Friday 17 June 2016

Space Run Galaxy (Early Access)

Avaruuden rekkakuskit



Välillä yhden miehen projektitkin onnistuvat. Space Run oli tornipuolustus- ja avaruusaluksen rakennuspeli, jossa raahattiin tavaraa avaruuden rekkamiehenä planeetalta toiselle. Space Run Galaxy on jatko-osa, joka hioo konseptia ja tuo mukaan pelaajayhteisön kanssa jaetun maailman. Testasimme ennakkoversiota sekä tuoretta julkaisuversiota.



Pelin tiedot


Pelin nimi: Space Run Galaxy (Early Access) Pelin julkaisija/kehittäjä: Focus Home Interactive / Passtech (2016)
Alustat: pc  Pelin tyyppi: tornipuolustus, strategia
Ikäraja(t): -
Arvostelijat: Rami (36)
Videot:
Traileri 
Pelitraileri 
Let’s Play 


Mekaniikat ja pelattavuus


Peli perustuu tehtävien suorittamiseen ja aluksen päivittämiseen siinä sivussa. Tehtävät on narratoitu, mutta ne käytännössä aina kulminoituvat keikkaan jossa alus pykii pääsemään esteiden läpi maaliin aikarajan sisällä. Alukset koostuvat heksamoduleista, näihin täytetään tehtävän alussa lasti, ja matkan aikana sitten pelaaja rakentaa rakennusaineista erilaisia laitteita, moottoreita, suojia, tykkejä. Oman alun päivitykset vaikuttavat siihen mitä voi rakentaa ja tason aikana imuroidut resurssit kuinka monta laitteita voi rakentaa. Alus lentää maaliin automaattisesti, joten pelaajan tehtäväksi jää ainoastaan modulien kuten aseiden, suojien, boostereiden ja moottorien asentaminen.

Piraatteja, asteroideja ja muukalaisotuksia (sekä myös muita tiellä liikkujia) voi tulla vastaan monesta suunnasta, joten yhtä ainoaa ‘oikeaa’ pelityyliä ei ole, esim. sijoittamalla tykit eteen jätät kyljet ja takasektorin paljaaksi. Muuttuvat tilanteet jaksoivat pitää myös allekirjoittaneen mielenkiintoa yllä, vaikka en suuri tornipuolustus-tyyppisten pelien ystävä olekaan.






Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Space Run Galaxy on ehdottomasti tuore versio perinteisestä tornipuolustuksesta yhdistettynä pelaajan tavoitteista lähteviin tehtäviin. Tehtävistä kun voi saada palkkioksi harvinaisia tarvikkeita, joita tarvitsee raahata mekaanikolle toiselle planeetalle - tässä mekaniikassa näkyy myös pelin innovatiivisuus - pelaajat voivat myydä tarvikkeita ja palkata muita pelaajia viemään niitä haluamaansa määränpäähän. Päivitysruljanssin takia tarvikkeiden liikuttelua paikasta toiseen tarvitaan, joten lasteja kuljettaessa pelaaja tavoittaa ehkä jotain ‘oikean’ rekkamiehen tunnelmista: jokainen lasti kun on merkityksellinen jollekin.  Peli ei ole myöskään liian itseääntoistava, vaan ensimmäisistä tehtävistä lähtien on pelissä hyvä etenemisen tuntu.






Pelin eettinen sanoma?


Päähenkilöä ei ole nimetty, oman aluksen pilottiandroidi Evve-36 hoitaa kuitenkin puhumisen tämän puolesta. Juonellisia tehtäviä on useita, ja nämä liittyvät muukalaisiin jotka häiriköivät avaruusteillä.




Kiinnostusta herättävät piirteet?


Alkuperäinen Space Run sai hyvin myönteisen vastaanoton uuden otteensa ansiosta - tornipuolustus tarvitsikin pelityyppinä jo uudelleentulkintaa. Space Run Galaxy on huomattavasti parannettu versio alkuperäisestä pelistä, jo suoritetut tehtävät kun ovat erilaisia jokaisella pelikerralla, joten pelaaja ei voi pelata täysin ‘varman päälle’.





Jännitystä aiheuttavat elementit?


Pelin grafiikka on humoristista ja korkealentoista tieteisfiktiota joten peli soveltuu monenikäisille. Aivan perheen pienimmille isot avaruushirviöt voivat olla pelottavia, joten jonkinlainen minimi-ikä pelillä varmasti on, joskaan se ei poikkeaisi juurikaan tornipuolustus-tyyppisten pelien yleisistä ikäsuosituksista.






Ladattava lisäsisältö?


Pelin sisällä ei ole mahdollista tehdä mikro-ostoja, mutta pelissä ansaittuja krediittejä voi käyttää erilaisten tarvikkeiden hankkimiseen.



Pelin ikäraja?


Pelillä ei ole ikärajaa, mahdollinen PEGI-ikäraja tulisi olemaan järjestelmän tiukkuudesta huolimatta alhainen. Tornipuolustus-tyyppiset pelit eivät oikein koskaan ole saaneet korkeaa ikärajaa ja Space Run Galaxy tukee kevyttä kuvausta kohtelemalla alusta kuin palikkakasaa. Hajonneet osat aluksesta tipahtavat matkalle.





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mitä pelissä on nyt tapahtumassa?
  • Mitä eri osat tekevät?
  • Mitkä piirteet tekevät pelistä mielenkiintoisen?




No comments:

Post a Comment