Thursday 21 January 2016

The Wolf Among Us

Aikuisten satu



Telltalen seikkailupelit ovat kehittyneet siitä mitä ne olivat 90-luvulla. Walking Dead-peleistä mainetta saanut firma pitää pelejään interaktiivisina elokuvina - mikä parempi keino markkinoida DC Comicsin ja Vertigon sarjakuvasarjaa aikuiseen makuun. Ideana on se että vuosi on 1986 ja satukirjojen tarusankarit ovat päätyneet asumaan New Yorkin slummiin. Hieman Platonista vivahdetta olevassa kovaksikeitetyssä seikkailussa päähenkilönä on B.Wolf, eli parannuksen tehnyt Iso Paha Susi, joka toimii tarusankarien seriffinä.




Pelin tiedot



Pelin nimi: The Wolf Among Us Pelin julkaisija/kehittäjä: Telltale (2013-2014)
Alustat: Microsoft Windows,Xbox 360, OS X, PS 3, iOS, PS Vita, PS 4, Xbox One, Android
Pelin tyyppi: seikkailu, mysteeri
Ikäraja(t): PEGI 16-18 (Apple Store 17+, ESRB: Mature, Google Play versio PEGI 16)
Arvostelijat: Rami (35)
Videot:
https://www.youtube.com/watch?v=ysj_MQ0nuXw Traileri


Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Telltalen tyyli on tehdä pelejä aikuisille - tämä tarkoittaa että väkivallan esittämisen kun aiheidenkin suhteen hanskat ovat vähän niinkuin pois kädestä. Kuvausta pehmentää pelin cell-shading tekniikka ja murrettujen värien käyttö, joka tuo sarjakuvamaista vivahdetta graafiseen asuun. Tämä ei tarkoita sopivuutta lapsille, vaan viisi minuuttia pelin alusta on kirves pystyssä ja varsinaisesti Primus Motor-murhamysteeri kun lähtee liikkeille irtopäästä rappusilla.



 



Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Crossover-eli kahden asian sekoitus kannattaa tehdä huolella. Onneksi Telltalen ansioluettelo on sen verran pitkä että Tarujen sankarit on - varsin Platonisesta lähtökohdasta - sijoitettu slummiin. Eksoottinen asetelma on toteutettu hyvin ja pitää mielenkiintoa yllä pitkään. Tarusankarien joukkoon tutustuu sen verran hyvin että jatkoa jää odottamaan!





Pelin eettinen sanoma?


Pelaaja samaistuu ja pelaa koko pelin ajan Sutta. Kuva sankarista muodostuu lennossa ja pelaaja pääsee päättämään onko tämä tehnyt aidosti parannuksen vai pitääkö hän edelleenkin väkivallasta? Vahvat vaikutusmahdollisuudet juoneen ja sen kehittelyyn, sekä pelin pitkä muisti nostavat Wolf Among Us hyvin korkealle arvostusasteikoillani. Valmiiksi purkitettujen tarinoiden kanssa kun aina on ongelmana rajoittuneet valinnat - tällä kertaa myös hiljaa pysyminen on mahdollista, eli huonojen vaihtoehtojen välillä ei teoriassa ole pakko tehdä valintaa.


Entä juoni sitten? Siitä on vähän hankalaa todeta paljonkaan paljastamatta koukkuja. Tarina on kauttaaltaan rujoa, mutta fantasiakontekstista huolimatta uskottavuus säilyy hyvin pitkälle. Ihmisyyteen ja henkilöihin liittyvät asiat kuten se, välittääkö Susi oikeasti kaupunkilaisista, ovat mielenkiintoisia pohtia ja tarjoavat mahdollisuuden eri erilaisen tarinan muodostamiselle. Kuinka pitkälle voit pitää antamasi lupaukset? Itse arvostan sosiaalista ja eettistä kysymyksenasettelua. Kysymykset ovat Telltalen peleissä tarinan kannalta keskeisiä.

 



Kiinnostusta herättävät piirteet?


Varsinaisesti se mikä erottaa Telltalen muista peleistä on tyylikäs kuvaus ja tarinan kehittely. Walking Dead-peleistä on ilmeisesti saatu palautetta niin että ensimmäisessä jaksossa pelaajan tekemät valinnat kummittelevat vielä viidennessä - peli nimittäin heittää eteen vaikeita valintoja aikarajan kanssa. Aikarajan ja toimintakohtausten olemassaolo saa pelaajan myös olemaan hieman varpaillaan, eli toinen käsi on näppäimistöllä eikä kahvikupin kahvalla.





Jännitystä aiheuttavat elementit?


Hirviöhahmot, veri ja väkivalta eivät välttämättä sovi kaikenikäisille (kuvaus saattaisi kiinnostaa nuorisoa, mutta pelin yleinen tempo voi olla turhan verkkainen, eikä tuo ikärajakaan liian pieni ole) - pelin yllättävyys kannattaa huomata jos omassa perheessä on esimerkiksi keskenkasvuisia. Telltalen pelien sosiaaliset meriitit eivät poista kuvauksen rujoutta, joten vaikka peli on hyvä voi sen yleisö olla väärä.


Ladattava lisäsisältö?


Peli julkaistiin 2013-2014 jaksoina jotka nyt ovat tietysti myynnissä koko pakettina (täytyy myöntää että peli oli pitkään “pitäs pelata”-listalla). Pelillä pyritään myös markkinoimaan sarjakuvia.


Pelin ikäraja?


Pelin sisältö on sen verran tiukkaa, että PEGI-ikärajasta saa helposti 18. PEGIn päätöksen mukaan jaksot 1,3 ovat PEGI 16 ja 2,4,5 PEGI 18 - Humble Bundlen sekä Steamin sivuilla on ilmoitettu ikärajaksi 16, joka on siis puolitotuus.









Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


  • Missä muissa kuvaohjelmissa (pelit, elokuvat) satukirjojen sankarit on tuotu normaalimaailmaan?
  • Ketä henkilöitä pelissä on?
  • Mikä on pelin idea ja mitä aikaisemmissa jaksoissa on tapahtunut?

No comments:

Post a Comment