Saturday 28 November 2015

Arkham Asylum

Vaari jaksaa











Hieman vanhempi peli arviossa tällä kertaa: 2009 ilmestynyt Arkham Asylum päästää Batmanin seikkailemaan Jokerin valtaamalla mielisairaala-alueella. Peli perustuu DC Comicsin versioon Batmanista, joka on hieman synkempi versio vanhasta. Koska peli on ollut suosittu ja poikinut useamman jatko-osan se oli pitkään ‘pitäisi pelata’-listalla kunnes löysin jostain aikaa lopulta pelaamiseen.




Pelin tiedot

Pelin nimi: Arkham Asylum GOTY Pelin julkaisija/kehittäjä: Rocksteady Studios/(2009)
Alustat: PC, XBox 360, PS3, Mac Pelin tyyppi: toimintaseikkailu, mättöpeli
Ikäraja(t): PEGI 16 (realistisen näköinen väkivalta)
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa
https://www.youtube.com/watch?v=r9fSkcAYyZ8 Traileri
https://www.youtube.com/watch?v=yWtdhEIgMm4



Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Batman on ilmestynyt alunperin 1939, mutta supersankarisarjakuvista tutun DC Comicsin Miller ja Moore ovat jatkaneet Yön ritarin seikkailuja. Peliin on pyritty kuvaamaan synkkyyttä näiden vision mukaisesti. Arkham Asylum asettaa pelaajan tutkimaan alcatraz-tyyppisen saaren mielisairaala-aluetta ja mättämään paenneita hulluja sekä välipomoja. Superpahikset ovat kaikki lukittu alueelle, joten Jokerin järjestämä vankilakapina paisuu uskomattomiin mittasuhteisiin.


Jokeri ei lepositeissä pysy kovin pitkään...
 Gordon ja LeppisPeliin kuuluu paljon mätkintää

Jokeri vankilakapinan johtoon!


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Arkham Asylum on edelleen hyvin pelattava peli, ja tämä on varmasti yksi syy sen hyvään maineeseen. Tarina on polveileva ja siihen on saatu useita pomotappeluita. Toiminta onnistuu XBoxin ohjaimella, eli näppäimistöä ei tarvitse rääkätä. Pelin tappelut olivat jossain kehityksen vaiheessa rytmiperustaisia (Ensimmäisen witcherin tapaan), joten oikein ajoitetut torjunnat ovat hyvin tehokkaita.



Lepakkomiehen röntgenkatse auttaa ongelmanratkaisussa
 Jokerin jengi on mobilisoitu lepakkojahtiinArkhamin mielisairaala on tunnelmallinen saari.


Pelin eettinen sanoma?


Batman ei tapa rikollisia, vaan nuijii nämä tajuttomiksi - tapa joka voi tuottaa välillä ongelmia jos vastapuolella on tuliaseet. Pelin versio 'Yön Ritarista' on uskottava mukaelma DC-Comicsin lepakkomiehestä ja kehittäjät ovat käyneet läpi paljon myös vanhoja tarinoita. Totta kai Batmanilla on kiusaus päästää Jokeri hengiltä, mutta sankarin viitta painaa sen verran että tämä palauttetaan kiven sisään kerta toisensa jälkeen. Oikeastaan pelin lähtökohta on se mitä yleensä ei ole näytetty, eli minkälaisessa paikassa superpahiksia säilytetään.


Lepakkomies pistää vangit nukkumaan
Lepakkomies-fanit tunnistavat varmasti tämän kohtauksenJa tietysti juoneen kuuluu kaikkiin ansoihin astuminen


Kiinnostusta herättävät piirteet?



Taktiikan voi valita itse, eli joukkojen keskellä voi riehua nyrkein tai sitten voi katonrajasta tehdä syöksyjä vastustajien kimppuun. Välillä peli asettaa pelaajan ahtaaseen paikkaan josta on raivattava tie läpi. Mätkimisestä saa kokemuspisteitä jolla voi päivittää omia kykyjä - nämä antavat uusia mahdollisuuksia, vaikka kaikkien avaaminen ei ole välttämätöntä. Seikkailu ja tasohyppely onnistuu helposti ja tasot muuttuvat hieman sen mukaan miten vankilakapina etenee. Pomotappeluita on aina välillä, ja nämä eivät ole ihan niin monipuolisia kun toivoisi, mutta näitä kestää tarinankerronnan ollessa kovatasoista.

Tuttuja vastustajia pelistä löytyy useita



Jännitystä aiheuttavat elementit?



Pelissä on hyvin paljon synkkää kuvausta, siis todella paljon. ‘Painajaisten bensaa’ sisältäviä trooppeja, piirteitä ja pääsiäismunia löytyy jatkuvalla syötöllä, Arkham Asylum on siis Hyvin Synkkä Peli. Scarecrowin osuudet ovat melko psykedeelisiä trippejä - ja myös hyvin mielenkiintoisia batmanin väistellessä tämän katsetta kauhumaailmassa.

Peli toimii modernilla koneella melko hyvin ja ainoa kaatuminen on feikki - neljäs seinä rikotaan yhdessä vaiheessa tarinaa.


Scarecrow-tasot ovat täyttä painajaisbensaa


Ladattava lisäsisältö?


Peliin on saatava useita DLC-paketteja ja haastekarttoja.


 DLC-paketteihin kuuluu mm. Insane Night


Pelin ikäraja?


Yllättävää kyllä peli on saanut rapakon takana ESRB Teen (12)-ikärajan mikä on aika yllättvää. Pelin väkivalta on pääosin veretöntä, mutta hallitsevaa ja kuvaus synkkää, mm. kemikaalin aiheuttaman mutaation vaikutukset näytettään avoimesti. PEGI ikäraja on 16- väkivallan takia, mikä on ihan oikeansuuntainen ratkaisu.

Ahdistusta aiheuttavien elementtien osalta täytyy sanoa että niissä ollaan vähintään suomalaisen 12-tienoilla ja 16-ikäraja ei ole kovinkaan kaukana. Pelkästään karmivien yksityiskohtien määrä on sellainen että jälkimmäinen arvio voisi olla lähempänä.


Mielenkiintoinen sisustus täällä...Tämä on varmaan de-lux selli?



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta



  • Minkä tyyppisiä DC:n supersankarit ovat yleensä olleet?
  • Mikä on 'makaaberi kuvaus' ja missä määrin se soveltuu tähän peliin?
  • Onko DC:n batman sankari vai antisankari?

No comments:

Post a Comment