Wednesday 1 June 2022

What Remains of Edith Finch

Sukukertomus














Finchin suvulla on outo ja polveileva menneisyys. Pelaaja seuraa suvun viimeisen vesan Edithin päiväkirjaa hänen vierailustaan Orcasin saarella Washingtonissa sijaitsevaan suvun kotiin. Hän uskoo suvun olevna kirottu, koska onnettomuus on kohdannut sukulaisia usein. Kotitalo on ollut hylättynä pitkään mutta suvun jäsenten huoneet on säilytetty sellaisenaan, ja lisäksi kartanolla on omat salaisuutensa, jota Edithille ei ole kerrottu.



Pelin tiedot


Pelin nimi: What Remains of Edith Finch Pelin julkaisija/kehittäjä: Annapurna Interactive / Giant Sparrow
Alustat: Window,s PS4, XBox One, Nintendo Switch, iOS Pelin tyyppi: kävelysimulaattori, tarinapeli
Ikäraja(t): PEGI 16 (ERSB Teen)
Arvostelijat: Rami Sihvo
Kuvat&linkit:



Vaikutelmat pelistä


BAFTA palkinto vuodelta 2017 ja 2018 suitsuttavat Edith Finchin tarinaa. Peli on tehty todellakin tarina edellä, eräällä tavalla kotiin saapumista voisi verrata Gone Home-peliin, joka on huomattavasti pienempi. Talon salaisuudet selviävät kevyen ongelmaratkaisun siivittämänä, ja eri paikkojen tutkiminen avaa takautumia.



Takautumakohtaukset ovat toteutettu kaikki eri tyyleillä, ja ne kertovat sukulaisten elämästä. Pelaaja pääsee seikkailemaan sukulaisella hetkeksi aikaa ja joutuu pohtimaan paljonko tarinasta on totta. Epävarma narraattori vaivaa kuvauksia, miten esimerkiksi lapsen kirjoittamaa tarinaa pitäisi tulkita? sisältää viitteitä Gian Sparrowin edelliseen Unfinished Swan peliin.
 



Pohdinta on aikuista, ja talon runsaat yksityiskohdat kertovat omaa tarinaansa, tämän takia kävelysimulaattorimaisuus ei haittaa, sillä yksityiskohtia on mielenkiintoista tutkia kun juoni avautuu hiljalleen. Eteneminen hoituu kävelemällä esimerkiksi tikkaita tai salakäytävää kohti, eli erillista nappia ei tarvitse hakata joka kohdassa. Minipeleissä kontrollit ovat yleensä intuitiivset, peliohjain toimii hyvin myös PC koneella.




Perheen tarina on tragikoominen, ja herättää kysymyksiä sukulaisten ja perheenjäsenten tärkeydestä, näiden itsensä näkökulmasta. Yleensä muisteluissa näkökulma on ulkopuolelta, mutta peli asettaa takautumissa pelaajan suoraan edesmenneen sukulaisen saappaisiin.




Pelillä on amerikassa ESRB Teen (12) ikäraja ja PEGI ikäraja on 16. Ikäraja on annettu keskimääräisen väkivallan takia joka yhdessä kappaleessa on. Kyseessä on Halloween-teemainen skenario, joka on toteutettu sarjakuvatyylillä:



One particular level is viewed, in the 1st person, as an animated comic strip in which some of the characters move and react realistically. Examples of violence include a scene in which an assailant is hit with a walking crutch, he loses his balance and falls over a stair bannister rail and lands on the floor below.


Tästä voisi huomauttaa että kyseisessä kohtauksessa ruumis katoaa välittömästi ja tarina menee tämän jälkeen… oudoksi. Itse en antaisi fantasiakontekstissa tapahtuneesta, ei-erityisen yksityiskohtaisesta tai halllitsevasta kohtauksesta näin korkeaa ikärajaa. Surun esittämisestä kun ei tule suomalaista ikärajaa joten muuten ei ole. Aihe vaatii kuitenkin kypsyyttä, joten varttunut nuori osaisi todennäköisesti arvostaa käsittelytapaa.




Peliä pelatessa voi pohtia, että...

Pelikasvatuksen kannalta peli on hyvin aikuista pohdintaa ja se johdattaa surullisuudestaan huolimatta arvostamaan sukulaisten ja perheenjäsenten kokemuksia, vaikka nämä sairastuisivat mielenterveysongelmiin tai kuolisivat nolon odottamattomalla tavalla.







No comments:

Post a Comment