Wednesday 10 February 2016

Nidhogg

Die By Pixelsword



New Yorkin yliopiston pelikisasta lähtenyt indie-peli Nidhogg on pelimessukuningatar, jotka lopulta ilmestyi 2014. Se on myös hyvä esimerkki indie-pelistä, joka yksinkertaisesta ideastaan huolimatta vaikuttaa muihin peleihin. Ideana on miekkailla Bushido Blade-pelin tapaan pikseliukolla, viikinkiturnajaisissa. Pelin lähtökohtana ovat olleet Prince of Persia ja muutama hyvin vanha c64-toimintapeli kuten Karateka. Eurogamer suitsutti peliä asettaen sen uraauurtavien pelien kuten 007 Golden Eyen ja Super Smash Bros Meleen rinnalle (aika hyvin opiskeluprojektilta!)



Pelin tiedot


Pelin nimi: Nidhogg Pelin julkaisija/kehittäjä: Messhof 2011,2014
Alustat: PC (win), Mac OS X, PS4, PS Vita Pelin tyyppi: mättö, moninpeli, nettipeli
Ikäraja(t): PEGI 7
Arvostelijat: Rami Sihvo (35)
Kuvat:
https://www.youtube.com/watch?v=0hM6_CAurlg   TotalBuiscuit arvio


Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Kyseessä on siis Game Maker- pelinteko-ohjelmalla toteutettu nopeatahtinen toimintapeli. Tavoitteena on päästä vastustajan päähän areenaa, jotta Norjalaisen mytologian käärme Níðhöggr saa syödä vastustajan (ilmeisesti jonkinlainen kunnia).

Peliä voi pelata tietokonetta tai kaveria vastaan joko samalla koneella tai netin kautta.



Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?

Osa ihmisistä ei pidä varmasti pikseligrafiikasta, ja myönnettäköön Game Maker-pelit toteutetaan turhan usein retro-pikselitapaan. Niddhoggrin grafiikka tukee kuitenkin arcade-maista toimintaa - hahmot näkyvät yleensä selvästi taustasta ja pelaaja ei huku valintoihin.

Itse peliä hiottiin ilmeisesti aika pitkään ja hionta näkyy siinä että sekä tarkka miekkailu että aggressiivinen mättö onnistuu. Pelin liikkeet ovat yllättävänkin monipuolisia - karateiskut, hypyt seinälle, torjunnat ja aseen ryöstöt onnistuvat kuten myös miekan heittäminen (!) Muistelen että Guy Windsor mainitsi joskus että jossain keskiaikaisessa kirjassa mainittiin että miekan voi myös heittää, mutta ei sitä missä tilanteessa se on kannattavaa. Peli onnistuu yhdistämään liikkeet monimutkaiseksi mutta kiinnostavasti kokonaisuudeksi joten miekkailu on palkitsevaa jo itsessään.





Pelin eettinen sanoma?


Fair Play?




Kiinnostusta herättävät piirteet?

Testasin peliä kaverin kanssa ja totesimme että kyseessä on hyvä kahden pelaajan arcade-peli - pelit eivät kestä liian kauan ja siihen pääsee hyvin mukaan.


Jännitystä aiheuttavat elementit?

- vai pitäisikö otsikko olla “Elementit jotka voivat aiheuttaa korkeamman ikärajan?” No, Nidhoggr on pikseligrafiikkaa, jossa on selkeät väkivaltaimplikaatiot, mutta esitystapa taas hyvin lievä. Jos pelaajilla riittää huumorintaju (itse otin lähes poikkeuksetta päihini) niin peli on varmasti oikein mukava pieni ohjelmanumero illanistujaisiin.



Ladattava lisäsisältö?

eip


Pelin ikäraja?


PIkseligrafiikan arviointi on vaikeaa - ongelma on sama kuin piirrettyjen kanssa ylipäätään. Suomalaisten ikärajaluokitusten kannalta Simpsonien ikäraja pomppii siinä 7 ja 12 välissä riippuen aiheesta ja käsittelytavasta. Pikselipeleissä tekisi mieli poimia kriteeristöstä aina kriteeri 12:

“Epärealistista tai komediallista tai animaatio- tai slapstick-komediassa esitettyä yliampuvaa tai vähäistä väkivaltaa. “

Tämäkään ei ole koko totuus koska peli on alusta loppuun asti mättöä, ei siis voida sanoa että simppeliltä näyttävä pikseligraafinen mättöpeli sopii kaikille, voidaan sanoa että se ei esimerkiksi pelaajan omia lapsia pelota katsoessa. Pikselipeleistä voi saada luotaantyöntävää kamaa esimerkiksi Hotline Miami onnistui saamaan PEGI 16 pikseligrafiikallaan - joskin jotkut pelaajat ovat sitä mieltä että 18 sen pitäisi olla. No, ehkä tämä olisi jo liioittelua. Jotkut aikuiset muistavat 8-bittisen Nintendon toimintapelit - ei niistä oikein ikinä saatu kovinkaan kummallista moraalipaniikkia aikaiseksi. Pikselipelejä verrattaessa voidaan siis todeta että Nidhoggr onnistuu fantasiakontekstillaan verisen gladiaattoritoiminnan pehmentämisessä niin hyvin että sitä pelaa mielellään ja suosittelee lapsillekin. PEGI-ikäraja pelillä (PS4 ja PS Vita versiot) on tosiaan PEGI 7, mikä tarkoittaa samaa kuin “K7” tarkoittaa suomalaisissa televisio-ohjelmissa, että sopiva ikäraja on “jossain siellä päin.”




Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mitä tässä pelissä on juuri nyt tapahtumassa?
  • Minkä takia peli on kiinnostava pelaajasta?
  • Voitko esitellä peliä?
  • Voiko sitä pelata yhdessä? Voitko opettaa peliä?
  • Jos peli vie paljon aikaa, voi kysyä miksi?

(vrt. Tuomas Harviainen, Yle 13.11.2014)



No comments:

Post a Comment