Saturday 14 December 2019

Hive Gaming Lounge Tampere

Matalan kynnyksen pelimesta



“Ensimmäiset lanit järjestettiin meillä kotona. Kaverit toivat pelikonsolinsa ja sitten pelattiin. Nykyään me järjestetään vähän isompia laneja” - kerhtoo Jaakko Hiltunen. Hän ja Veli-Pekka perustivat tampereelle ensimmäisen PC Loungen syksyllä 2019. Pelimestassa on sekä kahdentoista että kuuden pelikoneen huoneet, konsolipelialue sohvineen kellarissa ja keittiö jota asiakkaat voivat käyttää. Suurelta ruudulta näkyy suosittuja E-urheiluotteluita.


Hive Gaming Lounge Tampere
Käyntiosoite: Hämeenpuisto 39, Tampere
Kotisivu: www.hivetampere.gg



Hive lähti liikkeille siitä havainnosta että Helsingissä oli yksi vastaava paikka, mutta tampereella ei ollut mitään. Vaikka mitään suurempaa kuluttajatutkimusta ei tehty, tuntui idea hyvältä. Vastaavien pelikahviloiden menestystä esimerkiksi Koreassa selittää se että ihmisillä ei ollut pelikäyttöön sopivaa PC-konetta kotonaan. Tampereen e-urheiluskene oli myös toinen kohdeyleisö. Hiven koneet sisältävät 2070 RTX näytönohjaimet, AMD Ryzen 3600-prosessorit, BenQ 144 hz näytöt ja logitechin kuulokkeet. Pelit toimivat varsin hyvin maksimiasetuksilla.



Nyt kolme kuukautta tomineena Hive on jo saavuttanut hyvää suosiota. Viikonloppu perjantaista sunnuntaihin on sesonkiaikaa arki-iltojen ollessa hieman hiljaisempaa. Asiakkaiden ikäjakauma on melko laaja: koulusta pääsevät lapset tulevat koulun jälkeen pelaamaan, perheitä käy myös pelaamassa ja opiskelijat sekä harrastajat ovat löytäneet paikan. Ainoastaan eläkeläisiä ei ole pahemmin näkynyt. Yksi merkittävä toimintamuoto liikkeellä on ollut tilan vuokraus firmojen Tyky-toimintaan. 90% näissä tapahtumissa on pelattu CounterStrike:GO-peliä. Akateeminen Kynäriliiga - AKL on jo järjestänyt liikkeessä omia tapahtumiaan. Ylipäätään tapahtumiin tilaa mielellään vuokrataankin:

“Tilan vuokraus säästää vaivan, ennen vanhaan piti ‘Laneille’ raahata omat koneet mukana ja säätää kaikki toiminnaksi jonkun kotona. Tapahtumissa Hive päivittää pelit ja asettaa ne pelivalmiiksi, joten vuokraajat voivat vaan alkaa pelaaman”



Yhteistyötä Hive tekee useamman yrityksen kanssa Kotipizzasta lähtien. Safe Filen videopelitriviaa on sponsoroitu lahjakortilla. Samsung on taas lainannut yhden kaarevan näytön käyttöön asiakkaiden testattavaksi. Yksi huomattava yhteistyökumppani on 2020 helmikuussa järjestettävä LANTrek, johon firma aikoo viedä kaikki koneensa ja tarjota näitä käytettäväksi niille joilla ei ole omaa konetta tapahtumassa. Vaikka teemailtoja ei sinänsä ole järjestetään ‘24h Lanit’ joka kuukausi. Tämä 25 euron hintainen tapahtumat ovat olleet poikkeuksetta loppuunmyytyjä.

Pelejä on koneilla kaikki tärkeimmät ja näitä on hankittu ahkerien kävijöiden pyynnöstä uusia. Suosituimmat pelit ovat CS:GO, Overwatch ja Fortnite. Konsolipelit keskittyvät yhteistyö-peleihin FIFA ja NHL-pelien ollessa vakiokalustoa. Pelejä voi pelata omalla lisenssillä, esimerkiksi Counter-Strikeä voi pelata joko liikkeen lainatunnuksilla tai omillaan. Kirsikkana kakussa kokoelmasta löytyy vielä Runescape ja Age of Empires-pelit. Pelit tulevat muuttumaan suosion mukaan, esimerkiksi Battlefield 5 todettiin aivan liian raskaaksi täysille asetuksille.




Yksi tunti peliaikaa maksaa neljä euroa, mutta hinta laskee mitä enemmän tunteja maksaa sisään. Esimerkiksi 35 eurolla saa kymmenen tuntia. Lisäksi uusi asiakas saa ilmaiseksi yhden tunnin rekisteröityessään. Ensimmäisellä kerralla järjestelmä ohjaa luomaan tunnussanan. Järjestelmä mahdollistaa sen että asiakas voi kirjautua sisään omilla tunnuksillaan milloin haluaa ja kello pysähtyy kun pelaaja kirjautuu ulos. Tämä vähentää myös turhaa liikennettä tiskin luokse, voit vain istua alas ja kirjautua sisään. Helppoa ja näppärää. Tuolit ovat tukevia ja ergonomisesti hyviä ja alkuvalikko miellyttävän selkeä. Firma on merkinnyt Free-to-Play pelit ja ostettava pelit erikseen. Apuohjelmista löytyy selaimen lisäksi Hiven Discord, Spotify ja Teamspeak. Hyötyohjelmia ei ole Hiven painottuessa pelaamiseen, eikä nettikahvilana toimimiseen.

Itse pidin Hiveä miellyttävänä liikkeenä, sillä viihtyvyyteen on panostettu sekä PC-että konsolipuolella. Täytyy myöntää että ajatus LANeista ilman niihin kuluvaa vaivaa ja säätöä kyllä kutittaa mieltä. Ilmeisesti tällaiselle palvelulle on kysyntää, ja alaisen kynnyksen paikkana tämä voisi houkutella myös vähemmän pelaavia harrastuksen pariin. Eli, jos pelaaminen kiinnostaa sukulaisia mutta laitteet ovat turhan kalliit kannattaa joululahjaksi harkita vaikkapa Hiven lahjakorttia?

No comments:

Post a Comment