Wednesday 10 June 2015

The Detail Episode 2: From the Ashes



Lain nimessä - ja vähän sen varjollakin!


Turkulaisen Rival Gamesin seikkailupeli on saanut lisäosansa. The Detail on kovaksikeitetty Crime Noir-draama, joka on tehty hiirivetoisen seikkailupelin muotoon. Edellinen osa ilmeistyi viime lokakuussa ja toinen osa jatkuu suoraan edellisestä cliffhangerista. Kaupunkiin on perustettu uusi Suurrikosyksikkö johon päähenkilö Reggie kuuluu, samaan aikaan poliisin vasikaksi kiristetty Joe luo vastentahtoisesti uutta uraa jengien kesken. Näyttäisi siltä että jengit saavat uutta tukea joltain tuntemattomalta osapuolelta






Pelin tiedot  

Pelin nimi: The Detail Episode 2: From the Ashes Pelin julkaisija/kehittäjä: Rival Games Ltd. (2015) Alustat: PC  Pelin tyyppi: point&click, seikkailu, draama, indie

Ikäraja(t): -

Arvostelijat: Rami Sihvo (35)

Videokuvaa





Mitä pelissä oikeasti tehdään?



Pelin kuvaus on sarjakuvamaista, mutta synkkää ja se uskaltaa käsitellä asioita joita jopa amerikkalaiset rikosdraamat välttelevät ihan lapsiin sekaantumisesta ihmiskauppaan asti. Käytännössä pelaaja etenee tutkimalla rikospaikkoja ja valitsemalla keskusteluissa valintoja.


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?

Pelin tarina perustuu mysteeriin jota selvitellään pikku hiljaa tapahtumien eskaloituessa vääjäämättä. Eri henkilöitä tarinassa on paljon ja palautteen saa melko pian - esimerkiksi rikkomalla epäiltyjen laillisia oikeuksia tai epäonnistumalla ratkaisemaan ongelma nopeasti. Toinen episodi on huolitellumpi kuin ensimmäinen - grafiikkaa on paljon ja pituudeltaan episodi tuntuu hieman pidemmältä (eli useampia kohtauksia siis).





Pelin eettinen sanoma?

Jossain määrin toivoisin pelillä olevan jonkinlaisen sanoman, mutta ainakaan amerikkalaisten poliisisarjojen puitteissa tällaistä on vähän turha toivoa. Joen tarina kuitenkin pitää yllä toivoa että pelissä olisi jonkinlaista uutta näkökulmaa rikollisuuteen.
Pitää tarkentaa aikaisempaa ensimmäisen episodin lausuntoa jonka annoin PTK:n peliraadin puolella, että poliisiväkivalta ei pelissä ole tarinan kannalta hyvä vaihtoehto - esimerkiksi laittomasta asunnon tutkimisesta tulee vääjäämättä sanomista.

Peli ei myöskään ole siinä mielessä paatunut, ettei rikollisilla olisi myös perheitä - parhaita kohtauksia ovat oikeastaan Joelle kirjoitetut kohtaukset, koska mies oikeasti haluaisi elää vain normaalia perhe-elämää, mutta poliisi pakotti hänet ryhtymään soluttautujaksi! Joen tarina onkin pelin mielenkiintoisinta antia, sillä poliisisarjat on nähty moneen kertaan, joten sinne puolelle on haastavaa keksiä mitään todella uutta.



Kiinnostusta herättävät piirteet?

Episodin rakenne on samanlainen kuin ensimmäinenkin osa. Peli ei haaroitu aivan yhtä voimakkaasti, mutta tarjoaa aika hyvän palautteen myös menneistä töistä (esim. lehdestä voi lukea kuinka ensimmäisen osan pedofiili oli nyt sitten raiskattu vankilassa: Se oli varmaan karman laki tms.)

Toimintakohtaukset ovat myös monipuolistuneet, juttelu ja tutkintakohtaukset rytmittävät peliä myös paremmin, eli pelisuunnittelullisesti ollaan menty selkeästi  vahvempaan suuntaan.

Hyvänä puolena konstaapeli Evelyn Hayes on pelattava hahmo ja Bechedelin testi täytyy todella pian pelin alkamisesta.

Kyllähän peliä suosittelee mielellään Crime Noir-tyylistä pitäville. Hintalappu on vähän ehkä iso pituuteen verrattuna, koska peliä pitäisi saada ehdottomasti myytyä paljon. Itse en kuutta euroa per episodi pidä suurena määränä rahaa, esimerkiksi elokuvalippuihin verrattuna, mutta pieni alennus entisten episodien omistajille voisi olla paikallaan.



Jännitystä aiheuttavat elementit?

Peli on sarjakuvamainen, mutta Sin Cityä on ilmeisesti luettu. Tyylin ollessa realistinen voi olla asiallista olla pelaamatta peliä pienten lasten nähden. Peli käsittelee kovia rikoksia ja tavoite on niiden ratkaisu, yleensä. Joe taas ei välttämättä voi silmiensä edessä tapahtuville asioille mitään, ensimmäisen osan lopussa soitettu hätäpuhelukin aiheutti melkoisen sodan.




Ladattava lisäsisältö?


Toinen episodi on saatavilla ensimmäisen episodin lisäosana Steamin kautta.


Pelin ikäraja?


Pelillä ei ole ikärajaa, mutta sisältöä voidaan vertailla nykyisiin ikärajajärjestelmiin:

Suomalaisen ikärajajärjestelmän 10. kriteeri “Epärealistisessa, etäännytetyssä yhteydessä esitettyä väkivaltaa.” voisi sopia peliin, mutta mitenpä huumausaineet?

No, ikäraja 12 on viihteellistä käyttöä ja vaikka suomalaiset ikärajat ovat hyvin tiukkoja asian suhteen (K18 Reindeerspotting), on jako perustellusti hyvin selkeä.

Toisaalta pelin kuvausta ei voida väittää ongelmattomaksi koska pelissä esiintyy siinä myös aivonsa piloille pössötellyt tyyppi. Koska suomalainen kriteeristö lähtee siitä että ikärajat rajoittavat kansalaisoikeuksia, ei niitä tule antaa turhaan vain ainoastaan sisällöstä joka voi olla vahingollista. Näin ollen suomalaisittain puhuttaisiin pelin kohdalla taas “maagisesta” 12-16 ikärajan heilurista, eli aika tarkkaan pitäisi katsoa täyttäisikö peli 16 ikärajan kriteerin?

Varmasti voidaan sanoa että peli täyttäisi ainakin 12-ikärajan määritelmän, joten ala-asteikäisten nähden peliä ei kannata pelata (yläasteikäisten kanssa tilanne on vähän eri, koska vakavistakin asioista pitäisi pystyä kasvattajan ja nuoren välillä puhumaan. Esimerkiksi tietokonepelit voisivat tässä olla hyvä media, jolla voisi nostaa monia asioita keskusteluun).

PEGI-ikäraja on taas paljon helpompi koska se antaa ikärajoja myös implikaation mukaan ja tuo väkivalta sivullisia viattomia vastaan painaa todella paljon vaa-assa. Sarjakuvaväkivalta voi helposti saada 'realistisen' leiman joten ikäraja 18 olisi todennäköisin PEGI:n vastaus.



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Oliko toiminta oikeutettua? Miksi, miksi ei? Miten sitä perustellaan pelissä?
  • Miten olisit itse toiminut?
  • Miten Joen tilanne perustellaan?
  • Mihin uuden rikollisjengin tunnus viittaa?

No comments:

Post a Comment