Friday 6 September 2019

RiME

Lapsenmielisille




Päähenkilö herää auton saaren rannalta. Kaukana siintää valtava, kutsuva torni. Saari on täynnä raunioita, mitä miksi ja missä - ovat kaikki kysymyksiä johon ei ole ketään vastaamassa. Pian hän tapaa mystisen ketun ja punakaapuisen miehen joka näyttäytyy silloin tällöin, johdattaen päähenkilöä kohti tornia ja vastauksia.



Pelin tiedot


Pelin nimi: RiME (2017) Pelin julkaisija/kehittäjä: Tequila Works
Alustat: PC, Nintendo Switch, PS4, XBox One Pelin tyyppi: tasohyppely-ongelmanratkaisu
Ikäraja(t): PEGI 7 (Everone 10+)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Julkaisutraileri




Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Tequila works on ansainnut kannustimensa Deadlight-tasohyppelyllä. Tällä hetkellä indie-firmalta on tulossa Groundhog Day - Like Father Like Son, VR-peli joka perustuu aikalooppiin. Rimeä on verrattu Journey-peliin, jota se muistuttaa visuaalisesti hyvin paljon. Ongelmanratkaisu perustuu asioiden työntelyyn, perspektiivin hakemiseen ja patsaiden aktivointiin huutamalla. 





Visuaalinen kuvaus on hyvin kriittisessä osassa peliä, siinä kun ei ole yhtään dialogia, vaan kaikki vihjeet on annettu ympäristössä. Tämä puree pelaajaa nilkkaan välillä kun puzzle-vinkit eivät ole selviä. Esimerkiksi muutamassa kohtaa ei peli kerro selkeästi että ongelmaa ei voi ratkaista nopeasti juoksemalla ja aktivoimalla patsaita, vaan pitää hakea jotain kättä pidempää. Koska selkeää tutoriaalia ei pelissä ole, on muutama alkupään ongelma näinollen hieman turhauttava eikä sitä mitä pitäisi tehdä ole aina selkeästi kommunikoitu.




Rimeä pelaa mielellään pelkästään pelin universaalin kauneuden takia. Ehkä pelin lopullinen viesti on se että se pyrkii johdattamaan pelaajan ajattelemaan kuten lapsi, joka vain ihmettelee surrealistista maailmaa?





Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Rime on ulkoasultaan lempeä. Efektit ovat kevyitä ja jännittävyys on lievää. Pelin tarinaa kerrotaan eteenpäin visuaalisesti ja allegorisesti, jokainen maailma edustaa yhtä surun tasoa. Myöhemmin pelissä on ehkä hieman jännempiä kohtia, joten 7 ikärajana tuntuisi sopivan oikein hyvin. Tosin, seitsemänvuotiaalle peli voi siltikin olla liian vaikea.




Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta


Ikärajasta huolimatta kannattaa muistaa että peli ei ole lasten peli. Se on vakava tasohyppely-ongelmanratkaisupeli jossa pähkinät vaativat visuaalista hahmotusta ja hoksottimia. Mutta jos et tiedä mitä ostaisit lapselle, nuorelle tai vaikkapa aikuiselle lahjaksi, tämä peli toimii ihan hyvin.




Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Vau!
  • Kuka punaviittainen on?

No comments:

Post a Comment