Thursday 9 July 2015

Home: a Unique Horror Adventure


Pikselikauhua


Päähenkilö herää pimeästä talosta haava jalassaan ja pää tyhjänä. Paikalta löytyy kuollut mies. Tästä alkaa interaktiivinen seikkailu pimeässä, jonka tarkoituksena on selvittää mysteeriä.











Pelin tiedot


Pelin nimi: Home: a Unique Horror Adventure Pelin julkaisija/kehittäjä: Benjamin Rivers (2012)
Alustat: PC, iOS, PS4, PSVita Pelin tyyppi: mysteeri, kauhu, indie
Ikäraja(t): - (ESRB: Mature, Apple 12+)
Arvostelijat: Rami Sihvo (35)
Videokuvaa
https://www.youtube.com/watch?v=nZIUIpM6KM8 gameplay
https://www.youtube.com/watch?v=pk8j0A-04GU traileri

Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Pelissä samotaan pimeissä rakennuksissa, metsässä ja viemäreissä jotka on kuvattu pikseligrafiikalla. Pelissä on kohtuullisiä ääniefektejä eikä oikeastaan musiikkia, joka saa sen olemaan pitkällisen pahaenteinen.


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Peli muistuttaa grafiikaltaan Chloe Sagalin Homesick-peliä, sillä erotuksella että Home on tarinavetoisempi ja taskulamppua ei heilutella kuin hullut. Home antaa mahdollisuuden etsiä juonen kannalta tärkeitä tavaroita sekä päättää jotain tarinan kannalta tärkeitä yksityiskohtia, eli antaa pelaajalle mahdollisuuden luoda haluamaansa merkitystä tarinaan. Toisin kuin monissa peleissä mysteeriä ei selitetä hengiltä. Se että peli ei pakkosyötä kaikkea oli minulle miellyttävä löytö koska tietokonepelien helmasynti on että kaikki sisältö on pakko ohjelmoida ja siksi helposti valmiiksi pureskeltua.




Pelin eettinen sanoma?


Peli on tyyliltään retrografiikalla toteutettu murhamysteeri, joka ei tosin avaudu täysin loppuun mennessä. Mukavana puolena pelintekijät ovat antaneet pelaajille mahdollisuuden kertoa omia näkemyksiään tarinasta pelin kotisivulla. Se on myös samalla yhden henkilön tarina siitä miten hän menettää asteittain kaikki itselleen tärkeät asiat.



Kiinnostusta herättävät piirteet?


Ehkä on vähän yliampuvaa sanoa Homea uniikiksi kauhupeliksi. Innovatiivinen se toki on ja itse pidin siitä että päähenkilö pohtii tapahtumia sen mukaan mitä löytöjä pelaaja on tehnyt. Eli kaikki paikat kannattaa koluta vinkkien toivossa. Tarina on myös sen verran monisyinen että aikuisille riittäisi myös pohdittavaa siinä.


Jännitystä aiheuttavat elementit?



      Tarina on synkkä ja monitulkintainen. Ovet ovat taas Resident Evilistä...

Peli on retropikselimäisyydestään huolimatta melkoisen jännittävä. Musiikkia ei ole ja ääniefektit ovat sopivan karmivia. Pelin tyyli on kuitenkin enemmänkin psykologista kauhua kuin mitään muuta, väkivallan merkit kun ovat vain pikselimäisiä.

Ehkä yllättävien jumpscare-tilanteiden puuttumisen takia peliä voi suositella monille - tosin herkkien ihmisten ei varmasti kannata ylipäätään kauhupelejä pelata?

Peli on muuten aika selkeää etenemistä, mutta puolivälissä oleva kampien kääntely saa aikaan harmaita hiuksia kunnes pelaaja huomaa että kampea täytyy klikata 2-3 kertaa jotta se kääntyy ääreisasentoon - tästä ei ollut mitään implikaatiota tai ohjetta, joten en ihmettele jos joku on oikeasti lopettanut pelaamisen tähän.


Ladattava lisäsisältö?

Peli on ostettavissa mm. Steamista hyvin halvalla.


Pelin ikäraja?



Pelin jenkkiläinen “Mature” ikäraja on hankittu varmasti ‘varmuuden vuoksi’. Sikäli on mielenkiintoista ajatella että pikselit seinällä täyttäisivät “blood and gore”-määritelmän, jota yleensä sovelletaan hyvin yksityiskohtaisesti kuvattuihin peleihin. App storen 12+ perustelu lähtevät jatkuvasta kauhuteemasta muiden kriteerien ollessa vähäisiä, esimerkiksi väkivaltaviitteet ovat vähäisiä (infrequent) ihan järjellä ajateltuna.




Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


-Mikä on sinun teoriasi, mistä tarinassa on kyse?

No comments:

Post a Comment