Saturday 20 October 2018

Star Trek Online

Vihoviimeinen korpimaa



Menestyviä massiivisia roolipelejä saa hakea. Marraskuussa lopettava WildStar on esimerkki joka ei löytänyt yleisöään. Star Trek Online on seniori-iässä oleva MMORPG, joka meni muutama vuosi sitten ilmaispelattavaksi. Pelin löytää helposti esimerkiksi Steam-palvelun kautta, mutta onko korpimaiden kyntäminen siltikään täysin ilmaista?




Pelin tiedot


Pelin nimi: Star Trek Online Pelin julkaisija/kehittäjä: Atari 2010, Cryptic Studios, 2011-
Alustat: PC, Mac, PS4, Xbox One Pelin tyyppi: Avaruuslentely, MMORPG, Ilmaispelattava
Ikäraja(t): PC,Mac (PEGI 12, väkivalta) Xbox, PS4 (PEGI 16, väkivalta)
ESRB Teen (Commonsensemedia.org suositus 14+)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Age of Discovery launch trailer
Star Trek Online - Age of Discovery Introduction - What to Do and What's New
Destructoid arvostelu (2016)
IGN arvostelu (2010)
Agents of Yesterday (XBox One, 2016)





Mitä peliharrastaja ajattelee tästä


80% pelistä on avaruustaistelua.

MMORPGn kaikki ilot ja kirot ovat välittömästi nähtäviällä. Peli on tehtävien suorittamista yksin ja muiden pelaajien kanssa. Välillä nämä vaativat planeetoille ja muille aluksille jalkautumista mutta useimmiten kyse on avaruustaistelusta. Löydetyillä laitteilla päivitetään välillä oma alusta ja kun kokemus antaa myöten kapteenia sekä miehistöä koulutetaan uusiin taitoihin. Tasojen eli arvoaseman kertyessä saadaan suurempia ja tehokkaampia aluksia käyttöön. Alun tutoriaalin jälkeen pelaaminen on melko vapaamuotoista, sillä pelistä löytyy nykyisellään hyvin paljon sisältöä. Haluaako pelaaja lähteä lomaplaneetalle? Siitä vaan kurssi kohti Risaa. Haluaako pelaaja jäljittää menneisyydestä saapunutta klingonia - siihen on juuri ilmestynyt lisäosa.

10% tätä. Joskin tehtävät ovat väliin mielenkiintoisia.

Jos fanimyssy vieritetään pois syvältä päästä, voidaan todeta että peli on ikääntynyt kauniisti. Etenkin Victory is Life-päivityksen uudempia grafiikoita kestää katsoa, esimerkiksi Deep Space Nine on saanut reilun kasvojenkohotuksen. Hahmojen ulkonäköä voi myös helposti muokata haluamikseen joten todellisen alienin tekeminen on helppoa. Pelattavuus on oikein mukava avaruustaistelun osalta mutta maan pinnalla ja aluksissa tapahtuvat loittoryhmätehtävät ovat hyvin kankeaa World of Warcraft- henkistä toimintaa. Onneksi tökkivistä maatehtävistä ei joudu kärsimään paljon - pelin alku on yksi tällainen kohta. Avaruustaistelu on pelin vahvin osa-alue ja asiat hoidetaan vaiheisilla siinä määrin usein, että Gene Roddenberry varmaan pyörii haudassaan.


Sylvia Tilly on kauhistunut vanhan tutoriaalin uudelleenkäyttämisestä.

Star Trek fanin kannalta pelin mielenkiintoisin osa on se että sillä on oikeudet kaikkeen lisensoituun materiaaliin - esimerkkinä Discovery-aiheinen lisäosa joka ilmestyi vasta. Lisäksi originaali- Star Trekiin sijoittuva kampanja löytyy kuten myös Delta-quadranttin sijoittuva lisäosa. Pelin virallinen asema on luonut myös sikäli hassuja tilanteita että se on oikeastaan omilla lisäosillaan määritellyt miten virallinen universumi etenee. Televisiosta tuttuja hahmoja nähdään useampaan otteeseen - hauskinpana ehkä kohtaus jossa Enterprisen 60-luvun miehistö löytyy avaruusaseman baarista. Vaikka juonten kirjoitus on pääosin hyvätasoista ei kaikille faneille välttämättä ole mieleen että peli määrittelee keskeisiä elementtejä universumista. Borgit toki hyökkäävät pelin alussa, mutta ovat vuoteen 2409-2410 sijoittuvassa pelissä vain lopulta yksi vihollinen jota niistetään. Sotaa käydään klingoneja, Rotu 8472 ja jopa Iconialaisia vastaan eikä tässä vielä kaikki. Delta-rising lisäosassa palataan myös Voyager-sarjan kuvaamaan osaan galaksia. Mutta fanit ovat varmasti innoissaan päästessään lentämään Enterprise-C ja seuraamaan tapahtumien vyöryä eteenpäin.


We have engaged the Borg...



Trekin suosio on myös sen verran suuri, että peli ei ole heti kuolemassa, joskin bugeja ja typeriä ominaisuuksia löytyy roppakaupalla. Peli vaatii myös kohtuullisen stabiilin nettiyhteyden, joten kännykkäverkolla sitä tuskin kannattaa pelata.

Ja onko se ilmainen?

No, tavallaan. Kaikki lisäosat ovat pelattavissa, mutta heti pelin alussa pelihahmokohtaisena rajoituksena tällä on vain rajallinen määrä komentosiltaupseereita (jotka käyttävät erikoistaitoja). Tämä rajoitus pitää poistaa ostamalla kaupasta lisäpaikkoja - periaatteessa kaupan käyttämiä Zen-krediittejä voi vaihtaa kaivamalla päivittäisissä tehtävissä Dilithiumia, mutta tätä saa tehdä hetken aikaa että 'pakolliset' ostokset tulee ansaittua.


'Alien' on myös rotu. Ja sen saa kustomoida itse.


Kaikin osin peli ei vastaa nykyistä pelisuunnittelua - osa ajasta kuluu köröteltäessä pitkin avaruutta ja aktivoitavia kykyjä sekä laitteita on helposti kymmeniä. Ryhmätapahtumia on tarjolla reilusti, mutta nämä sekä vanhemman materiaalin partiotehtävät alkavat toistaa itseään pidemmän päälle. Vapaus valita eri faktioiden ja kampanjoiden väliltä, sekä hyvä hahmoeditori ovat kuitenkin pitkälti erinomaisia piirteitä. Lisäksi ilmaispelattavuus.


Ferengien kanssa neuvotellessa on noudatettava varovaista taktiikkaa.


Lisäosat tuovat lisää ilmettä peliin, esimerkiksi edellisessä “Victory is Life” -lisosassa päästiin pelaamaan Jem’Haddar-soturilla joka liittoutuu Federaation tai Klingonien kanssa alun jälkeen Tämän kampanjan päähenkilöllä on kaikki valmiina - 5U Tierin alus, valmiit taidot ja vielä reilusti siltaupseereja.


Daniels tuntuu kaappaavan melko paljon apureita menneisyydestä.


Age of Discovery on ehkä pienimuotoinen pettymys, sillä sen tutoriaali on identtinen alkuperäisen pelin tutoriaalin kanssa, vaikka grafiikkaa onkin annettu niin että peli näyttää Discoveryltä - ainakin alun verran. Valitettavasti juonta on kierrätetty kuten TOS-kampanjassa että alun tehtäväsarjan jälkeen pelaajan alus siirtyy aika-agentti Danielsin kaappaamana nykyisyyteen. Tosin, juoni jatkuu tämän jälkeen J'Ula T'Kuvman jahtaamisella 24. vuosisadalla aikasiirtymän ollessa kaikille faktioille yhteinen tehtäväsarja.


J'Ula, T'Kuvman sisko.
Sosiaalisesti ilmaispelaamiseen liittyvät tavanomaiset kirot ovat läsnä. Pelaaja voi kuulua vain yhteen laivastoon yhdellä hahmolla, joten laivastottomia pelaajia värvätään lähes pakonomaisesti tukikohdissa. Osa näistä laivastoista kerää tarpeeksi tarvikkeita omaan tukikohtaansa (=muista peleistä tuttu kiltatalo) ja sitten potkii turhat pois. Toisaalta esimerkiksi päivittäisiä diplomaatitehtäviä pääsee suoremmin suorittamaan Qo’noSilla jos jäsenyys laivastossa on, joten jäsenyys on oletusarvoisesti kannattavaa. Häirintää on, esimerkiksi lisälaitteella saa kaikki tähtitukikohdassa olevat tanssimaan (onneksi tähän on saatavilla inhibiittori). Samalla tavalla roolipelaamista on, mutta trollien pelossa tätä ei esiinny julkisesti.





Mitä kuvaohjelmaluokittelija ajattelisi tästä


Peli on erinomainen esimerkki amerikkalaisesta Teen-ikärajasuosituksen pelistä: fantasiataistelua valopalloilla ja tuikkusäteillä. Periaatteessa satoja ihmisiä tai muita olentoja pitäisi kuolla risteilijöiden räjähtäessä, mutta tähän ei oteta kantaa. Riippumatta kampanjasta pelihahmot ovat selkeästi korkean moraalin puolella. Esimerkiksi planeettojen tuhoamisesta tunnontuskia saanut avaruusolento antautuu Federaatiolle. PEGI ikäraja 12 on linjassa heidän omien sääntöjensä kanssa - väkivalta on startrekmäisen epärealistista. Klingonien kampanjassa tietysti tapahtuu puukotus, mutta tämä ja räiskintä planeetalla on esitetty hyvin kliinisesti pelimoottorin rajoitusten takia. Veritahroja voi näkyä joskus, mutta pelimoottori soveltuu huonosti vammojen esittämiseen.

Tämän piti olla traaginen kohtaus.

Commonsensemedia.org antaa 14+ suositusikärajaksi, sekä väkivalta että seksuaaliset viittaukset (Orionilaisilla tytöillä ei ole juuri mitään päällä). Lisäksi myönteisiä viestejä ei ole paljon, koska peli kuvaa sotaa. Arvioinnissa korostuu myös se että peli vaatii jonkin verran opettelua. PEGI ikärajoja arvoiden 12 ikärajan peruste on selkeä, luultavimmin kriteeri 22:



22 Depictions of non-realistic looking violence towards human-like or animal-like characters
Mutta XBox ja PS4 versiot ovatkin sitten PEGI 16. Tämä aiheutti pään raaputusta, mutta ne ilmestyivätkin vasta myöhään 2016. Sisältö näyttäisi tehtävien osalta olevan sama, pelimekaniikan kuten R&D ja komentosiltaupseerien päivityksen osalta karsitulta, grafiikan ollessa hieman päivitetymmän oloista. PEGI oma sivu kertoo pelin ‘Consumer Advice’-kohdassa.


“The game was rated PEGI 16 for moderate violence towards human characters. Not appropriate for persons below 16 years of age.”



Tämä saa vähän mietteliääksi. Mikä ero on ‘moderate violence’ ja ‘non-realistic violence’ välillä jos molemmat käsittelevät samaa materiaalia? Se mitä voidaan sanoa varmasti on että konsoliversiot ilmestyivät Yesterdays Agents (TOS)-lisäosan kanssa, jota oli luultavasti esitelty pelivideossa PEGI-sensoreille (PEGI kuten ESRB luokittelee pelit niiden pelaamisesta tehtyjen videoiden perusteella).


'Jim, he's dead'
Väkivalta on edelleen veretöntä, joskin klingonit tipahtavat 60-luvun tyyliin polvelleen ja kaatuvat maahan kadoten vasta tämän jälkeen. Tässä näkyy ongelma jonka havaitsin vuosia sitten - PEGI on ilmeisesti kiristänyt omia kriteerejään joskus 2012 tienoilla. Mikään muu ei selitä sitä että sama materiaali saa kaksi eri tulkintaa. Tämä tempoileva linja näkyy useissa luokituksissa, osa on mukiinmeneviä, joskus annetaan turhan ankarasti ikärajoja. Lisäksi melkoista huolimattomuutta osoittaa että PC-version ikärajaa ei ole muutettu vaikka tähän olisi ollut mahdollisuus.





Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta?


Hyviä puolia pelistä voi listata useita: Ensinnäkin se toimii melkein millä vaan koneella, joten grafiikan tarkkuutta tiputtamalla sen saa pyörimään oikein mukavasti vanhemmillakin masiinoilla. Sisältö on selkeästi teinien tasoa, eli Star Trekin tapaan vältetään turhan tiukkoja aiheita. Aluksia ja muita härpäkkeitä markkinoidaan aika ahkerasti, mutta mitään ei ole pakko ostaa. Viikkorahoja ei siis peliin kannata hirveästi pistää, muuten kuin edellä mainitsemaani pakolliseen hankintaan ja turhamaisuuksiin. Sosiaalisesti peli on kohtalainen, eli käyttäytymällä hyvin pärjää varmasti yhteisön kanssa. Parhaimmillaan peli on kavereiden kanssa laivastossa pelatessa. 


Täytyy myöntää että olen käyttänyt oikeaa rahaa avaruusaluksiin

Pelin ikäraja saattaa aiheuttaa hämmennystä kahden ikärajan ansiosta. Näissä tilanteissa on vaikeaa olla antamatta muuta neuvoa kuin vanhempien itsensä tutustua peliin, esimerkiksi Youtube-palvelu on helppo ja nopea tapa saada kuvaa pelistä.

Loot Boxit ovat yksi asia mistä vanhemmat voivat haluta kuulla. Ne kun ovat keräilykorttien tapaan arpajaisia, joista voi saada peliin arvokasta sisältöä. Star Trek Onlinen tapauksessa näitä laatikoita kertyy peliä pelaamalla, mutta niihin on hankittava kaupasta avain. Muutamia avaimia olen dilithiumia vaihtamalla hankkinut. Ehkä noin 3-5% laatikoista löytyy sitten alus, joista Tier 6 alukset ovat halutuimpia koska näitä ei saa peliä pelaamalla. Joskin kun tuuri käy saa aluksen tyypin valita melko vapaasti. Itse löysin Romulaanien Marauderin, jonka päivitin mukiinmenevälle 5U-tasolle. Ehkä louhimalla dilithiumia saan kunnollisen Tier 6-aluksen jonain päivänä?


Resurssien kerääminen on toteutettu minipelinä.


Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Nörttihaaste: Bongaa kaikki viittaukset.
  • Mikäs olikaan Star Trekin alkuperäinen sanoma?
  • Kuinka paljon yksinkertaisempi peli olisi, jos se julkaistaisiin tänään?


No comments:

Post a Comment