Saturday 6 November 2021

UnMetal

Hei me hiippaillaaan!











Olipa kerran venäläinen taisteluhelikopteri joka lensi liittoutuneiden puolelle, kun se ammuttiin alas paljastui pilotiksi Jesse Fox. Hänellä oli kerrottavaan uskomaton tarina paostaan, maailmanpelastuksesta ja taistelustaan kenraali X joukkoja vastaane. UnMetal on yhden miehen indie-projekti, joka parodoi etenkin vanhoja Metal Gear-sarjan pelejä.


Pelin tiedot

Pelin nimi: UnMetal Pelin julkaisija/kehittäjä: @unepic_fran
Alustat: PC, Nintendo Switch, XBOX, Playstation, PS Vita Pelin tyyppi: 2d Toiminta/Hiippailu, Retro Parodia, Satiiri
Ikäraja(t): ??? (ESRB: Mature)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Steam
GOG
GOG (UnMetal demo)
Läpipeluu:





Jesse Fox raahataan vankilaan rikoksen takia jota hän ei tehnyt. Vankilassa Jesse huijaa vartijoita vessapaperille omalla verellään ja ruosteisella rautalangalla kirjoittamallaan itsemurhaviestillä, tarkoituksenaan paeta X-armeijan tukikohdasta lopullisesti. Apua hän saa mysteeriseltä everstiltä Harrisilta ja päätyy pelastamaan maailman ydintuholta.




Monissa pelissä huumori on mauste, mutta sen ehdoilla tehty peli on hyvin harvinainen. Unmetal iskee kultasuoneen matalalla äänellä puhuvalla päänäyttelijällä ja pikseligrafiikalla. Se emuloi 1987-1990 2d hiippailupelejä ja yhdistää sen ovelaan tarinankerrontaan. Narratiivia löytyy narratiivin sisältä sillä Jesse Fox kertoo tyttöystävälleen tarinaa jonka kertoi kuulustelu-upseerille.



Tarinankerronnallisesti peli etenee Jesse Foxin kertoessa tarinaa vankilapaosta ja maailman päivittyessä sitä mukaa. Pelaaja voi myös välillä valita miten peli etenee. Dialogissa revitään kaikki mahdollinen kreisihuumori irti epäloogisista juoniaukoista ja pelimekaniikoista. Esimerkiksi Herra Kojiman peleissä näitä aukkoja tuppasi olemaan reikäjuuston lailla. Jesse ei ole välttämättä luotettavin narraattori, osin lopun ansiosta ja myös sen takia että tarinaan voi myös välillä vaikuttaa omilla valinnoilla. Kuten ovatko vartijat skandinaaviviikinkejä vai terminaattoreita?



Pelin perusmekaniikka on yksinkertaista hiippailua, vartijoita voi houkutella kolikolla jotka kaikki pysähtyvät poimimaan, ja sitten nämä voi nyrkittää maahan tai humaanisemmin tainnuttaa kloroformilla. Tainnutetut vartija kannattaa siirtää myös pois muiden tieltä. Muitakin aseita löytyy, mutta Jesse on lukittautunut pasifistiseen pelitapaan, eli ammutut vartijat pitää paikata ensiapupaketilla ennen kuin nämä vuotavat kuiviin.


 

Jesse ei myöskään kestä paljon osumia, vaan alkaa vuotaa verta ja menettää kestävyyttä kunnes verenvuoto on tyrehdytetty likaisella painesiteellä. Tietysti painesiteen käyttö kestää joka voi olla pomotappelussa ongelma. Pelin edetessä Jesse kerää kokemusta ja joka tasolla voi valita jonkin päivityksen omiin kykyihinsä.




Tasot ovat hyvin pitkälti MetalGear-vaniaa, eli radioaktiivisessa huoneessa tarvitsee säteilypuvun, mutta Jesse ei voi hyökätä se päällä. Tallennuspisteinä toimivat vessat, mutta onneksi pottia voi löytyä jotka antavat mahdollisuuden tallentaa vessojen välillä. Tämä tahdittaa peliä luonnollisesti ja tasaa joidenkin osuuksien armottomuutta.



Sivutehtävät ovat poskettomia ja dialogi täysin uskomatonta, kuten alokas joka ei ole kolmeen vuoteen saanut perhevapaata. Tarina on jaettu kappaleisiin, joiden välillä ei ole aina dialogia. Jotkut dialogit ovat pitkiä ja onnistuvat huvittamaan kreisi-idioottihuumorillaan. Uniformua ei voi tietenkään käyttää koska Jesse Foxilla on Periaatteita™


Jesse Fox vastaan ydinsukellusvene...



Ikärajat ja sisältö


Unmetal on tarkoituksellisesti vanhanaikaista pikseli-arcadea. Punaisia pikseleitä käytetään mutta ketään ei tapeta, koska päähenkilö on pasifisti.



Virallista ikärajaa en ole nähnyt, eivätkä kaikki lähteet ole luotettavia. Nintendo ja Microsoft ilmoittavat pelin ikärajaksi ESRB Mature, mutta virallinen ESRB sivusto ei tunne tätä. Tämä herättää kysymyksiä antaako esimerkiksi Nintendo ikärajoja lonkalta vai onko virallinen organisaatio mukana tässä? Esimerkiksi Family Video Game Database kertoo pelin ikärajaksi PEGI 16, lähinnä kiroilun ja implikaation perusteella, mutta PEGI ei tätä tunne. Toki on mahdollista että jyrkästi kriteeristöä katsova voisi tällaisen päätelmän tehdä ja PEGI arviot ovat aikaisemmin olleet hyvin jyrkkiä ja ennalta arvattavia.

Kuvalukuna UnMetal kuvausta voidaan pitää kuitenkin vanhentuneena, arcade-maisena ja näkökulma on niin vahvasti etäännytetty että 16 olisi melkoista yliampumista. Esimerkiksi livenäytellyistä elokuvista Hot Shots on suomessa 12 ikärajalla levityksessä ja Hei Me Lennetään 7. Tähän verrattuna pikselipeli ei esityksellisesti tulisi ansaita ikärajaa, kuin ehkä ääriesimerkeissä kauhun tai psykoottisen kuvauksen tapaan. Näitäkin on. Peruste FVGD sivustolla on kiroilu, eli jos pelissä esiintyy ‘FUCK’-kirjoitettuna se on 16. Tämä on hyvin totta, PEGI on aikaisemmin saattanut luokitella pelejä 16 pelkästään kiroilun perusteella (18 ikärajaan ei kuulemma pääse kiroilulla).

En ole samaa mieltä sen kanssa että pelitaiteen levittämistä pitäisi rajoittaa jos kiroilu on peliajallisesti häviävän pienessä osassa peliä. UnMetalin dialogissa kiroilua kyllä esiintyy reilusti, alkaen Full Metal Jacket-tyyppisestä kersantista ja päättyen kuulustelijan ja Jessen naljailuun.



Pelikasvatuksen kannalta


Onko peli 8-bittinen vai 8-bittimäinen? Retropelien kaltaisia pelejä löytyy nykyään, ja suosittuja pelejä ovat myös sellaiset jossa on vanhanaikaista hieman armotonta mekaniikkaa. Toimintapelinä Unmetal toimii myös hyvin pelaaja joutuu keksimään miten saa nujerrettua vastustajat ja navigoitua tiensä tasojen läpi. Pomotappeluissa hyökkäykset ja väistöt pitää ajoittaa oikeasti, ja jotkut näistä ovat ihan oikeasti haastavia. Peli tuppaa olemaan hyvin anteeksiantamaton etenkin korkeammilla vaikeusasteilla, joten siinä on haastetta ja lukiotason huumoria huvittamaan nuoria ja vanhempia.






Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mistä Jesse Fox sai hirttosilmukan vankilassa?
  • Kuinka paljon tarinasta on puppua?
  • Mitä tapahtui eversti Harrikselle?










No comments:

Post a Comment