Wednesday 8 June 2022

Red Dead Redemption 2

Länkkäripeli












Villi länsi muistetaan oudosti romantisoiden populaarikulttuurissa. Red Dead Redemption 2 on ehkä nykyajan Half Life, sillä perusteella että sitä tuntuu pelanneen kaikki. Tunnettu South Park sarjan jakso parodioi tätä. Peli sijoittuu vuoteen 1899, käsitellen Van Der Linden jengin pakomatkaa ja ollen esiosa ensimmäiselle pelille. Päähenkilö on rosvojoukon oikea käsi Arthur Morgan. Puhun tässä artikkelissa pelistä sivuuttaen Red Dead Onlinen.




Pelin tiedot


Pelin nimi: Red Dead Redemption 2 Pelin julkaisija/kehittäjä: Rockstar Games
Alustat: MS Windows, Xbox One, PS4, Stadia Pelin tyyppi: Toiminta, seikkailu, leffapeli
Ikäraja(t): PEGI 18
Arvostelijat: Rami Sihvo
Kuvat&linkit:




Vaikutelmat pelistä



Historiapelien ei tarvitse olla tylsiä. Red Dead Redemption ammentaa runsaasti historiallisista lähteistä, käsitellen kaikkea villin lännen kuolemisesta, suffragetteihin ja intiaanien kohtaloon. Esimerkiksi pelin laulut ja sananparret ovat suurelta osin sovituksia historiallisesti käytössä olleista. Van Der Linden rosvojengi on fiktionaalinen vaikka omaakin yhtäläisyyksiä todellisuuteen, lainaten tapahtumia nimekkäistä lähteistä kuten Daltonin veljeksiltä. Esitystapa on fiktionaalinen, joskin ilmiöillä ja dialogilla on useimmiten historiallista pohjaa.*



Kuten Daltonit rosvojengi on Van Der Linden porukka ajettu talveen Blackwaterin kaupungissa tapahtuneen selkkauksen takia. Tähän tapahtumaan viitataan usein, mutta selkeää kuvaa mitä tapahtui ja miksi, ei anneta. Pelin alussa rosvojoukko on piilossa kalliovuorilla ja pelin kappaleet seuraavat näiden rikollista toimintaa ympäri fiktionalisoitua amerikan yhdysvaltoja. Pelin ympäristöllä on vahvat esikuvansa, esim. Saint Denis on selkeästi New Orleans 1800-luvun lopussa.

   

Arthur Morganin henkilökuva riippuu pelaajasta, useimmat pelaajat pelaavat tätä väärään joukkoon joutuneena miehenä. Pelin loppu riippuukin tekeekö kunniakkaan ratkaisun, pelissä on kunniapisteet, muita ihmisiä auttamalla saa kunniaa. Suurin osa keikoista menee sen verran pahasti pieleen että Arthur joutuu ampumaan koko joukon rosvoja ja lainvalvojia - useita kertoja.





Pelin juonessa on selkeita tragedian piirteitä. Villi länsi ja rosvojengit vetelevät viimeisiään, Van Der Lindellä on kostokierto Colm O´Driscollin kanssa ja jengit ottavat yhteen, Pinkertonit tuntuvat olevan jatkuvasti perässä ja jengi on jotenkin onnistunut suututtamaan teollisuusmagnaatti Leviticus Cornwallin. Pelin loppu onkin yllättävän pitkä ja pelaaja pääse John Marstonin saappaissa aloittamaan uutta elämää. Tämä tuntui hyvältä tavalta lopettaa peli pehmeästi ja tehdä eroa Arthurin edesottamuksiin. Loppujen lopuksi tarinan päättäminen täytyy pitkässä pelissä tehdä pehmeästi. Vaikka rosvojoukon tarinassa on tragedian aineksia, sitä ei ole hauska pelata, joten pitkähkössä epilogissa pelaaja voi ottaa horjuvia askelia kaidalla tiellä ja vaikkapa vierailla jengin entisillä leiripaikoilla. Kontrasti esimerkiksi Biowaren Mass Effect- sarjan päätökseen on tuntuva, juuri näin pitäisi tarina päättää.



Rockstarin tapaan pelissä on valtava joukko teknisiä hienouksia, alkaen lumeen tai mutaan jäävistä jalanjäljistä, tekoälyn muistiin ja muihin sellaisiin. Eläinten metsästys on oma minipelinsä, joka osaa koukuttaa monia ihmisiä. Tietysti, 1600-2000 kehittäjää osallistui pelin tekemiseen 2010-2018 välisenä aikana joten peli ei ollut aivan halpa. Yksi tangentti pelin ominaisuuksien kehittymisessä oli se että Rockstar osti Barking Dog Studios ja muutti sen Rockstar Vancouveriksi. Kehitteillä ollut Bully 2 pistettiin hyllylle ja monet sen ominaisuuksista päätyivät RDR2 projektiin - esimerkiksi se että kauppiaat muistavat jos olet ryöstänyt heidät.
 




Joskus pelien ominaisuuslistaan päätyvät ominaisuudet ihmetyttävät. Esimerkiksi hevosten pallien koko vaihtelee lämpötilan mukaan. Tämä kuvastaa kuinka pieteetillä ja hartaasti osa pelin ominaisuuksista on toteutettu. Pelaaja voi halutessaan kesyttää villihevosen tai etsiä aarteita, pelata uhkapelejä tai keräillä kortteja. Hiukset ja parta kasvaa ajan myötä ja omasta hygieniasta on myös huolehdittava. Jos ruokaa ei käytä tulee Arthurista alipainoinen, oman leirin jäsenet kommentoivat Arthurin habitusta jne…




Rikoksia voi tehdä, mutta jos joku näkee uhrin tai rikoksen, yrittää tämä ilmoittaa siitä virkavallalle. Poliisi ei myöskään automaattisesti löydä Arthuria, vaan näiltä voi ratsastaa karkuun. Toisin kuin GTA-sarjan peleissä ei tähtiä siis aivan välttämättä automaattisesti ilmesty, ja omat rikokset voi hyvittää maksamalla lunnaat.



Pyssytaistelut ovat olennainen osa peliä, Arthur voi siirtyä hidastettuun aikaan kuin Max Payne konsanaan. Tämä ´Dead Eye´ tarvitsee päihteitä ja käärmeöljyä latautuakseen, joten tankkaustaukoja joutuu välillä pitämään. Käytännössä Arthur tappaa enemmän kuin lavantauti, mutta dialogissa myös potee huonoa omatuntoa tapahtumista.
 



Ikäraja on tarkoituksella ansaittu, joskin amerikkalaisittain puhutaan ESRB:Mature (17) ikärajasta. Tämä takia osa asioista on peiteilyä joskaan osa ei, esimerkiksi pelaaja voi seurata amputaatiota livenä, jos vie loukkaantuneen tohtorille. Lyheysti sanottuna peli on suunnattu aikuisille westernin ystäville.



Red Dead Online käyttää osittain samaa karttaa, mutta on hieman oma ongelmansa, joten en puhu siitä tällä kertaa. Lopuksi voidaan todeta että RDR2 ei ole turhaan ansainnut paikkaansa yhtenä maailman parhaimmista peleistä. Se ei ole täydellinen, mutta ylimassiviiset ominaisuudet, mielenkiintoinen tarina ja henkilöt, sekä vahva ajankuva nostavat sen hyvin korkealle. Vaikka peli ei ole täydellinen, on se silti yksi kymmenestä pelistä mitä jokaisen kannattaisi pelata ennen kuolemaa. Suosittelen läkkärien ystäville.




* Viite: https://test-rke.abertay.ac.uk/ws/files/17590756/Donald_Reid_TheWildWest_Published_2020.pdf



Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Onko Arthur Morgan hyvä vai paha?
  • Mitä peli kertoo vuosisadan vaihteen amerikasta?
  • Mitä Blackwaterissa tapahtui?
  • Kenen poika Jack Marston oikeasti on?





No comments:

Post a Comment