Tuesday 5 November 2019

Portaali

Virtuaalielämysliike Portaali



Suomeen ei ikinä kehittynyt kunnolla Arcade-talojen kulttuuria, kiitos rahapelejä kontrolloivan lain. Tälläinen kulttuuri ilmeisesti vaati teknologista kehitystä ja 30-vuotta, sillä VR-pelihallit ovat ilmiö pelaamisen kivijalkaliikkeestä jotka ovat levinneet jo yllättävän moneen paikkaan. Mistä siis on kyse, tällä kertaa tutustumme Portaali VR-elämysliikkeen toimintaan ja omaan pelituotantoon Tampereella.


Portaalin Pojat OY
Käyntiosoite: Hämeenkatu 28,  Tampere
Kotisivu: portaali.fi
Videoita:
Tykypäivä Portaalissa
Portaalin 2019 pelatuimmat
Portaali - Yli 30 peliä ja elämystä | Elämykset Tampere

Kuva: Portaalin sisätilat, lähde: TripAdvisor

Portaali on Hämeenkadulla sijaitseva kivijalkaliike, joka tarjoaa vuokrattavaksi kolmetoista elämyspistettä, eli HTC Vive Pro-virtuaalisettiä. Elämyspisteitä vuokrataan 1-3 henkilön ryhmille, joten kavereiden kanssa voi pelata joten pelaamisen sosiaalinen puoli on hyvin ymmärretty, tuntihinnan ollessa 36 euroa.

Hieman yllättävästi liikkeessä on myös a-oikeudet. Ilmeisesti liike painottaa nimenomaan illanviettoon - paikka keskustan ytimessä on huomattavasti parempi kuin aikaisemmin. Aukioloajat ovat perjantaina ja lauantaina klo 21 asti, Teerenpeli ja moni vakio-menomesta on vastakkaisella puolella katua joten ilmeisesti Portaali tähtää olevansa tulevaisuudessa yksi Tampereen vakio-menopaikoista.


Kuva: Portaalin sivut ovat selkeät ja myyvät.

Vertailtaessa esimerkiksi Pikseli.fi-liikeketjuun Portaalin palvelu tuntuu vieläkin ystävällisemmältä. Jos Richie&Plank-kokemus ei toimi, ei asiakasta myöskään veloiteta ja henkilöstö on mielellään auttamassa. 30 pelillä ja kokemuksella valikoima on myös suurempi, verrattuna Pikselin 19 peliin.
Myöskin rauhallisesti ottavia ihmisiä on huomioitu Nature Treks VR-elämyksellä - zombieapokalypsista tykkääville on myös Brookhaven Experience


Brookhaven Experience on oikeasti painostava kokemus.
Kuva: Eelis Sihvo


Ikärajoja valvotaan Portaalissa hyvin alaikärajan ollessa 10 vuotta vanhemman kanssa. Yli 15-vuotiaat voivat tulla yksin pelaamaan, mutta pelien ikärajoja valvotaan vapaaehtoisesti. Näissä tilanteissa viranomaiset raahustavat taas aivan jäljessä - kivijalkaliikkeiden valvontaa ei tietääkseni ole harrastettu. Tämä on tietysti suuri haaste valvovalle viranomaiselle, viimeisen 20 vuoden aikana perinteisten levityskanavien merkittävyys on heikentynyt ja uudet tarjonnan muodot ovat ilmestyneet. Lain kannalta VR-pelihalli ja elokuvateatteri mielletään kuitenkin saman lain alle.



Affected: The Manor on lähes pakollinen kummitustalopeli.



Virtuaalipelihallit kuvastavat myös VR-laitteiden suhteellisen suurta hintaa. Saa nähdä miten käy kun virtuaalisovellukset yleistyvät kotona lähivuosina. Toisaalta, vertauksena voidaan esittää että elokuvateatterit eivät kuolleet mihinkään videokasettien yleistyttyä, vaan niistä tuli sosiaalisen viihteen muoto. Tämä on selkeästi tajuttu Portaalissa, jossa voi esimerkiksi naureskella kaverin lankku-yritykselle tai tämän seikkailulle kummitustalossa.






Kyber Knights 



Kyber Knights
Ikäraja: PEGI 7
Tuottaja: Portaalin Pojat
Kotisivu: Steam
Video: VR Multiplayer Game Kyber Knights by Portaali

Portaali erottuu myös kilpailijoistaan omalla pelituotannollaan. 1.12.2021 Steam-palvelun kautta ilmestyvä Kyber Knights on Tampereen Ammattikorkeakoulun pelituotannon opiskelijoiden kanssa kehitetty yksilö&joukkue räiskintäpeli. Peli tukee maksimissaan kymmentä pelaajaa lähiverkossa. Peliä pelanneena voin sanoa, että hauskaa on!


MANAGEMENT

Saku Laaksonen Executive Producer
Aleksi Kauppinen Director of Development
Nea Ohvo  Project Coordinator


DEVELOPMENT TEAM

Concept Designers

Aleksi Kauppinen / Saku Laaksonen

Game Designers

Henrietta Kontio / Esa Nord / Nea Ohvo / Valtteri Ojanen / Ilkka Tyni

Artists

Henrietta Kontio Characters / Animations / Environment
Nea Ohvo  UI / Environment Programmers
Esa Nord  Graphics / Programming

Valtteri Ojanen Programming Ilkka Tyni UI / Programming


CONTRIBUTORS Joni Ramu Announcer Voice Actor





Juttuun päivitys klo 13.16
-Muutettu Oculus Riftit Viveksi ja lisätty vuosi julkaisuun.






No comments:

Post a Comment