Sunday, 20 January 2019

Minion Masters - Forced to Duel

Reaaliaikainen korttipeli



Minion Masters on nopeatempoinen reaaliaikastrategia joka flirttailee pelityylillään sekä Heartstonelle että League of Legendsille. Peli on ollut useamman vuoden kehityksessä ja kaksi vuotta Early Access-levityksessä Steamin kautta. Voidaan sanoa että Early Access-aika on varsin maltillinen ja peliä on kehitetty aktiivisesti. Julkaisun myötä peli avattiin ilmaispelattavaksi joulukuussa 2018. Syöpään viime vuonna kuollut tubettaja Jim Sterling, eli TotalBiscuit, on myös kehunut sen alpha-versiota.





Pelin tiedot

Pelin nimi: Minion Masters - Forced to Duel Pelin julkaisija/kehittäjä: BetaDwarf
Alustat: Steam, Discord, XBox (Tulossa) Pelin tyyppi: MOBA, Free to Play
Ikäraja(t): ?
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Traileri



Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Peli on nopeatempoista strategiaa ja ottelun tarkoitus on tuhota vastustajan tukikohta. Peliin vaikutetaan luomalla hirviöitä kentälle, energian eli manan sekä kädessä olevien korttien antamissa rajoissa. Pelaajan joutuu taktikoimaan esimerkiksi päättämällä kerääkö energiaansa kovempiin hirviöihin ja rakennuksiin, vai onko tyyli lähettää pientä harmia vastustajan syliin jatkuvana virtana. Lentävät hirviöt pystyvät hyökkimään maassa olevia vastaan ja näitä varten tarvitaan ilmaan ampuvia yksiköitä. Kovemmat minionit ovat taas hitaita, joten peli on hyvin pitkälti kivi-paperi sakset ottelua, jossa kahdeksan kortin pakka ei tunnu ikinä olevan täydellinen kaikkia uhkia vastaan. Mekaniikkoja pelissä on aivan liian monta yhdessä arvostelussa mainituksi. Peli toimi Clash Royalen tapaan Minionien hyökätessä automaattisesti vastustajan minioneiden ja tukikohdan kimppuun - minioneiden asettelu on tarkkaa puuhaa ja saattaa ratkaista miten käy.






Pelimuotoja on runsaasti: kahden pelaajan väliset sekä kahden pelaajan joukkueiden väliset turnaukset. Draft toimii tekemällä pakan sattumavaraisesti ja kokeilemalla kovenevia vastuksia vastaan. Mayhem on tuleva pelimuoto jossa pelin säännöt muuttuvat joka viikko. Erilaisia soolohaasteita on monia. Expedition on seikkailua kartalla aarteiden ja korttien toivossa, sekä tietokone- että muita pelaajia vastaan. Tulevat tapahtumat vielä tähän päälle, peli pyrkii toisintamaan muissa peleissä toimineita ja hauskaksi havaittuja mekaniikkoja, esimerkiksi kortteja voi luoda itse kristallin paloista (kuten Heartstonessa pölystä) ja kustomoida sankarin ulkonäköä.




Peli on hauska pelata, UI on intuitiivinen ja pyrkii palkitsemaan pelaajaa heti alusta alkaen. Muutaman näytösottelun jälkeen pelaaja pääsee kokeilemaan taitojaan muita pelaajia vastaan. Eteneminen tasoilla on vauhdikasta ja harvinaisempia kortteja sekä rubiineja ja kultaa saa jo pelkästään tasoja nousemalla.




Pelissä on selkeä E-urheilu näkökulma ja sitä on helppo seurata Twitchin kautta. Peli tukee luonnollisesti suoratoistopalvelua.


Katso käyttäjän Smoshi suora videolähetys osoitteessa www.twitch.tv


Pelaajan oma sankari osallistuu peliin ampumalla taustalta ja nämä pääsevät myös välillä joksikin aikaa kentälle. Sankareita on Heartstonen tapaan yhdeksän, joita voi hankkia pelivaluutalla. Näitä on pari testattavissa joka viikko. Kokemuksen kerääminen siltoja valtaamalla ja vastustajan kokemuksen kieltäminen ovat Leage of Legendsistä tuttu pelimekaniikka.





Grafiikka flirttailee Blizzardille, Nintendolle ja muille pelikliseille. Humoristiset kuvaukset muistuttavat myös suosittuja pelejä. Kaksinpeli kaverin kanssa on kivaa ja itse pidin enemmän 2 vs. 2 joukkueista. Kommentointimahdollisuuksia on aika paljon ja raivostumista voi näyttää jos ehtii, joskin itse en törmännyt kuittailuun.






Päivitys Rise of the Howling Moon on tulossa. Kausien myötä peli saakin päivityksenä uusia sankareita, kortteja ja emoteja.




Yksi mielenkiintoinen anekdootti on pelin tuki Discordin desktop-versiolle. Discord on tunnettu keskustelu- ja yhteisöohjelma, mutta pelejä kuten Warframe (aikaisemmin PEGI 18) voi pelata ilmaiseksi sen kautta. Käyttösäännöissä edellytetään 13 vuoden ikää. Osa peleistä on maksullisia (Selkeästi vanhemmille suunnatut kauhupelit Call of Cthulhu ja Amnesia löytyvät myös valikoimasta) ja mielenkiintoista että että kuukausimaksu (9,99e) voi monia pelejä pelata vapaasti. Discord pyrkii ilmeisesti panostamaan sosiaaliseen pelaamiseen enemmän kuin Steam - monet Steam- ja Epic-pelit voi jo valmiiksi laukaista Discordin kautta.







Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Moba-pelit eivät ole olleen kovinkaan graafisesti väkivaltaisia, mutta Minion Masters pyrkii hieman venyttämään tätä rajaa - joidenkin otusten lyönnit levittävät kuitenkin verta kentälle. Fantasiakontekstista voidaan kuitenkin puhua siinä määrin että ikäraja olisi maksimissaan - myös PEGI ikärajoilla mitattuna 12. Tätä nuorempi pystyisi helposti peliä pelaamaan ja lastensuojelullisesti ajateltuna eihän tässä pelissä ole juuri vakavia piirteitä muuten kuin samat kirot kuin ilmaispelattavissa muutenkin. Pelaaja on asiakas jolle yritetään myydä pelivaluuttaa vauhdittamaan peliä. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.






Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta



Vanhemman kannattaa selvittää mikä on on Moba? Moba eli ‘Multiplayer online battle arena’ on nettipelien alalaji, joka sisältää aktiivista reaaliaikastrategiaa toisten pelaajien kanssa netin välityksellä. Tyypillisesti pelin lopputavoite on yksinkertainen kuten tuhota vastustavan joukkueen tukikohta, mutta monet pelimekaniikat mutkistavat peliä. Pelityyppiin sekoitetaan usein monista pelityypeistä tuttuja elementtejä kuten roolipelien kokemuspisteet ja sankarien kyvyit sekä tornipuolistuksen strateginen asettelu. Tämän katsotaan alkaneen ensimmäisen Starcraft-pelin kartasta jossa totutusta poiketusti pelaajat hallitsivat vain yhtä yksikköä, yrittäen auttaa heikkoja tietokone vastustajia. Tämä pelimuoto sai oman pelinsä nimeltä Defence of the Ancients (DotA) ja sitä seurasi samaa konseptia toistavat League of Legends ja Heroes of The Storm. Pelityyppiä pidetään nykyään E-Sportsin vakiourheiluna, joskin asiasta täytyy tietää ainakin perusteet jotta seuraaminen olisi nautittavaa.




Minon Mastersin korttien päivitys tapahtuu niin että pelaajan saadessa samasta kortista usempia versioita, parantuu entisen kortin teho. Kun peli oli maksullinen tämä herätti kysymyksiä reiluudesta, mutta kehittäjät painottivat Early Accessin aikana tasapainottavia tekijöitä. Suurin osa korteista saadaan ilmaiseksi pelaamalla, joten peli tuntuu huomattavasti reilummalta kuin eräät korttipelit.





Lyhyesti peli on nopeatempoista ja hauskaa, joten sitä kannattaa pelata - sopivissa määrin.
Minion Mastersin jatkuvasta korttien ja muiden palkintojen arvonnasta voidaan tietysti olla montaa eri mieltä. Erilaiset pelin tarjoamat korttien arpajaiset kun ovat ihmisen mieltä kutkuttavia.




Enemmän puhuisin siis siitä miten rahapelimäisiä mekaniikkoja Moba-peleissä on ja pelaajasta yhteisön jäsenenä, kuin siitä kuinka paljon punaista väriä käytetään kentällä? Tämän kaltaisissa peleissä on kutkuttavia ja palkitsevia piirteitä paljon, ja totuus on että emme osaa sanoa nykytieteen pohjalta missä määrin nettipelien rahapelimäiset elementit tulevat olemaan ongelma tulevaisuudessa? Uhkapelaamisen riskiryhmä 3 eli todelliset uhkapeliriippuvaiset on 1,3% suomalaisista. Toisaalta riskiryhmä 1 on 18,3%, loppujen ollessa maltillisia pelaajia (Lähde: THL). Tietysti, kiusauksia tulee aikuisille jatkuvasti ja suurin osa on maltillisia pelaajia joten on mahdollista että vaikutus ei ole hirveän suuri, tai se voidaan ehkäistä vanhempien antamalla talouskasvatuksella. Kannattaako viikkorahat käyttää uuteen sankariin? Mikäettei. Vanhempien kannattaakin konkreettisesti esitellä peleihin käytettyjen rahojen arvo.




Hyvänä puolena Minion Mastersin pelaajat ansaitsevat kultaa sekä rubiineja myös pelaamalla. Perheen kananalta pelin ottelut ovat nopeita pelata ja asemasodaksi nämä pelit eivät juutu, sillä kokemusta ja energiaa (manaa) tulee kiihtyvällä vauhdilla.





Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mihinkä peliin minionin ulkomuodolla viitataan?
  • Mitä pelimekaniikkoja havaitset?

No comments:

Post a Comment