Saturday 3 November 2018

Astuit ansaan! – Roolipelaaminen Suomessa


Museokeskus Vapriikki 7.9.2018 — 6.1.2019




Suomen Pelimuseo on erinomainen paikka vierailla Tampereella. Hieman harmittavasti lyhytaikaisena näyttelynä esitellään roolipelaamisen historiaa “Astuit ansaan!”-näyttelyllä. Komasti sisustetussa tilassa on myös mahdollista pelata roolipelejä.



Ensinnä tilassa kiinnittyy huomio roolipelikirjoihin ja lehtiin. Pelaajien käyttämiä hahmolomakkeita on myös asetettu niiden ansaitsemalle paikalle. Itse olin myönteisesti yllättynyt tilan visuaalisesta ilmeestä ja pelien valtavasta määrästä. Arvon ovat myös ansainneet roolipelijulkaisijat joiden tuotannosta voi tarkemmin lukea. Tietoa on hyvin paljon, ja erityisen kiitoksen ansaitsee museoitu pelipöytä pizzapaloineen.




Se mikä jää ehkä hieman puuttumaan on interaktiivisuus. Oma vaimoni totesi asian naulan kantaan, paikka kun muistuttaa lehtinäyttelyä. Tarinoita olisi paljon, mutta niistä ei saa otetta ilman opastusta. Hyvä opas kun voisi kertoa miten kuolleen hahmon testamentti on hahmolomakkeen ohjella esillä, tai kuinka karseaa Twilight 2000-ajoneuvolomakkeen täyttäminen aikoinaan oli. Silti näyttelystä jää ainakin pieni ylpeys päälle, suomalainen roolipelituotanto on ollut erinomaista idearikasta - tämän näkee nyt pelkästään uusien pelien määrästä - mm. molemmat kustantamani roolipelilehtiset ovat näkyvillä sellaisten harvinaisuuksien rinnalla kuin ‘Lohikäärmeliitto’ ja ‘Task Force Viper’. Allekirjoittaneen julkaisema Rajakatse-roolipeli on ansaitusti näytteillä ja myös luettavissa kirjahyllyssä.


 
Pelien joukossa oli myös todellisia harvinaisuuksia.


Jään miettimään näyttelyn jälkeen sitä että eikö sitä olisi voinut tehdä videoin ja pelein vieläkin interaktiivisemmaksi? Ketään pelinjohtajaa kun ei voi museoida vetämään peliä museovieraille, joten järjestettyjä pelejä löytyy näyttelystä sesonkiaikaan viikonloppuisin. Samalla tavalla roolipelilehtiä olisi voinut olla enemmän, näissä kun puhutaan enemmän harrastuksesta kun taas pelit puhuvat pelaamisesta.

Yksi mahdollisuus olisi ollut tehdä virtuaalisia seikkailuja, esimerkiksi Dungeon Robber pelattavaksi. Tämä Flash-peli perustuu Gary Gygaxin tekemään yksinpeliseikkailuun alkuperäiselle Dungeons&Dragonsille, eli on todellista 1970-luvun pelisuunnittelua ja sitä voi pelata osoitteessa https://blogofholding.com/dungeonrobber/.


Alkuperäisen roolipelaamisen 'nautintoa' Dungeon Robberissa

Tiedän, eihän tietokone osaa esittää roolia, siksi ehkä pelaajatarinoita olisi voinut vieläkin enemmän tuoda esiin tässä näyttelyssä. Huolimatta tästä olin otettu huolitellusta näyttelystä, joten ei muuta kuin LARP-näyttelyä odottamaan!

No comments:

Post a Comment