Thursday 27 May 2021

Disco Elysium The Final Cut

David Lynch-palkinto



Poliisietsivä herää pahassa darrassa hotellihuoneen lattialta, muisti on mennyt nimeä myöten. On 70-luku kuvitteellisessa Revancholissa, ja etsivän on pistettävä elämänsä kasaan sekä tehtävä tilinsä edellisten päivien pilvessä sekoilun takia. Joskus eteen tulee varsinaisia peliklassikoita, joita jokaisen pelaajan kannattaisi kokeilla pelitietämyksen avartamiseksi. Palkintoja 2019-2020 kerännyt Disco Elysium roikkui tekemislistalla kunnes istuin koneelle, ja kyllähän se kannatti.


Pelin tiedot

Pelin nimi: Disco Elysium The Final Cut Pelin julkaisija&kehittäjä: ZA/UM
Alustat: PC, Mac, PS, XBox, Stadia, Switch Pelin tyyppi: Seikkailu, mysteeri, visuaalinovelli
Ikäraja(t): PEGI 18 (ESRB M)
Arvostelijat: Rami Sihvo
Kuvat&linkit:
Traileri


Tekstiseikkailupelit olivat suosittuja kolmisenkymmentä vuotta sitten, nykyään tekstin määrää on vähennetty sillä se ei pidä pelaajaa hyvin otteessaan. Disco Elysium on sikäli erilainen että dialogi on mielenkiintoista ja sitä on paljon. Pelinkehittäjien mukaan miljoona riviä, eli Harry Potter-kirjojen verran. Päähenkilö käy sisäisten ääniensa kanssa jatkuvaa keskustelua, ja suurin osa niistä on hyvin ääninäytelty. Lisäksi sivuhenkilöissä on suomea puhuvia yhden kirjoittajista ollessa Karjalais-Virolainen Robert Kurvitz.




Pelin maailma on fiktionaalinen, fantasiaelementtejä sisältävä vaihtoehtotodellisuus. Peli sijoittuu yleislakon alle Renvancholissa, joka on ranskan siirtomaata muistuttava vapaakaupunki, jolla on kommunistivallankumouksen historia. Peli puhuu paljon vasemmistolaisuudesta, kummunismistä ja ultraliberalismistä, mutta ei ota todellisen maailman esimerkkejä. Tekniikka muistuttaa myös steampunkia siten että se on ovela sekoitus vanhaa ja uutta. Uusi maailma saa pelaajan eläytymään tehokkaammin amnesiasta kärsivän päähenkilön saappaisiin. Elysium on Kurvizin roolipelikampanjaa varten kehittämä vaihtoehtomaailma josta on aikaisemmin 2013 julkaistu novelli Püha ja õudne lõhn (Sacred and Terrible Air). Englanninkielinen versio pitäisi olla ilmestymässä englanniksi tämän vuoden puolella.


.

Onneksi toisesta poliisipiiristä on parina etsivä Kim Kisaragi. Toinen etsivä toimii moraalisena selkärankana ja auttaa päähenkilöä selviämään junaturmasta, joka on hänen elämänsä. Rahat on hukattu ja samalla on mennyt myös virkamerkki ja virka-ase. Hotellihuone maksaa joten pelaaja joutuu pohtimaan ottaako lahjuksia vastaan vai pyrkiäkö pärjäämään pulloja keräilemällä.




Pelin dialogipuun suunnittelu on ällistyttävää, vaihtoehtoja on paljon ja tehtävät voi yleensä selvittää vapaassa järjestyksessä. Mukaan on nidottu roolipelimekaniikkaa - päähenkilöllä on taitoja joita voi avata. Uskomattomalla päättelytaidolla voi myös avata uusia ajatuksia. Thought Cabinet on invetaario erilaisille ajatuksille, jotka antavat bonuksia tai nostavat taidon maksimikattoa. Pohtiessasi ajatusta, saat taas miinuksia tiettyihin taitoihin. Taitopisteitä saa taas keräämällä kokemusta, erilaiset sivutehtävät kuten kryptidin metsästystä tai startup-rakennuksen mysteerin ratkaiseminen tuo kokemuspisteitä.



.

Pelihahmolle voi löytää ja ostaa erilaisia vaatteita, jotka vaikuttavat ulkonäköön ja antavat erilaisia bonuksia. Tietysti yksi tehtävistä on haastava supervarusteiden metsästystehtävä. Keraamipanssarin osia on kätketty ympäri karttaa ja sivuhenkilöiden omistukseen, ja näitä kannattaa etsiä. Tietysti jos asiat menevät putkeen ei laukausta tarvitse ampua, mutta tilanne on ruutitynnyri johon joku on jo tumpannut sätkän.




Parista yliluonnollisesta viitteestä huolimatta pelin juoni pysyy aika hyvin kasassa, rikkooko peli neljättä seinää? Ei oikeastaan. Onhan se hauskaa että henkilö käy dialogia limbisen systeemin ja liskoaivon kanssa. Retoriikka toteaa että näihin kavereihin ei voi luottaa nuoren ja nätin epäillyn kanssa. Tarina antaa monet naurut, tragikoomisesti. Teksti on hyvin tiivistä ja vastakkainasettelevaa, Robert Kurvitz totesi GameStopin haastatttelussa että mallia haettiin sekä sosiaalisen median vastakkainasettelusta. Lopulta tekstin paikka siirtyi myös ruudun oikealle puolelle, sillä ihmiset katsovat suurimman osan ajasta oikealle ja alas.





Peli toimii hyvin ja tabulaattori näyttää hotspotit ympäristössä. Ainoastaan yhdessä kohtaa juonta on välttämätön tilanne jossa pitää olla tietty taito ja sitä pitää käyttää kaksi kertaa onnistuneesti, että peli etenee. Yhdessä tilanteessa pitää myös epäonnistua heitossa, jotta saa mielenkiintoisempia tietoja. Noin muuten hahmon voi rakentaa haluamakseen.





Disco Elysium on ehdottomasti kokemisen arvoinen peli. Menestyksen ansiosta peliin on myös tulossa jatkoa, tai prequel-osa jossain vaiheessa. Se on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä tarina ja teknisesti yllättävän toimiva kokonaisuus, jopa siinä määrin että pientä David Lynchimäistä piirrettä on havaittavissa. Pelin Final Cut-versio parantaa entistä peliä huomattavasti, peliä parantamassa on koko joukko uudistuksia ja lisäsisältöä.
  • Pelin ruudunpäivitystä on parannettu.
  • Lisää taidetta ja musiikkia.
  • Twitch-integraatio ja Streaming mode, jossa peli ei soita tekijänoikeuksien alaista musiikkia.
  • Paljon enemmän ääninäyteltyjä repliikkejä
  • 59 ääninäyteltyä sivuhenkilöä.
  • 4"Political vision quest"-tehtäviä riippuen päähenkilön poliittisesta suuntautumisesta, joka vaikuttaa hieman pelin loppuun.
  • Streaming mode ja Twitch-integraatio




.


Ikärajat ja sisältö



Peli käsittelee murhaa ja dialogi on välillä hyvin synkkää. Toisaalta isometrinen kuvaus ja käsinpiirretty grafiikka etäännyttää aiheesta. Esimerkiksi pari viikkoa puussa hirtettynä roikkunutta ruumista tukitaan tekstin voimalla, jos päähenkilö pystyy pitämään lounaan sisällään. Hahmojen kuvat ovat vesivärillä maalatun ekspressionismin kaltaista kuvausta kun taas ajatuskabinetin grafiikka on surrealismia.




Kerronta on vakavaa ja päähenkilön huumeiden käyttöä ei esitetä myönteisenä. Tämä on taas tulkintakysymys, kyllä pelissä voi vetää spiidiä ja alkoholia, mutta päähenkilö joutuu tekemään tiliään alkoholismin kanssa, joten retkahtaminen ei ole hyvä juttu. Käytännössä pelaajan valinnoista riippuu onko syöksykierteen päässä lopullinen pohjakosketus.



Spiidiä voi vetää... mutta siihen voi kuolla.


Austraalian valvova elin Australian Classification Board ei aluksi halunnut antaa ikärajaa pelille koska se oli julkaistu vain mikrotietokoneille, mutta konsolijulkaisu sai sen kieltämään pelin myynnin maassa peristuen seksiin, huumeiden käyttöön, väkivaltaan ja moraalittomuuteen. Australian lainsäädäntö on aika vanhoillinen ja aika usein pelit ovat joutuneet moralisoinnin kohteeksi.

PEGI päätyi loogisesti 18 ikärajaan väkivaltaan, kiroiluun ja huumeiden käyttöön perustuen. Tämä tuntuu taiteellisen ilmaisun kannalta hieman hätävarjelun liioittelulta. Nyt jos saa nitistä, niin ikärajan tulisi suojella vahingolliselta sisällöltä. Jo EU ensimmäinen AMVS-direktiivi kehotti jäsenmaita moraalisen kehityksen suojeluun, mutta ongelmana on se että tämä on hyvin kulttuurin sidottu ja tulkinnanvarainen asia. Ainakin suomessa rajoitukset perustuvat tutkittuun tietoon, paitsi kun ne ovat eurooppalaisia tietokonepelejä, joiden ei tarvitse.




Täytyy myöntää että peli on sikäli uskottava että suurin osa poliisin työstä on dialogia. Väkivaltaan joutuu turvautumaan vain kerran, ja sekin on viimeinen mahdollisuus. Koen periaatteen tasolla on ongelmksi jos kirjoitettua proosaa sensuroidaan osana tietokonepeliä. Siis kovan tason kirjoitus on ok kirjassa mutta ei pelissä. Toki Disco Elysiumin superetsivä Seksistä ja murhasta puhutaan epäiltyjen ja todistajien dialogissa, mutta sinänsä näitä asioita ei käsitellä kuvallisesti. Itse pitäisin Disco Elysiumin ikärajaa siltä osin kyseenlaisena että tarvitseeko tekstipohjainen peli 18-ikärajan?




Pelikasvatuksen kannalta

Pelikasvatuksen kannalta PEGI 18 ikäraja tekee mahdottomaksi pelata sitä kotona vaikkapa 17-vuotiaiden lasten kanssa. Piste. Tämä on juuri se ongelma mikä heppoisin perustein 18-ikärajaan luokitelluilla peleillä on, ei vaihtoehtoja.




Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mikä on päähenkilön nimi?
  • Mitä peliä ennen tapahtui?
  • Missä ollaan ja mikä on paikallisen maailman tilanne?
  • Mitä ovat kryptidit?
  • Mitä ovat seuraavat asiat: Coalition of Nations, Revancholin vallankumous, Dolores Dei?






No comments:

Post a Comment