Friday 15 January 2016

Keep Talking And Nobody Explodes

English review Välienrikkomis-simulaatio   

                                           












Pommien purku on ammattilaisten hommaa mutta onneksi olemassa on ohjekirja jossa on ohjeet kaikkien mahdollisten pommien purkamiseen! Keep Talking And Nobody Explodes- on yhteistyö moninpeli yhdellä koneella - toinen pelaajista nimittäin lukee ohjekirjaa ilman näköyhteyttä ruudulle. Testasimme peliä Bittileirillä, parhaimmillaan seitsemän 12-vuotiaan leiriläisen voimin.




Pelin tiedot

Pelin nimi: Keep Talking And Nobody Explodes Pelin julkaisija/kehittäjä: Steel Crate (2015)
Alustat: PC, Mac OS X, Oculus Rift DK2 Pelin tyyppi: ongelmanratkaisu, yhteistyö
Ikäraja(t):  PEGI 3
Arvostelijat: Rami (35), seitsemän nuorta (12)
Videokuvaa:
https://www.youtube.com/watch?v=kkdbzFV1NoQ Traileri
https://www.youtube.com/watch?v=qGdp7Q-ez3Q Criosgamers Let’s Play
https://www.youtube.com/watch?v=HiE7a-LrwJU Rage Gaming Let’s Play




Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Pelissä ratkotaan pommin kylkeen kiinnitettyjä arvoitusmoduleita, ohjekirjaa selaamalla pelaajien pitäisi ratkaista miten moduli pitäisi ratkaista. Yksin pelaaminen on osassa tehtäviä vaikeaa (Oculus Rift-lasit päässä käytännössä mahdotonta), joten pelin oletus on se että kaveri on auttamassa. Jos tämä ei näe ruutua huomataan yhteistyön vaikeus, eli pelaaja joutuu kertomaan ohjekirjan lukijalle mitä hän näkee. Jos taas “neuvojia” on enemmän kuin yksi on tuloksena todennäköisimmin räjähdys!

 


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Peli on yksi niistä, joka sopii paremmin nuorisolle kuin aikuisille - jälkimmäiset ottavat pelaamisen aivan liian tosissaan!

Todisteena pelin vaikutuksista on esimerkiksi Steam-palvelun arvosteluissa kiitokset pelin rikkomista ystävyys- tai parisuhteista. Toki pitää muistaa että peli vaatii keskittymistä, mutta sekuntikello pitää tilanteen sen verran jännittävänä että testiryhmä nuoria jaksoi keskittyä hyvin loppuun asti. Optimaalisena pelitapana tuntuisi olevan 3-5 minuuttia ja yhtä monta modulia.





Pelin eettinen sanoma?


Pelin vaikeusasteen ollessa korvien ja kahden ihmisen välissä, on vikaa vähän turha hakea pelistä. Totta kai kysymyksiä esiintyy “onko ohjekirja oikeassa”, mutta epäselvät ohjeet kuuluvat pelin luonteeseen. Stressiin ja ihmisten väliseen kommunikaatioon perustuva peli saa aikaan sen että pelaaja huomaa todellisuudessa kuinka kärsimätön hän on?


Oman kärsimättömyyden havaitseminen on luonnostaan epämiellyttävä havainto, joten osa ihmisistä voi kieltäytyä suoraan pelaamasta peliä. Yhteistyöhön tottuneet parit ja samanlaisia ongelmanratkaisutehtäviä tekevät ammattilaiset ovat luonnostaan etulyöntiasemassa tässä, joten vaikka peli tuntuisikin hyvältä idealta illanistujaisiin (tarvitaan yksi kannettava tietokone ja tulostettu ohjekirja) niin lukijan kannattaa harkita asettaako ihmissuhteet vaakalaudalle tällä pelillä?


Kiinnostusta herättävät piirteet?


Ihmemiestemppuilu on tietysti mielenkiintoista. Nuoriso kertoi että pitää aikarajan luomasta jännityksestä ja siitä että ongelmat ovat ratkaistavissa yhteistyöllä. Tässä näkyy myös lasten suhtautuminen peliin, eli se on ‘vain’ peli ja ‘vain’ kasa ongelmanratkaisutehtäviä joita on mahdotonta yksin suorittaa.

Aina välillä ohjekirjan kantaja joutuu myös pyytämään pommimiestä tekemään valinnan sattumanvaraisesti. Kokemus pelistä onkin tietoa siitä millä logiikalla modulit toimivat, esimerkiksi ‘miten päin modulia kuuluu lukea’ selviää katsomalla kuvaa ohjekirjassa ja kertomalla että merkkivalon LED on modulin yläosassa.

Hyviä kaksinpelejä on kuitenkin olemassa rajallinen määrä, joten peli kannattaa pistää muistiin erinomaisena esimerkkinä sellaisesta jota voi pelata ilman kahta konetta/kahta peliä/lähiverkkoa/lisenssiä/taitoa/kärsivällisyyttä.




Jännitystä aiheuttavat elementit?

Peli on enemmän ärsyttävä kuin pelottava tai ahdistava. Valojen räpsyminen ja kelloradio joka herää kesken tason aiheuttavat säpsähdyksiä, mutta kyseessä on muuten puhdas ongelmanratkaisupeli.


Ladattava lisäsisältö?


Peli on ostettavissa Steam-palvelun kautta.


Pelin ikäraja?


Pelin ikäraja olisi hyvin alhainen, siis PEGI 3 tai suomalainen S-merkintä.






Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Pelin aikana suositellaan, ettei muista asioista kuin käsillä olevasta ongelmasta puhuta.
  • Pelin jälkeen voi miettiä mikä on oikea taktiikka moduleita ja sopia esimerkiksi yhteisestä kielestä. Mitkä ovatkaan eri modulien nimet? “Tässä on jotain ruutuja” ei ole kovinkaan auttava kuvaus.
  • Jos peli herättää tunteita, kannattaa myös nostaa esille se että peli on tarkoituksella tehty hankalaksi ja kovin monet ihmiset eivät ole tottuneet ratkaisemaan teknisiä ongelmia puhelimella.



No comments:

Post a Comment