Friday 21 August 2020

Renegade-X

‘Vähän niinkuin bäffä’


Command & Conquer Renegade julkaistiin 2002. Se oli reaalistrategia-sarjan räiskintäpeliversio, jonka moninpelissä saattoi pelata sekä NODin että GDI:n joukossa. Hyvästä ideastaan huolimatta peli ei saanut ansaitsemaansa huomiota jääden pienen piirin kulttipeliksi. Seuraava inkarnaatio tapahtuikin 2007 Unreal Tournamentin modina. Ensimmäisessä Renegade-X versiossa oli vain kaksi karttaa ja vähemmän ajoneuvoja, mutta idea oli sama. Kehittäjien ideana oli tuottaa pelistä oma versionsa Unreal Enginen SDK:n hyväksi käyttäen. Yksinpelikampanja Black Dawn ilmestyi 2012 ja moninpeli 2014. Tällä hetkellä peli on edelleen kehityksen alla, ja tekijänoikeussyistä ilmaiseksi ladattavissa.


Pelin tiedot 

Pelin nimi: Renegade-X Pelin julkaisija/kehittäjä: Totem Arts
Alustat: PC Pelin tyyppi: Joukkueräiskintä, ilmaispeli, moninpeli: lähiverkon tai netin kautta.
Ikäraja(t): ei
Arvostelijat: Rami+nuoriso
Sivusto: renegade-x.com
Kuvat ja linkit:
Firestorm-päivityksen traileri.




Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä



Olimme etsineet pitkään lähiverkossa pelattavaksi joukkuepeliä joka sopisi jopa 12-vuotiaille. Renegade-X törmättyäni kehkeytyi suunnitelma kokeilla. Testasimme peliä Bittileirillä nuorison kanssa ja tulokset vakuuttivat. Pelissä on siis kaksi joukkuetta, NOD ja GDI. Molemmilla on tukikohta ja kaverin tukikohdalle pitäisi käydä tekemässä jotain ikävää. Taktiikka on vapaa. Panssarihyökäys, jalkaväen soluttautuminen… kaikki toimii.



Tärkein elementti syntyy Tiberiumista, jotka ovat mystisiä kristalleja. Tiberium-puimuri käy hakemassa niitä automaattisesti ja tuomassa jalostamoon. Tästä syntyy valututaa, jota voi käyttää vaikkapa panssarivaunuihin. Pelaajat pyrkivät siis tuhoamaan vastustajan puimureita ja suojelemaan samalla omiaan. Kentältä voi löytyä myös muita tukikohtia jota voi vallata mekaanikkoa käyttämällä. Jos vihollisen panssarihyökkäystä pelätään, voi tiet miinoitaa ja käyttää sekä automaattisia että manuaalisia tykkitorneja puolustamaan tukikohtaa.





Erilaiset hahmoluokat on varustettu erilaisilla aseilla ja esimerkiksi mekaanikko voi korjata panssarivaunun kuin Planetside 2. Yksi nuorisosta vertailikin peliä tähän MMO-titteliin, todeten että “Renegade-X on kuin Planetside 2, mutta pienempi.” Muita vertauksia esitettiin vanhaan Battlefieldiin. Rakennuksia ei sentään voi rakentaa kuten Command&Conquerissa, mutta niiden korjaaminen onnistuu. Renegade-X peliä voikin siis kutsua taktiseksi joukkuetason räiskinnäksi, jossa on reaaliaikastrategian elementtejä. Maksimissaan pelaajia voi olla 64 samalla palvelimella, ja oman palvelimen asetuksesta voi säätää panssarien määrää, hintoja ja karttajärjestystä. Oman palvelimen perustaminen lähiverkkoon tai julkiseen verkkoon on helppoa, joskin useita asioita joutuu säätämään konsolikomentojen takia. 





´
Renegade-X onkin saanut hirveän kasa palkintoja - onko se niin hyvä hyvä? Kyllä se vaan taitaa olla. Peliin pääsee nopeasti sisään ja perustaktiikan ymmärtää hyvin. Pienet hienoudet ja toiminnan vapaus kutkuttavat vanhanaikaisella suunnittelullaan. Ja mikä parasta, koska tiimillä ei ole lisenssiä, peli on nyt ja aina ilmainen. Jos tästä jotain huonoa haluaa sanoa niin se vaatisi mielellään 8x2=16 pelaajaa pelaamaan, jotta matsit olisivat mielenkiintoisia. 

Botit ovat melkoisia idiootteja onnistuen jumittamaan liikenteen usein. Ainakin serverin login mukaan pathfinding menee rikki usein. Mutta, peli on edelleen kehityksen alla ja tuleva Firestorm-päivitys lupailee siistinä lisäyksenä käveleviä taistelupuvut. Pelissä on useita yksikköjä Command&Conquer peleistä jotka eivät ole normaalisti saatavilla. Esimerkiksi Tesla-tankin saa palvelimen ylläpitäjä konsolikomentojen kautta.






Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


C&C: Renegade oli aikoinaan ESRB: Teen, mikä on noin suunnilleen kahtatoista vastaava ikäraja. Kuitenkin, virallista ikärajaa ei Renegade-X ole vaan sen pelaaminen tulee tapahtua vanhempien luvan kanssa. Käytännössä kuolema ei ole graafinen vaan sotilaista jää pyörimään ammuspakkaus tai panssariliivit kentälle. Tankin räjäyttäminen alta ei myöskään haittaa ja jokaisellä on laskuvarjo mukana. Sanoisin että liekinheitintankista huolimatta toiminta on ‘enimmäkseen harmionta’. Väkivaltaa implikoidaan mutta nopea uudelleensyntyminen ei anna kuvaa siitä että sen vaikutukset olivat mitenkään vakavia.




Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta


Jos perheessä pelataan joukkuepelejä, kannattaa käydä läpi minkälaista käyttäytymistä tiimipelaaminen vaatii. Esimerkiksi mitä kannattaa kirjoittaa chattiin ja mitä ei. Sinällään, ilmainen suuren mittakaavan joukkuepeli on sopiva suuriin turnauksiin ja pisteiden laskeminen on melkoisen helppoa. Sekä hyökkäys- että tuki roolien pelaaminen on tärkeää ja siitä huomioidaan kunniamaininnalla matsin päättyessä. Pelissä on myös automaattinen tasapainotus menossa, eli parhaat pelaajat jaetaan tasaisesti eri puolille.





Peliä pelatessa voi pohtia, että...


  • Mikä on oikea taktiikka?
  • Mitkä ovat eri yksiköiden parhaat ja huonot puolet?
  • Onko mammuttitankki voittamaton?

No comments:

Post a Comment