Thursday 20 May 2021

Mass Effect Legendary Edition (Mass Effect 1)

Hienovarainen päivitys vanhaan klassikkoon


Harvoista peleistä voi täydellä sydämellä sanoa niiden vaikuttaneen pelikulttuurin kehittymiseen. Mass Effect oli yksi niistä peleistä jotka toivat naispelaajia mukaan oikein roppakaupalla, samalla se käsitteli seksuaalisuutta ja ylipäätään vakavia teemoja ilman teini *kihihi* tai tarvetta vetää kaikki läskiksi. Pelisarjan edetessä kirjoitus ja ylipäätään se minkälaista peliviihdettä pelaajat odottivat, kehittyi valtavasti. Mass Effect Legendary edition sisältää kaikki kolme peliä sillä melkein kaikki lisäosat, jotta vanhoja muistoja voi verestää. Ensimmäinen sarjasta ilmestyi 2007 eli voi taas ihmetellä mihin oma elämä on kadonnut. 

Tämä arvostelu käsittelee ensimmäistä peliä sarjasta.



Pelin tiedot


Pelin nimi: Mass Effect Legendary Edition (Mass Effect 1) Pelin julkaisija/kehittäjä: EA/Bioware
Alustat: PC, PS4, XBox One Pelin tyyppi: Toimintaroolipeli
Ikäraja(t): PEGI 18 (Väkivalta, kielenkäyttö ja uhkapelit)
Arvostelijat: Rami Sihvo
Kuvat&linkit:
Traileri
1 Minute Spot


Pelivideot voi löytää striimattuna Twitch kautta tai Youtube-kanavan pysyvästä listasta.

Vaikutelmat pelistä

 
Ensimmäisen pelin oltua teknisesti hieman karu, jännitin hieman minkälainen modernisaatio kohtaisi sitä. Lisäosat on nyt integroitu mukaan ja pelejä on parannettu leikkaushuoneen lattialta löydetyillä pätkillä, kaikki lisäosat paitsi Pinnacle Station ovat mukana. Ilmeisesti kyseinen lisäosa pääsi ‘korruptoitumaan’. Sanoisin että terve menoa, pelkkään simulaatiotaisteluun perustuva lisäosa ei koskaan oikein sopinut peliin.




Ensimmäinen Mass Effect on päivitetty silkkihansikkain. Se on vielä osittain kökkö ja vanhanaikainen peli, mutta käsittämättömyyksiä on korjattu. Esimerkiksi kaikki hahmoluokat osaavat ampua kaikilla eivätkä ne saa miinuksia siitä että käsissä on tuntematon pyssy. Tietysti spesialisaatio kannattaa, mutta pyssytaistelu on nyt viimeinkin sujuvampaa. Pieniä uudistuksia on paljon, Legendary-mode nostaa tasokattoa ja kokemuspisteitä näyttää tulevan ihan mukavaa tahtia. Makolla jyrätyt viholliset antavat kokemusta saman verran kuin kävellessä ja taistelua on pienin muutoksin tehty mukavammaksi. Ykkösen räiskintää on mutettu, tarkkuuskivääreistä löytyy pursketulta ampuva versio ja kaikki DLC-pakettien aseet ovat ostettavissa tai tutkittavissa Mass Effect 2 alussa. Grafiikka näyttää pääosin ihan mukiinmenevältä, vaikka jonkin verran rumaa tai yksinkertaista grafiikkaa on jäänyt peliin. Malleja ei ole uudistettu ja valoa on lisätty sen verran että yksinkertaiset taustat näkyvät selvemmin. Kehittäjien mukaan modattua peliä käytettiin vertailupohjana määriteltäessä miltä uuden version pitäisi näyttää. Konepellin alla tehdyt uudistukset ovat kuinkin se tärkein, vanha peli kun ei suostunut pyörimään kovin hyvin kaikilla uudemmilla laitteilla.


Photo Mode on mukana omin matkakuvien ottamiseen


Muutamia käsittämättömyyksiä on edelleen mukana - jonkinlainen hiirikiihdytys on edelleen pelissä ja ruudunpäivitys takkuaa planeetoilla vaikka olisi minkälainen näytönohjain. Ilmeisesti modernisoitu vanha peli takkuaa vielä vastaan, sillä isot paikat jotka ovat täynnä ruohoa tiputtavat runsaasti suorituskykyä. VSync, dynaamiset varjot ja Origin overlay voivat olla syynä, joskin epäilen että modernisoiti jätti vanhoja kirjastoja jälkeensä. Joskus cutscenen jälkeen peli voi jökkiä ihan urakalla. Silti, hyvin monia ME1 bugeja on korjattu kuntoon, jopa siinä määrin että sitä uskaltaa nyt jopa suositella. Esimerkiksi ihmiset ovat valittaneet SPECTRE-tavaroiden katoamisesta kaupasta - tämä bugi on ollu tiedossa 14 vuotta, mutta vasta nyt se on sellainen ongelma josta voi valittaa.
 
 

Therum nyt ja silloin joskus (ME1 MEUTIM grafiikkamodilla)


Ensimäisessä pelissä ei ole paljonkaan uutta sisältöä. Toisaalta paljon pientä on parannettu
avaruusmadon lonkerot ovat nyt käytössä, Makolle on ilmestynyt jälkipoltin ja se pysyy paremmin planeetan pinnassa kiinni, hissejä on lisäksi nopeutettu. Ylipäätään näyttäisi siltä että gammaa on väännetty korkeammalle ja kohtauksissa on useimmiten mukana ylimääräinen valonlähde.
Nolompiin kohtauksiin on tullut muutosta, Mirandan takapuolta ei kuvata kakkosen kohtauksissa, vaan kamera kuvaa selkää... En tiedä onko tämä parempi mutta ei ainakaan yhtä seksistinen ratkaisu. Tali on myös saanut jotkin muut kuin photoshopatut kasvot, mikä on ihan hyvä asia.





ME1 MEUTIM ja ME:LE


Tietysti internet on edelleen internet ja napinaa pelistä on ilmennyt, joskin sitä tuskin tarvitsee tässä artikkelissa käsitellä. Silti, hyvä kysymys on kannattaako peli ostaa? Onko se hyvä?

Mass Effect on hyvä. ME1 on uudistettu silkkihansikkain ja  kunnioittaen. Se on silti selkeän vanhahtava peli, jossa on Biowaren KOTOR-vaikutteita ja selkeästi vielä linjan hakemista, mikä on roolipeli jossa on räiskintäpiirteitä. Kokoelman pelaaminen antaa kuitenkin hyvän olon pelisarjan tulevaisuudesta, sillä nyt Biowarella on Mass Effect-tiimi joka on käynyt koko pelisarjan läpi ja tuntee sen. 




ME:LE ja ME1+MEUTIM

  

Ikärajat ja sisältö


Ensimmäisen Mass Effectin ikärajasta tuli debattia jo silloin, esimerkiksi briteissä peli sai ikärajaksi 12. Amerikkalainen suositusikäraja oli taas Mature (~16), joka on väliin kääntynyt PEGI 16 ja 18.. Kakkonen ja kolmonen pelisarjasta käsittelevät taas synkempiä teemoja joten näiden kohdalla ei keskustelua tullut, toisaalta siihen aikaan ei ikärajoista myöskään välitetty pahemmin.

Mass Effect Legendary Edition on fantasiaväkivaltaa fantasiamaailmassa ja kevyitä seksuaalisia viittauksia, noloa dialogia ja vakavia moraalisia teemoja. Minkä ikärajan sinä antaisit tälle?


Joissain kohti peliä ruudunpäivitys laskee. Esimerkiksi tässä.
.


Pelikasvatuksen kannalta


Käyn tässä tekemäni Mass Effectin Peliraati-arvostelun läpi vuodelta 2008. Sanoisin että pelin kuvaus ei ole muuttunut:


“Mass Effectin tärkein piirre on vahva eettinen ote. Pelaaja joutuu jatkuvasti arvovalintojen eteen. Tietysti saman asian voi hoitaa uhkailemalla tai yhteistyöllä ja riippuen käyttääkö hyviä vai huonoja keinoja, pelaajahahmo kerää esikuva (paragon) ja luopio (renegade) pisteitä”




Tuohon aikaan tuli annettua plussia ja miinuksia sen vakavammin ajattelematta. Mass Effect sai Peliraadin silloisista arvosteluista eniten plussaa. Joku valitti foorumeilla että miinuspiste oli annettu kun kaikkia taisteluita ei voinut välttää puhumalla. Tuskin pari miinusta muutti kokonaisuutta mitenkään, kaikissa strukturoiduissa arvosteluissa on sama ongelma - ollaan struktuurin orjia. Renegade ja Paragon työntävät pelaajan myös pelaamaan äärimmäisyyksiä kärjistäen. Samoin seksismi peleissä nousi keskusteluun viitisen vuotta myöhemmin, joten sinänsä esimerkiksi strippiluolan kritisoinnissa oltiin aikaamme edellä. En kuitenkaan usko että peliraadin arvostelu vaikutti juuri kenenkään vanhemman valintaan.




Silti, huolimatta siitä lukeeko kukaan minun mielipiteitäni, pelinä Mass Effect on edelleen mitä mainioin, ja syynä on edellä mainittu eettinen ote. Ja näin jälkikäteen voi sanoa että peli oli hyvin rakas monelle pelaajalle, ja sai aikaan mitä mainioimpia keskusteluja, elämästä ja kaikesta sellaisesta. Pelaajan valinnat vaikuttivat myös sarjan loppuun, ei ehkä siinä määrin kuin pelaajat olisivat halunneet, mutta toisaalta tällaista trilogiaa ei oltu aikaisemmin tehty. Ja ilmeisesti pelejä pidettiin sen jälkeen vakavampana viihteenä.



.

Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  •  Mitä teemoja pelissä käsitellään?
  • Eräs striimaaja totesi Shepardin olevan tyhjä roolipelihahmo jonka hän voi täyttää. Oletko samaa mieltä? Missä määrin tämä on totta ja missä määrin tämä ei ole totta?
  • Taustatarinan mukaan Shepardin isä kuoli sodassa Turiaaneja vastaan. Retrospektiivisti, miten tämä tieto vaikuttaa siihen miten ajattelet Shepardin suhteesta Garrukseen ja turiaaneihin?
  • Pitäisikö Renegade ja Paragon vaikutuskeinojen johtaa samaan lopputulokseen?
  • Oliko Mass Efffect Andromedan malli siirtyä pois Renegade- ja Paragon-pisteistä parempi?
  • Minkä takia suuri joukko ihmisiä rakastaa tätä pelisarjaa?




ME:LE ja ME1 MEUTIM








No comments:

Post a Comment