Tuesday 30 October 2018

Tanki Online

Panssarisota joka on sallittu kaikille



Hieman yllättävästi Espoon kirjaston pyynnöstä Mediakasvatus ja Kuvaohjelmakeskus antoi tänä syksynä Tanki Online-nimiselle monen pelaajan räiskinnälle ikärajan S, eli sallittu kaikille. Tämä oli sikäli merkityksellinen että suomalaisia ikärajoja ei ole kovin montaa kertaa peleihin sovellettu, ulkomaisten ikärajojen dominoidessa julkaisua. Mutta minkälainen peli on Tanki Online? Pelin wikiartikkelin mukaan sillä on miljoona rekisteröitynyttä pelaajaa.




Pelin tiedot


Pelin nimi: Tanki Online Pelin julkaisija/kehittäjä: APL Publishing Ltd. / Tanki Online Ltd.
Alustat: PC (Steam), Web-selain Pelin tyyppi: MMO, Verkkopeli
Ikäraja(t): S - Sallittu kaikille (Kotimainen ikäraja)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Pelin wiki
Tanki online (Steam trailer)
Tanki Online Esports (Youtube)


Mitä pelaaja ajattelee pelistä?


Tanki Onlinen pelityyli on simppeli Arcade-tyyppinen tankkiräiskintää. Yksittäiset panssarit tai joukkueet ottavat yhteen kentällä. Kovin paljon realismilla ei vaivata, sillä kumitankeilla voi ajaa alas jyrkänteeltä. Pienenä nyökkäyksenä realismin suuntaan panssarin torni kääntyy suhteellisen hitaasti, joten välillä voitto on sekunnin murto-osasta kiinni. Tornin elevaatiota ei voi säätää ja tähtääminen tapahtuu hieman perstuntumalta, joten räiskintä ei ole aina tarkkaa.



Pelikentältä löytyy myös lisävahinkoa, panssaria tai nopeutta kasvattavia powerupeja, joiden poimiminen on olennaisena osana pelissä. Kuoleminen ei rassaa, sillä peli siirtää syntymään johonkin toiseen paikkaan kentällä. Erilaisia pelityylejä on lipunryöstöstä pisteiden valtaamiseen, joukkueotteluun, jalkapalloon ja Juggernaut-pelityyliin jossa yksi pelaaja on valtavan vahva panssari. Pelaajat on jaoteltu arvon mukaan eri kategorioihin ja peliä täytyy pelata jonkin aikaa jotta vaihtoehdot ovat avoinna. Esimerkiksi lipunryöstöön ei ole asiaa aloittelevilla pelaajilla. Parhaimpia varusteita ei tietenkään saa hankittua heti alkutasoilla.





Pelissä on klaanijärjestelmä ja oma kristalleihin perustuva valuutta. Erilaisiin tapahtumiin osallistumalla kerätään tähtiä joista voi ansaita uusia tekstuureita omaan tankkiinsa. Pelissä on erilaisia erilaisia tehosteita, joita voi hankkia kaupan kautta. Näillä oma tankki on esimerkiksi nopeampi tai vahvempi. Pelissä on ilmeisesti kohtuullisen suosittu venäjällä ja sitä markkinoidaan klaanien väliseen E-urheiluun. Youtube, Twitch ja muut yhteisön uutispalvelut ovat lisäksi hyvin aktiivisia, joten tietoa pelistä kyllä löytyy.




Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Ehkä yllättävin piirre ikärajassa on se että ikärajaluokituksia on yleensä annettu vain pelien tarjoajille, lain koskettaessa niiden julkista tarjoamista eikä esimerkiksi kotona Steam-palvelun kautta tapahtuvaa tarjoamista. Ehkäpä kirjasto järjestää tällä pelillä turnauksia lapsille? Ennakkotapaus näissä tapauksissa oli se että Verkkonuorisotyön keskus VERKE on Counterstrike: Global Offensiven tarjoaja Steam palvelun sijasta. Pitäisikö siis jokaisella pelillä jota kunnan tai seurakunnan nuorisotyön järjestämissä tapahtumissa pelataan olla ikäraja? Ilmeisesti ei, mutta kirjasto varmasti turvaa oman selustansa tällä päätöksellä.



Tank Onlinen ikärajaksi tuli suomalaisittan ‘sallittu kaikille’. Tämä tarkoittaa että pelin elementit ovat ainoastaan vomakkuudeltaan vähäisiä. Tämä päätös on huomionarvoinen siitä syystä että yleensä räiskintäpeleille ei ole annettu näin alhaista ikärajaa. Mm. Tank! Tank! Tank! -kolikkopeli on saanut suomalaisen ikärajan 7, joka oli sama ikäraja kuin PEGI antoi WiiU versiolle.



Suomalaisen S-kriteerin perustelut ovat väkivallan osalta:


14) Kuvaohjelmassa ei ole lainkaan väkivaltaa tai se on vain hyvin lievää.

OHJE: Hyvin lievä väkivalta tai väkivallan uhka esimerkiksi animaatiossa tai slapstick-komediassa. Slapstickillä tarkoitetaan tässä yliampuviin törmäilyihin liittyvää komiikkaa, jossa ruumiillista kipua ei esiinny. Animaation oltava yleistunnelmaltaan lämminhenkinen tai iloinen ja selvästi lapsille suunnattu (tarina, väritys, äänimaailma).




Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta



Vaikka peli on sallittu kaikille, kannattaa muistaa että nettipelissä leikitään internetin takapihalla. Siellä tulisi osata käyttäytyä, koska muut pelaajat ovat ihmisiä. Hyvänä puolena pelin chat avautuu vasta vääpeli-tasolla, joten törkeyksiä ei heti tarvitse kuunnella. Pelin alkupuolella chatissa on ohjeita, kuinka pelata peliä. Chatin kautta voi lähettää myöhemmässä vaiheessa myös yksityisviestejä joten komento /Block nimimerkki kannattaa muistaa. Chatin spammiminen on myös kielletty ja järjestelmä antaa nopeasti varoituksen tai viiden minuutin pelikiellon turhasta toistosta.


Ilmaispelattava peli tarkoittaa myös sitä että se on rahoitettu mikromaksuilla ja mainoksilla. Kristalleja saa pelaamalla peliä mutta oikealla rahalla saa kristalleja, premium-peliaikaa (lisää kokemusta ja tuplakristallit taisteluista) sekä uusia värityksiä panssareihin. Aloituspaketti kristalleja sisältää 50000 kristallia ja maksaa neljä euroa. Erilaisia lahjoja voi antaa ystäville, joskin nämä ovat ainoastaan visuaalista kivaa eikä niillä ole pelin kannalta merkitystä.




Pelaaja ansaitsee tavaraa sekä kultaisia laatikoita pelaamalla. Loot Boxeja voi myös hankkia mikromaksuilla yhden maksaessa noin 1,5 dollaria. Kristalleja käytetään oman panssarivaunun päivityksiin. 24.99 euron hintaan saa paketin kaikenlaista mukavaa:


100 000 crystals
10 days of Premium account
10 Gold Boxes
A unique Steam premium paint
100 of each supply (excluding Gold Boxes)



Premium-peliaika on tarkoitettu tosipelaajille ja sitä voi löytää sattumanvaraisesti laatikoista ja muiden ostojen mukana. Esimerkiksi se mahdollistaa Pro-tason taisteluiden luonnin ja kustomoinnin. Esimerkiksi powerupien tiputuksia voi säästää ja kytkeä joukkuetovereiden vahingoittamisen päälle. Lisäksi kokemusta tulee peleistä 50% enemmän ja kristalleja 100%. Pro tason pelit ovat normaalisti avatut kun pelaaja pääsee SAH-tasolle (Warrant Officer 1), mutta nähtävästi premium pelaaja voi luoda kunnolla esimerkiksi yksityisotteluita ystäville ja klaaneille.





Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Kevyt vai raskas tankki? Raskas on tietysti hitaanpi.
  • Kuinka paljon taktiikkaa ensialkuun simppelistä pelistä löytyy?
  • Minkälaista oikea panssarisota on?

No comments:

Post a Comment