Friday 24 June 2016

Witcher 3: Blood and Wine (DLC)

Geralt viinitilallisena



Jos Witcher 3-roolipelin edellinen lisäosa Heart of Stone yllätti laadullaan niin Blood and Wine pyrkii kaatamaan pelaajan selälleen ihmetyksestä. Geralt kutsutaan selvittämään mysteerimurhia Toussaintin ranskalaistyyppiseen paronikuntaan. Luvassa on kokonainen uusi pelialue ja reilusti seikkailtavaa - lisäosa sijoittuu hyvin helposti jatkamaan pääpelin juonta.





Pelin tiedot

Pelin nimi: Witcher 3: Blood and Wine (DLC) Pelin julkaisija/kehittäjä: CDProjekt Red (2016)
Alustat: PC, XBox One, PS4 Pelin tyyppi: roolipeli
Ikäraja(t): PEGI 18
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Traileri 
Lisäosan alku


Mekaniikat ja pelattavuus


Pelin käyttöliittymä on kokenut ensimmäiseen versioon verraten suuria muutoksia, Blood and Wine tuo uusia mahdollisuuksia - Heart of Stonessa tuli mahdollisuus hankkia riimuja, joten uusin DLC antaa mahdollisuuden hankkia Geraltille lisää mutaatioita sekä suurmestari-tason tavarat - hahmon kehitys jatkuu lisäosassa 50. tasolle asti. Uusi pelialue on suurehko (Toussaint 6.3 km2, Velen 15.2 km2) ja vapaasti koluttavissa tehtävien ja vastuksien ollessa suunniteltu 40. tasoiselle sankarille.




Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Sivutehtäviä ja tutkittavaa on reilusti ja tarinaa riittää hyvin paljon - “noin 20” tunnin edestä. Uusi alue on tuttu Noituri-kirjoista ja sisältää paljon klassisia elementtejä ritariromantiikasta satuihin. Alue ja sen tarinat perustuvat vahvasti kirjoihin ja lisäosassa on taas kirjoista tuttuja henkilöitä. Aivan kaikkia mahdollisuuksia ei käytetä hyväksi, eli Valvatti/Dandelion ei esiinnyt lisäosassa, mikä on varmaan ihan hyvä juttu. Vanhoja tuttuja marssitetaan peliin siinä määrin että kirjojen ystävät ovat varmasti tyytyväisiä.

Uutta tarina on kirjoitettu runsaasti ja lisäosa tuntuu hyvin huolitellulta, miinus pelin raskaus heikoimmille koneille.





Pelin eettinen sanoma?


Peli on edelleen tummaa fantasiaa slaavilaisella pohjavireellä. Geralt selvittää tiensä läpi vastuksista miekalla ja juoneen vaikuttavilla valinnoilla. Tosin, vaikka synkkää kerrontaa on luvassa Geraltin humaanimpi puoli pääsee myös esiin, koska tällä on ystäviä ja osan tehtävää voi pyrkiä suorittamaan myös puhumalla.






Kiinnostusta herättävät piirteet?


30-40 tuntia lisää peliaikaa jo valmiiksi hyvään peliin. Blood and Wine tuntuu monin puolin uudelta peliltä - ääninäyttely, juoni ja ympäristö on tehty huolella ja sopii hyvin jatkamaan alkuperäisen pelin juonta.



Jännitystä aiheuttavat elementit?


Pelissä on synkkiä hetkiä, tietysti vähän riippuen miten juoni menee. Pelin ulkoasu on usein kaunis ja tarinassa on kaikkea, huumoristisistä tehtävistä hirviöoopperaan. Jos halutaan tarkempia määritelmiä niin kokoperheen peliä ei Witchereistä oikein saa. Eli jos perheessä on pienimpiä niin tämä kannattaa huomioida.






Ladattava lisäsisältö?


Free DLC program - vaihtoehtoisia asusteita, kampauksia, jousipyssyjä ja panssareita ilmaiseksi, sekä yksi lisätehtävä.

Varsinaiset laajennukset ovat maksullisia ja ne voi ostaa Witcher 3 Expansion Pass , joka on tätä kirjoitettaessa hinnaltaan 28.29$, joka tuntuu ainakin allekirjoittaneesta hyvin kohtalaiselta, laajennuksia kun on kaksi:

Hearts of Stone - Redanian karttaa laajentava juonellinen kampanja. Pelattavaa 'n. 10 tuntia'.

Blood And Wine - Toussaintin kartta ja tehtävät. Pelattavaa 'n. 20 tuntia'.






Pelin ikäraja?


PEGI tietokanta huomioi pelin väkivallan, joka ei sinällään eroa pääpelistä mitenkään eli lisäosa on myös selkeästi PEGI 18-ikärajan kriteerien mukainen:

The game features very frequent gory violence. As a matter of course, Geralt is able to dismember, decapitate, disembowel and cut his enemies in half during gameplay combat. Violence against vulnerable and defenceless persons includes a child being fed upon by a vampire. The word ‘fuck’ is used frequently and ‘cunt’ is used several times.


Ja lisähuomautuksena vielä se että Geralt on edelleen kyntömies:

Geralt is featured in sex scenes with several different women; the couples’ genitals are not visible during intercourse, though there are other moments of full nudity.




Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mitä tähän mennessä on Toussaintissa tapahtunut
  • Ketä henkilöitä tarinassa on, miten he liittyvä Geraltiin.
  • Mitä kirjoissa kerrottiin paronikunnasta?

2 comments:

  1. Moi!
    Voisitko sä tehdä näitä arvosteluita videoilla. Olisi tosi huippua! Siinä näkisi samalla itse peliä ja voisit kertoa näitä samoja asioita mistä kirjoitat.

    ReplyDelete
  2. Hyvä idea mutta työläs- videoita löytyy mm. omalta youtube-kanavalta mutta ne tosiaan vaativat huomattavasti enemmän satsausta (ja videoiden tekijöitä löytyy jo paljon) https://www.youtube.com/user/Hero1980

    ReplyDelete