Thursday 3 December 2015

Sir, You Are Being Hunted

 Kettujahdissa - ja sinä olet kettu!



Tieteellinen koe on mennyt pahasti pieleen, maasta alas syöksynyt meteori hajosi palasiksi ja sinkosi päähenkilön (sekä kertojan) toiseen ulottuvuuteen tjsp. Päähenkilö löytää itsensä asumattomasta saariryhmästä - tai ainakin melkein asumattomista, herrasmiesrobotit nimittäin jahtaavat ihmisiä haulikoin, koirin ja kuumailmapalloin! Tehtävänä tässä Steampunk-innotteisesa pelissä on etsiä meteorin osat jotka ovat ympäri saaria ja korjata portaali.



Pelin tiedot


Pelin nimi: Sir, You Are Being Hunted Pelin julkaisija/kehittäjä: Big Robot (2013)
Alustat: PC Pelin tyyppi: hiippailu
Ikäraja(t): -
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa
https://www.youtube.com/watch?v=i-SFbpVvkU
https://youtu.be/zDxvUqyktoo    Moninpeli

Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Peli on hyvä esimerkki hiippailupelistä jossa säikähdysefektit ovat (lähes) tahattomia. Pelaaja on täysin alakynnessä ja hänen on välteltävä robottien partioita sekä tutkittava taloja hyödyllisten tarvikkeiden toivossa.


 


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Jos popularisointia ei lasketa niin SYABH on ihan hauska ja haastava hiippailupeli. Se on myös yksi selkeästi onnistuneista ryhmärahoitetuista peleistä. Uudelleenpeluuarvo on kohtuullisen korkea, koska pelialueet on proseduraalisesti generoitu, tarkoittaen sitä että siemenluvusta generoidaan pelin sisältö. Taloihin ei voi piiloutua, vaan ne toimivat näköesteinä ja isoina aarrearkkuina.

Moninpelissä pelaajat etsivät palasia, mutta vain yksi heistä voi päästä pakoon joten nälkäpeli-tyyppinen draama on mahdollista pelaajien alkaessa loppuvaiheessa sotia toisiaan vastaan. Moninpeli lisää hiippailupeliin lisää syvyyttä ja sopisi pienille kaveriporukoille mukavasti. Ehkä nuoriso ja vanhemmat voisivat oppia yhteystyötä tätä pelaamalla?


Idyllinen kylä täynnä roinaa jota rohmuta


Pelin eettinen sanoma?


Itse pidin peliä huvittavana, koska robotit emuloivat peribrittiläistä kettujahtia, tosin pelaaja saa kunnian olla kettuna. Alussa pelaaja on todella alakynnessä, kunnes tajuaa että lähelle päästyään yksinäinen robotti ei pärjää kirveelle. Varsinainen pelon ja kykkimisen tunnetila vaihtuu kuitenkin tyytyväisyyteen kun löytää jostain kiväärin. Kiusaajille taitaa olla ihan kiva välillä antaa takaisin?


Ok, ehkä tuon kanssa ei kannata painia?a

Kiinnostusta herättävät piirteet?


Ilokseni huomasin että peli toimii kevyemmilläkin kannettavilla. Ilmeisesti youtube-julkkisten videot pelin alphavaiheesta herättivät kiinnostusta siinä määrin että peli on yksi nuorison pelaamista (tosin aika marginaalisista, mutta kuitenkin) peleistä. Moninpeli on kuitenkin vahva ehdokas oeliksi laneissa.


Moninpelissä yhteistyö ja pakollinen selkäänpuukotus kuuluvat asiaan

Jännitystä aiheuttavat elementit?


Peli on kohtuullisen jännittävä, mutta kuoleman tapahduttua päädytään takaisin aloituspaikkaan, joten suurta menetystä tästä ei seuraa. Vaikka robottien välttely voikin olla jännää, ei suoranaisia kahuelementtejä pelissä ole lukuunottamatta linnunpelätintä joka hiippailee taakse ja sanoo ‘olen takanasi’ (tietysti myös hälyyttäen lähiseudun robotit paikkaasi). Yksi turhauttava tekijä pelissä on vähän siihen automaattisesti kuuluva vaeltelu - pelaaja joutuu palaamaan takaisin usein samoja jälkiä ja tämä käy pidemmän päälle rasittavaksi.


Ladattava lisäsisältö?


Peli on ostettavissa Steamista 20 euron hintaan, joka on hieman ehkä suolainen hinta ottaen huomioon että kyseessä on avoimen maailman peli (joulualennusta odotellessa?).


Pelin ikäraja?

Pelillä ei ole virallista ikärajaa, toisaalta hiippailu, välttely ja veretön väkivalta (robotti hajoaa palasiksi) eivät yleensä kovin suurta ikärajaa saada. Itseasiassa joku koiranleuka voisi argumentoida myös PEGI 12-ikärajan puolesta koska kyseessä näyttäisi olevan urheilulaji roboteille!





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mikä on Steampunk?
  • Mikä on kannattava taktiikka pelissä etenemiseen?
  • Mitä riskejä robotin nitistämiseen liittyy?



No comments:

Post a Comment