Friday 3 July 2015

Consortium


Murha 12000 metrissä!


Lähitulevaisuudessa iDGi-firma tuottaa virtuaalisia pelejä, jossa voi ohjata todellista ihmistä, mutta rinnakkaistodellisuudessa! iDGi-virheen takia päähenkilö päätyy vuoteen 2042, Yhtymän rauhanturvaajan saappaisiin. Tapahtumapaikkana pn suuri jumbojetti, todellinen ilmojen taistelulaiva. Tapaterroristin kanssa käyty vihamielinen neuvottelu muuttuu yhtäkkiä mysteeriksi kun yksi miehistönjäsenistä löytyy murhattuna!





Pelin tiedot


Pelin nimi: Consortium Pelin julkaisija/kehittäjä: Interdimensional Games Inc. (2014)
Alustat: PC Pelin tyyppi: scifi, räiskintä, mysteeri
Ikäraja(t): -
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa:



Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Consortium on ensimmäisestä persoonasta katseltu korkealentoinen tieteispeli, jossa leikitään ajatuksilla rinnakkaistodellisuuksista. Pelissä on vähän räiskintää ja hyvin paljon dialogia. Outo scifiasetelma lähtee siitä että pelin pelaaja on Consortiumin maailmassa "pelaaja" (Seeker) joka ohjaa vaihtoehtomaailmassa rauhanturvaajaa koodinimeltään "Lähetti 6".


Kuva: Torni 25 on porukan pakollinen narttu.


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Consortium on ryhmärahoitettu ja perustuu iDGn aikaisempaan “Alternative Reality Game”-kampanjaan, joka on pyörinyt netissä vuodesta 2010 lähtien. "ARG" on alustaan sitoutumaton virtuaalinen freeform-peli, jota pelataan normaalin elämän yhteydessä siihen sulautuen. Esimerkiksi Nokian kännyköitä promoavat tempaukset ovat asettaneet pelaajat etsimään QR koodeja kaupungilta, hälventäen pelin ja normaalin elämän rajaa. Netin ARG-pelit ovat mutkikkaita kokoelmia koodien ja arvotusten selvittämistä, dramaattisen juonenkäänteiden herättäessä kiinnostusta.

Koska iDG on onnistunut ihmisten päiden sekoittamisessa aikaisemmin, ei Consortiumia voida pitää mitenkään “normaalina” pelinä. Aikahyppely- ja vaihtoehtoiset todellisuusjuonet tuppaavat vääntämään pelaajan aivoja kuin märkää rättiä - paradokseilta ja arvotuksilta kun ei voida välttyä. Consortium on tiukkaa scifiä ja perustuu hyvin pitkälti dialogiin ja efekteihin. ‘Siellä olemisen’ tunne välittyy ruutuefekteistä, häiriöistä yhteydessä. Eli vaikka peli on lyhyt se on toteutettu rakkaudella. Pelin voi pelata monella tavalla läpi - hyvin samaan tapaan kuin monet uudet seikkailupelit.



Sherlock Holmes ja  Kobyashi Maru kahdessatoista kilometrissä.

Pelin eettinen sanoma?


Koska päähenkilö “Lähetti 6” on Yhtymän rauhanturvaaja antaa peli mahdollisuuden ja myös kehoittaa käyttämään tainnuttavia aseita. Toisaalta taisteluita voi puhumalla välttää ja suurin osa jännityksestä tulee dialogista. Dialogissa pohditaan kuinka helposti luottamus voidaan antaa ja peli asettaa päähenkilöt hyvin hankaliin valintatilanteisiin.


Vastustajat voi myös tyrmätä tappamisen sijasta.


Kiinnostusta herättävät piirteet?


Mukavasti pelin jännitys perustuu arvoitukseen - räiskintää on myös mukana mutta monipuoliset henkilöt, drama ja jatkuvasti "neljättä seinää rikkova" outo scifi kantavat peliä. Tapahtumapaikkana lentävä ilmojen taistelulaiva on myös suppea mutta kiinnostava ympäristö. Nk. “yhden huoneen ongelma” vältetään myös aika hyvin tuomalla tarinan mittaan uusia henkilöitä mukaan tarinaan.

2040-luvulla: Jumbojetit ovat aseistettuja ja Jeremy Soule tekee vielä musiikkia.


Jännitystä aiheuttavat elementit?


Semi-realistisesta kuvauksesta huolimatta jännitystä osataan rakentaa tehokkaasti ja miehistön jäsenten välit nousevat tärkeään osaan tarinassa. Toisaalta murhaajaa ei ole helppo keksiä. Lopun Cliffhanger voi jäädä harmittamaan, mutta toisaalta seuraava peli Consortium:The Tower Propechy on työn alla ja peli ansaitsee näillä meriitellä paikan jo suosikkilistaltani.


Kuva:Maailmojenvälisessä kuvayhteydessä on välillä häiriöitä.



Ladattava lisäsisältö?


Soundtrack tulee automaattisesti steam-pelin mukana.


Pelin ikäraja?


Peli sisältää aivoja nyrjäyttävää sisältöä, mutta ei sellaista että ainakaan tältä istumalta voisin sanoa sen häiritsevän perheen pienimpiä. Consortium sijoittuu hyvällä maulla tehdyllä kuvauksellaan korkeintaan johonkin 12 ikärajan tienoille. 7-ikäraja vaatisi suomalaisittain slapstick-, tai melko lievää kuvausta joten aivan sinne asti ei kannata joustaa. Toiseksi, pelin räiskintäsysteemi on sen verran monimutkainen että aivan nuorille peliä ei ole suunnattu. Salaliittoteoriat ja syvällinen juoni kertoo siitä että peli on suunniteltu sellaisista pitäville, eli aivan jokapoika ei pelistä saa kaikkea irti. Kyseessä on kuitenkin oikein mukava räiskintäpelin elementeillä varustettu trilleri arvoituksista pitäville.




Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


  • Minkä on Alternative Reality Game? Miten se esiintyy. Minkälaista pelaaminen on?
  • Kellä ei ole alibia? Kuka olisi todennäköinen murhaaja?
  • Mikä voisi olla murhan motiivi?
  • Mitä viittauksia ei pelaaja ymmärtänyt? Auttaako mm. googlen kaivelu tässä? 

No comments:

Post a Comment