Friday 29 January 2016

Grotesque Tactics 2 - Dungeons and Donuts

Ironisia bugeja



Taannoin tuli keskustelua TAMKin pelilinjalla siitä että seksismistä peleissä ei ole suomalaista tutkimusta edes ammattikorkeakoulussa. Esimerkkejä toki olisi paljon joten kerron eeppisen fantasiasadun Steamin joulualennuksista: Grotesque Tactics 2 parodioi roolipelejä vanhoista Ultima-peleistä World of Warcraftiin. Tarina lähtee liikkeille kun Grotesquen kansalaiset juhlivat prinsessan kanssa voittoaan Pimeyden kirkosta, tietenkin sen päätukikohdassa! Tappava sumu ilmestyy kuitenkin paikalle vangiten liittouman edustajat tunneleihin.




Pelin tiedot

Pelin nimi: Grotesque Tactics 2 - Dungeons and Donuts Pelin julkaisija/kehittäjä: Silent Dreams, Headup Games
Alustat: PC Pelin tyyppi: indie, roolipeli, strategia
Ikäraja(t): PEGI 12 (USK 12)
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa:
https://www.youtube.com/watch?v=fYMdnrTshqc traileri



Mitä pelissä oikeasti tehdään?

Grotesque Tactics 2 on strategiapelielementtejä sisältävä rooliseikkailu, joka pyrkii naureskelemaan vanhojen ja uusien tietokoneroolipelien kliseille. Päähenkilö Drake pyrkii vapauttamaan luolaston vangiksi jääneet ja löytämään tien ulos - samalla selvitellään tehtäviä eri killoille. Samalla perustetaan oma kilta ja naureskellaan kaikelle sovinistisilla vitseillä.




Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Peli on todellakin hyvä - prototyypiksi! 

Reilusti sanottuna peli olisi tarvinnut vielä hiomista ennen julkaisua, sen konsepti, ulkoasu ja huvittavuus on hyvällä tolalla mutta toteutus ja viimeistely ovat heikot. Esimerkiksi ruutu ei aina halua seurata pelihahmoa ja luolastoissa kuuden hengen ryhmä on aivan liian suuri - pari viimeistä pyörivät kuin sukat jalassa eli reitinhakualgoritmi alkaa hakea pidempää reittiä. Samaan tapaan ympäri palloilevat ryhmäläiset astuvat uusiin taisteluihin, jolloin pääosa porukasta on aivan toisaalla. Jatkuva kävelyttäminen syö pelinautintoa ja hiomattomuus tarkoittaa sitä että skriptit eivät aina toimi, pelaajalle ei anneta tarpeeksi vinkkejä vaan alkuluolaston jälkeen tämä joutuu juoksentelemaan ympärinsä juttelemassa eri hahmoille jotta juoni jotenkin eteni.


Olin itseasiassa ihan varma jumittaneeni pelin, mutta kaikki nurkat koluamalla juoni lähti etenemään - ilmeisesti tämä kohta pelistä on saanut monia pelaajia luovuttamaan!


Tehtävät kun on tehtävä tietyssä järjestyksessä, eikä pelaajalle anneta juurikaan vinkkejä. Pelitestauksessa kun kannattaa välillä käyttää muitakin ryhmiä kuin peliin tutustuneita, koska nämä yleensä huomaavat loogiset virheet mitä kohtaan firman sisäinen testaus on sokeutunut. Eli puoli vuotta lisää kehitystä niin tästä pelistä olisi voinut tulla ihan kohtuullisen eeppinen. Toisaalta kaikki ei ole myöskään huonoa - esimerkiksi hahmot osaavat väistää edestä takarivin tytön ampuessa jousella - seikka, jota ei edes kovalla rahalla tehdyissä peleissä ole.


Pelin eettinen sanoma?


Peli parodioi kaikkea roolipeleihin liittyvää, sankari Drakella on tietysti “Sankarin Amnesia”, eli tämä ei muista edellisistä seikkailuistaan mitään ja tietysti ongelmia tulee kun joku nainen väittää itseään Darken vaimoksi. Eri kohtaukset olivat välillä ihan oikeasti huvittavia, mutta puolialastomat naiset alkavat sitten vähän nyppiä.




Peli on tehty Saksassa 2011 - vaikka Gamergatesta voi olla montaa eri mieltä sen jälkeen naisten esittämistä on ainakin jenkkipeleissä harkittu (Divinity: Original Sin on yksi esimerkki jossa taidetta on muutettu häveliäämmäksi). Tietysti seksismi fantasiapeleissä on sellainen asia jolle pitäisikin voida naureskella, mutta ongelma on vähän samalainen kuin “Ultionus: A Tale of Petty Revenge”- indiepelin kohdalla: Avaruussankaritarta trollataan Spacebookissa joten tämä ampuu tiensä trollin planeetan läpi tämän linnaan - potkaistakseen tätä kulkusille. Ongelma on vain se että suurimman osan pelistä pelaaja mättää Barbarellalla monstereita eikä tiedä mikä on pelintekijän kannanotto aiheeseen?

Grotesque Tactics 2 alussa tosin aihe lävähtää päin naamaa kuin märkä rätti, Pyhän Avatarin killan koostuessa bimboista tytöistä vähissä vaatteissa - tähän verrattuna Draken perustama oma kilta on eläintarhamaisuudestaan (yksi enkeli, yksi epäkuollut) huolimatta jopa ihan normaali. Tosin, paljastava vaatetus ei tosin rajoitu Avatarin Faniklubiin ja toisaalta pelin dialogi on kauttaaltaan perverssiä jopa siinä määrin että PEGI huomioi asian, mutta koska se on melkoisen avomielinen seksikriteeristön suhteen ei tämä vaikuttanut ikärajaan. “Mulla on kylmä” “Ne vaatteet olisi ihan hyvä idea” - dialogia on ja ehkä tämäntapaisen kyseenalaistavan dialogin korostaminen olisi oikea(mpi) tapa käsitellä tarinoiden sisältöä, koska maailmassa on vaihtoehtoja. 





Kiinnostusta herättävät piirteet?



Pelistä olisi saanut ihan rehellisellä työllä terävämmän ja ironisen kuvauksen tunnelinkomppauspeleistä ja nettiroolipeleistä. Valitettavasti parodiapelissä kompastuskivi oli peliosuus, mikä on sääli koska tietokoneroolipeleissä on paljon stereotypioita, trooppeja ja perinteitä joiden kustannuksella voi naureskella. Esimerkiksi pelin taitopuu ja hahmojen ominaisuuksiin vaikuttavat kamat ovat olemassa, mutta hirviöt eivät tiputa muita kuin ruoka-aineita, mikä sekin vähän menetetty mahdollisuus kuittailla Diabloille ja muille lähes autistisen keräilyvimman sisältäville peleille. Samoin pelissä on Avatar, joka on muikea viittaus (maailman kuudentena avaruusturistina tunnetun) Richard Garriotin Ultima-pelisarjaan. Yleinen nyrkkisääntö on kuitenkin myös parodiaelokuvien kohdalla että vitsien pitäisi riittää koko elokuvan ajaksi.


Jännitystä aiheuttavat elementit?


Peli on aika simppeli ja vastustajat ovat fantasiahahmoja ilman sen kummempia ahdistusta aiheuttavia elementtejä. Sisällön harmittomuus näkyy todellakin ikärajassa.


Ladattava lisäsisältö?


Peli on saatavissa Steamista tosi halvalla.


Pelin ikäraja?


Pelin kliinisyys, fantasiakonteksti ja se että levottoman läpän lisäksi ei mitään mielenkiintoista näy tarkoittaa noin suurinpiirtein suomalaista 12-ikärajaa. PEGI



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • ’Miksi tädillä ei ole vaatteita?’ - hmm… tietysti mielenkiintoinen keskustelunaihe tämäkin.
  • Mitä ratkaisukeinoja ei ole vielä kokeiltu? 
  • Esim. mihin tämä vitsi perustuu? Yleensä jos jonkun ilmiön taustaa tietää, sitä voi esimerkiksi nuorelle pelaajalle valottaa.

No comments:

Post a Comment