Sunday 31 January 2021

Suomalaiset pelijamit - Tampereella 2021

Finnish Game Jam 2021 Tampere

Oma isä kysyi mikä on pelijami? No, parasta selittää alusta: Game Jam eli 'pelijamit' on tapahtuma jossa suunnitellaan ja kehitetään peli hyvin nopeasti. Tyypillisesti jamit kestävät 24-72 tuntia. Suomessa näitä jameja on järjestetty Finnish Game Jam ry:n toimesta vuodesta 2010 lähtien. FGJ16 tapahtumassa oli 22 eri paikassa 1000 osallistujaa ja 2021 14 etätapahtumaa.

Tämän vuoden tapahtumaan piti ilmoittautua Eventbrite tai Global Game Jam-sivuston kautta kautta, jälkimmäiseen piti ainakin rekisteröityä. FGJ Tampere Online 2021 keräsi 9 järjestäjää ja 80 jammaajaa jotka tuottivat 27 peliä Pelit ovat ladattavissa Global Game Jam-sivuston kautta, ja Finnish Game Jam tai FGJTre twitch-kanavien kautta voi seurata ohjelmaa, tätä kirjoittaessa pelien peluu on menossa.

Sponsoreita oli myös: Huawei sponsoroi koko suomen tapahtumaa, jonka ansiosta postilaatikosta tipahti ennen tapahtumaa tarroja ja muuta mukavaa.. Boom Corp hankki pizzat ja veivät striimaten matkaa urheasti oman twitch-sivunsa kautta. Tempauksesta todettiinkin että pizza onkin ollut aina osa Tampereen sceneä.




Havaintona Check In toimi hyvin ja järjestäjät olivat miellyttäviä. Vitsinä sanottakoon että yksi tapahtuman ohjelma oli suomalainen chat-huone. Eli hiljainen paikka. Ryhmätymistä ja lämmittämistä hitaille hämäläisille tarjosi alun oudot keskusteluhuoneet kuten oudoimmat faktat. Tästä edettiin oman idean kehittelyyn ja pitchaamiseen. Esim oma A4-ideani:



Ovatko pelijamit kaikille? Kyllä ja ei. Periaatteessa kaikki ovat tervetulleita, mutta aikaa ei ole juurikaan uuden opetteluun, vaan oma mielipiteeni on että pelitapahtumaan mennessä kannattaisi osallistujalla olla yksi tuotantoon liittyvä taito. Itse päädyin kuitenkin tukemaan pelejä 3d-mallintamisella, sillä graafikoista on perinteisesti ainainen pula.


Tapahtuman haasteeksi voidaan laskea että ollaan etänä, joskin osa ihmisistä kuten minä pääsin osallistumaan helpommin ja tietyt asiat toimivat paremmin. Kotona saa paremmin aikaiseksi kuin sosiaalisessa jamiympäristössä. Pienenä haittana oli 25 henkilön raja discordin striimeissä, mutta noin muuten verkkojamittaminen toimii yllättävän hyvin. Kaiken kaikkiaan kyseessä on hyvin vedetty ja toteutettu etätapahtuma.




Pelejä

Argein

https://globalgamejam.org/2021/games/arduin-2

Kahden veljeksen kehittämä RTS-peli. AI-robotti yrittää selvitä tukikohdassa jossa muut robotit ovat muuttuneet vihamielisiksi. Robotteja voi käännyttää omalle puolelle. Projekti on toteutettu Unity Storesta hankituilla grafiikoilla, joka on täysin sallittua.



Kuvien lähde: (pääsääntöisesti) globalgamejam.org



The Binding

https://globalgamejam.org/2021/games/binding-4

Kahden miehen 2.5d seikkailupeliprojekti samoilusta pimeässä.


Boheemielämää todellisesta krapula-aamusta. Kaveri odottaa autossa ja matkalle pitäisi lähteä. Luvassa onkin tavaroiden etsintää omasta kämpästä kireessä.




Generation ship

https://globalgamejam.org/2021/games/generationship-4

Universumi on tuhoutumassa ja siirtokunta-aluksella on viisi minuuttia aikaa selvittää sen arvoitus. Onneksi aluksessa on aikakone, joka siirtää pelaajan takaisin alkuun, jättäen tuhoutuneen siirtokunta-aluksen sinne missä se oli pelin päättyessä.

Projektissa oli neljä kehittäjää ja allekirjoittanut toimi projektissa 3d mallintajana, tuottaen esirenderöidyt kuvat aluksista ja asteroideista sekä planeettagrafiikat. Koko on hulppea sillä pelissä on paljon galakseja jotka koostuvat kaikki noin 20 planeetasta.

Peli on pelattavissa myös web-sivun kautta: https://generationship.netlify.app/





Goat Almighty - Loss for Words

https://globalgamejam.org/2021/games/goat-almighty-6

Pelissä pelaat vuohta ja tarkoituksena on käännyttää ihmisiä palvomaan vuohijumalaa.
Hyvin eksoottisesti pelia kontrolloidaan mikkiin ääntelemällä, tietyn taajuisilla äänillä voi kännyyttää ihmisen tai liikuttaa minipelissä vuohta. Peli on hyvin... outo, mutta äänen käyttö pelin ohjaamiseen on  rikollisen alikäytetty. Tälläistä ohjainskeemaa saisi käyttää muissakin peleissä.





The keys

https://globalgamejam.org/2021/games/dundundungeon-2


Pelaajan on joutunut luolastoon tarinapohjainen seikkailupelissä. Retropeli on kahden miehen rutistus.

 




Kessler Syndrome

https://globalgamejam.org/2021/games/kessler-syndrome-4

Kesslerin syndrooma on ihan oikea ilmiö ja pelin taustalla on kaksi kehittäjää.
Viestintäsatellitteja ammutaan kiertoradalle kahden pelaajan voimin vuoropohjaisesti. Satelliittien törmätessä syntyy roskaa, joka voi estää rakettien laukaisun.




Koirapuisto
https://miikka.itch.io/dog-park-mmo

Viidakon sananlasku: älä ikinä tee MMO-peliä jameissa. Silti, se onnistuu. Tuloksena on maksimissaan 20 pelaajan koiraräksytys ilman sen kummallisempaa tavoitetta. 





Lalli and Kiisu

https://globalgamejam.org/2021/games/varjo-7

Etsivätoimisto Lalli ja Kiisu etsivät isoäidin ullakolta aarteita. Neljän kehittäjän projekti on toteutettu Gamemakerilla ja se herättää mukavia retrotunnelmia. Pelissä on nimittäin tekstiparseri komennoille sekä alternative-reality pelin elementtejä mukana arvoitusta tahdittamassa.




Lost And Found Riche$

https://globalgamejam.org/2021/games/lost-n-found-riches-8

Lost And Found Riches on Mohavi-tiimin tuottama ovela peli. Pelin juoni on seuraava: päähenkilö yrittää säästää RTX 3080-näytönohjaimeen ja työskentelee löytötavaratoimistossa. Tavoitteena ei ole kuitenkaan palauttaa ihmisten tavaroita vaan varastaa niitä!

 




Lost My Moji

https://globalgamejam.org/2021/games/lost-my-moji-5


Etsi emojeja, jotka ovat piilossa roskien alla! Pelissä on myös piilotettu ominaisuus jos FGJ21 lappuja repii oikeassa järjestyksessä.






The Lost Socks (Dynasty of The Elven Socks Dynasty: The Lost and the Found Dynasties)


Supersöpö sukkien keräilypeli, jossa tontut yrittävät järjestellä pareja kadonneista sukista ja viedä ne tonttumaahan. Kolmen henkilön projekti, eli ei millään suurella joukolla tehty. Taito pelintekoon näkyy kuitenkin.

 




Lost Treasure


https://globalgamejam.org/2021/games/lost-treasure-8


Kahden kehittäjän tuottama, kolmannesta persoonasta kuvattu tasohyppely oudossa temppelissä, joka on täynnä ansoja.






Loose your Viewers

https://globalgamejam.org/2021/games/lose-your-viewers-4

Pelin tarkoituksena on antaa striimien seuraajille mahdollisuus pelata striimaajaa vastaan. Erikoisuutena tämän pelin koko tekoprosessi striimattiin Twitchin kautta. Yksi idea oli STEM-aiheet, tulokulmat. Toinen Haiku-tappelu-idea. Jos pelia haluaa pelata tarvitsee projektiin lisätä oma twitch-avain. Hyvä idea, tallaiseen olisi ehkä kysyntää.

https://www.twitch.tv/ilokimo




Meteorites

https://globalgamejam.org/2021/games/meteorites-0

3 henkilön tiimim tuottamassa toimintapelissä on tarkoituksena kaivaa hakulla meteoriitteja väistellen tippuvia kiviä.





Mostly Armless

https://globalgamejam.org/2021/games/mostly-armless-2

Jameissa tehdään usein kädettömiä pelejä kiireessä. Tällä kertaa kätensä likaamassa on ollut kuusi kehittäjää, eikä lopputulos ole täysin kädetön. Kyseessä on wave-shooter pankissa, jossa on ilmeisesti yritetty käsitalletusta tai jotain. Pelissä räiskitään verisesti ja menetetään käsiä, sillä kädet ovat aseita. Projekti ei nähtävästi mennyt käteen, koska tiimin isona kätenä toimi legendaarinen Tomi Toikka.








Olympic Hide & Seek


https://globalgamejam.org/2021/games/olympic-hide-seek-7

Pelijameissa ei kehitetä pelkästään tietokonepelejä vaan myös lautapelejä. Olympic Hide and Seek on yhden kehittäjän peli, joskin, kolme pelitestaajaa on ollut apuna.

Peli on suunnattu kasvokkain tai puhelun kautta pelattavaksi. Molemmat pelaajat piilottelevat toisiltaan google mapsin kautta, ja yrittävät löytää toisensa kysymällä kyllä/ei kysymyksiä.





Remains of Earth

https://globalgamejam.org/2021/games/remains-earth-4

Neljän kehittäjän tuottama hyvin siisti arcade-pikseliräiskintä. Maapallon osia ollaan etsimässä.






Rocks in Space

Rocks in Space on Godot-pelimoottorilla toteutettu kivien paimennuspeli avaruudessa.



Sand Junk

https://globalgamejam.org/2021/games/sand-junk-2

Godotilla neljän kehittäjän tuottama peli, jossa on yhden minuutin aikaraja.
Tavoitteena on yhdistellä esineitä ja varoa aaltoja. Pelissä on myös kahden pelaajan peli samalla koneella.




The Librarian

https://globalgamejam.org/2021/games/librarian-8

Neljän kehittäjän tuottama kirjastoarvoitus. Kirjastonhoitaja Tom etsii lappuja kirjojen välistä aukaisten tarinaa. Pelissä on erinomainen äänisuunnittelu






Whipman!

https://globalgamejam.org/2021/games/whipman-6


Kyseessä on batman 2d tasohyppely, jossa lattia on laavaa. Robin on tietysti hukassa ja Batmanin on singahdettava tasolta toiselle ruoskalla.





We Found Love
Windows, Mac

https://globalgamejam.org/2021/games/we-found-love-3

Kolmen kehittäjän tekemä ovela toimintapeli on toteutettu GoDot-pelimoottorilla.
Sormus tippuu viemärissä ja pelaajan pitäisi ohjata se häihin.






Where are my glasses

https://globalgamejam.org/2021/games/my-glasses-3

My Glasses! on yhden miehen projekti, komealla retromaisella ASCII-merkkigrafiikalla. Merkkigrafiikka on sinänsä modernisoitu että sitä on menty myöskin animoimaan, ja pelin dynaamisuus on aika hyvä. Pelin idea on että koira etsii V:n kadottamia laseja. Kuten kaikissa normaaleissa puistoissa, teleportterilla voi siirtyä paikasta toiseen.












No comments:

Post a Comment