisältö sopii kaikenikäisiille, mutta puzzle-tehtävät eivät.




Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta

Witness on hieno peli, koska omien hoksottimien käyttö on tärkein pelin ominaisuus. Jotkut ongelmanratkaisutehtävät herättävät ärsytystä ja osa niistä ei ole kovinkaan selkeitä. Ruutupaperi ja kynä ovat huomattavasti peliä helpottava apuväline. Witness on hieno taiteellinen ja kärsivällisyyttä sekä hoksottimia vaativa peli peli. Sen pelaaminen vaatii kunnioittavaa määrää kaikkia edellä mainittuja piirteitä.

Entä tarina? Riippuuko kaikki perspektiivistä? Ainakin joskus uuden perspektiivin ottaminen ongelmiin auttaa.





Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mitkä säännöt tässä puzzle-tehtävässä on?
  • Pitäisikö ongelmaa katsoa eri kulmasta?
  • Onko Witness yksinkertainen vai monimutkainen tarina?

No comments:

Post a Comment