Monday 19 November 2018

Fallout: New California

Modien äiti




Modit ovat muutoksia ja lisäsisältöä valmiisiin peleihin. Fallout: New California on Fallout 3: New Vegas-pelin kokonainen konversio uudelle alueelle. California on ollut (ainakin) seitsemän vuotta kehityksessä, ja hieman epäonnekkaasti päätyi julkaisuun juuri ennen Fallout 76. Onko se parempi? Ainakin tutusta Fallout-tyylistä ei ole pihdattu, vaan modi on täysin ääninäytelty, laaja ja yllättävän laadukas. Ainakin jos pelaaja muistaa käynnistää koneensa välillä uusiksi, pelimoottori on nimittäin pahamaineisen buginen.



Pelin tiedot


Pelin nimi: Fallout: New California Pelin julkaisija/kehittäjä: Fallout Project Brazil
Alustat: PC Pelin tyyppi: Räiskintä/Selviytymis-seikkailu
Ikäraja(t): Alkuperäisellä pelillä PEGI 18
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Rock, paper, shotgun arvostelu.
Narrative trailer
The XP Gamers - läpipeluu, osa 1.

Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Peli alkaa amerikkalaisen jalkapallon pelistä väestösuoja 18 sisällä, pelin ajankohdan sijoittuen 20 vuotta ennen Las Vegasin tapahtumia. Heti alussa pelaajalta kysytään pelaako hän taistelijaa vai tiedemiestä? Jakaantuminen kahteen erilaiseen kampanjaan alkaa välittömästi - tähtipelaaja kun taklaa vastustajan sairaalan kun taas nörtti taklataan itse samaan paikkaan. Vault 18 on romahtamispisteessä oleva vanha suoja, jossa vaalit ovat tulossa. Joukko ydintuhoalueen lapsia otettiin sisään parikymmentä vuotta aikaisemmin, joten sosiaaliset erot näkyvät. Sen suuremmin pilaamatta peli-iloa räjähtävän alun jälkeen pelaaja pakenee taas vihamieliseen erämaahan.



Vault 18 on lyhyt mutta mieleenpainuva kappale


Perkit, eli hahmon piirteet ovat hyvin käytössä Fallout: New Californiassa. Jalkapallon tähtipelaaja saa erilaisia vaihtoehtoja kuin muut, valmentajan tiimiin ei ole asiaa nörteillä vaan peli painottaa heti alusta satsaamaan fyysisiin tai henkisiin taitoihin reilusti mielummin, kuin olemaan herra tasapaksu. Itse pidin etenkin siitä että pelin kirjoitus ja Perk-järjestelmän käyttö on välillä hyvin fiksua, esimerkiksi pelihahmo kärsii taisteluväsymyksestä heti alun räiskinnän jälkeen. Valintojen tarjoaminen ei lopu tähän, vaan peli haarottuu vahvasti mahdollistaen jopa Enclaven tai Raidereiden puolelle liittymisen. Kyllä, luitte aivan oikein. Pelissä on useita loppuja, joista kaikki eivät ole kovin hyviä.



Videopätkillä täytetään juonen tärkeimmät tapahtumat


Modia on päivitetty ahkerasti, versio 203 korjaa monia muistiongelmia ja on hyvin suositeltava päivitys. Mikään ei toimi ilman 4GB patchia. Sinänsä hatunnoistoinen asia on se, että modin kehittäjät ovat tehneet asennusvideoita, ja antaneet listan ulkonäköä parantavista modeista jotka toimivat. Tämän arvostelun kuvissa on mukailtu modin tekijöiden antamaa listaa jossa on silmäkarkin lisäksi pelillisiä parannuksia ja tasapainotuksia.





New California on DLC-lisäosan kokoinen pläntti ja sen tarkkuus äimistyttääkin, vaikka tutkittavia paikkoja ei ole ihan samassa määrin kuin peruspelissä. Räiskintää on paljon, ja tämä aiheuttaakin pelimoottorin muistivuodon kanssa tuttuja ongelmia. Suosittelenkin peliä niille, joille Fallout 76 ei sovi. Kun peli toimii ja modit ovat oikein on se ihan nätti - ainakin ydintuhoalueen kontekstissa.



Ympäristöt ja tapahtumat ovat yllättävän huoliteltuja.


Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Fallout: New California on samanlaista sisältöä kuin kolmas peli, eli voimakasta hidastettua väkivaltaa. Aseet irroittelevat raajoja, eli heti alusta lähtien voidaan todeta väkivallan olevan realistista ja hallitsevaa. Tietysti peli on suunnattu aikuisille ja Fallout 1-2 pelien tapaisesta isometrisestä etäännytyksestä ei voida puhua.  Peli on edelleen suunnattu aikuisille - se mitä voidaan sanoa on että väkivalta on hallitsevaa ja pelissä on useita kohtia, jossa pelaajan täytyy räiskiä tiensä läpi vihollisista.



'Hurmaava joukkoitsemurha' tulee mieleen useasta taistelusta


Ehdottelevaa kielenkäyttöä ja kiroilua on selkeästi pelissä, ehkä juuri sen takia että alkuperäisessä pelissä dialogi oli amerikkalaisittain melko laimeaa. PEGI-ikäraja ottaisi välittömästi kantaa väkivaltaan siviilejä kohtaan, joten ikäraja ei siltäkään puolelta tulisi olemaan matala.



Se tunne kun omat kumppanit vihaavat toisiaan...




Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta

Fallout-peleissä oli aikaisemmin eettinen sanoma, esimerkiksi kolmannessa taisteltiin veden puhtaudesta Raamatua siteeraten. Neljännessä osassa ei välttämättä oltu näin filosofisia vaan todettiin kylmästi: ‘sota ei ikinä muutu’. New California on karu tarina selviytymisestä, jossa ehkä patriotismin vastainen viesti kuuluu tarkemmin. Hallitsematon patriotismi kääntää kansalaiset toisiaan vastaan ja tuo vain tuhoa - jonka keskiössä pelihahmo nyt sattuu taas kerran olemaan. Samalla se myös toimii Fallout: New Vegasin esitarinana.

Peli edeltäjänsä tapaan raaka eli edelleenkään en näe mahdollisuutta suositella sitä ikärajaa nuoremmille. Fallout-pelit ovat olleet nuorison suosiossa ikärajasta huolimatta, sillä Steam-palvelun kautta niitä voi hankkia ilman sen kummallisempaa iän tunnistusta.



Hidastettuja päälaukauksia tulee nähtyä taas paljon.




Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mistä amerikkalaisessa patriotismissa on ollut historiallisesti kyse?
  • Miksi isänmaanrakkaus aiheuttaa automaattisesti sen että muita on syrjittävä?
  • Mikä on muistivuoto ja miksi oma kone jumittaa tasaisin väliajoin peliä pelatessa.

No comments:

Post a Comment