Wednesday 24 February 2016

The Last Tinker: City of Colors

Korunkaunis tasoloikka

https://i.ytimg.com/vi/Kj_L2jfBM_g/maxresdefault.jpg

Koru asuu värikkäässä maailmassa nimeltä Colorville. Kaikki on hyvin, kunnes vahingon seurauksena Bleakness -pahis alkaa tuhota värejä maailmasta. Jotain tarttis tehrä, tuumaa Koru ja lähtee hakemaan apua eri väreihin jaetun värimaailman "jumalilta". Näiltä saamiansa lisävoimia, omaa ketteryyttään ja maailman muiden asukkaiden apua käyttäen Korun seikkailu värimaailman pelastamiseksi alkaa!



The Last Tinker: City of Colors



Tasohyppelypelit ovat olleet läsnä lähes videopelien koko aikakauden ajan. Sivulta kuvatut, pomppivat sankarit ovat lähestyttävimpiä pelimuotoja, mistä kertoo jo Super Marionkin tunnettuus ja suosio. Kun hyppely siirretään kolmiulotteiseksi, yrittäjiä ei ole ollut niin paljoa, etenkään viime vuosina. Nyt uusi yrittäjä on saapunut markkinoille suosiota niittäneiden "Jak and Daxter" ja "Banjo Kazooie" - pelien hengessä. Kuinkahan Tinkerin käy?


Koru asuu värikkäässä maailmassa nimeltä Colorville. Kaikki on hyvin, kunnes vahingon seurauksena Bleakness -pahis alkaa tuhota värejä maailmasta. Jotain tarttis tehrä, tuumaa Koru ja lähtee hakemaan apua eri väreihin jaetun värimaailman "jumalilta". Näiltä saamiansa lisävoimia, omaa ketteryyttään ja maailman muiden asukkaiden apua käyttäen Korun seikkailu värimaailman pelastamiseksi alkaa!



Pelin tiedot

Pelin nimi: The Last Tinker: City of Colors Pelin julkaisija/kehittäjä: Mimimi Productions/Daedalic Entertainment (2014).
Alustat: PC (Windows), OS X, Linux, PS4 Pelin tyyppi: Seikkailu, tasohyppely, toiminta
Ikäraja(t): PEGI 7
Arvostelijat: Aki-Matti Itkonen (33)




Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Kolmiulotteiseksi tasoloikaksi The Last Tinker (TLT tästedes) sisältää hyvin vähän peligenren yleisintä ongelmaa eli hyppimisen hankaluutta. Tämä on saavutettu tekemällä loikkimisesta automaattista, pelaajan tarvitsee vain pitää hyppynappia pohjassa ja Koru pomppii pitkin kiviä ynnä muita esteitä. Ratkaisu on toimiva, sillä se pitää pelaajan kontrollissa ja toiminnan vauhdikkaan näköisenä. Pakko myös myöntää, että itse tykkäsin todella paljon Korun kyvystä liukua maailmassa olevia liukuratoja pitkin :)





Toki hyppely on vain yksi osa näiden pelien toiminnallisista osuuksista, toisen ollessa yleensä taistelu. Niin myös tässä pelissä. Koru saa pikkuhiljaa seikkailun edetessä erilaisia taisteluominaisuuksia. Pääasiassa nämä ovat erilaisia fyysisiä iskuja, mutta myös yksinkertainen kaukaa ammuskelu on mahdollista. Tappelut ovat verettömiä, eikä niitä ole kohtuuttoman paljon. Yksikään niistä ei myöskään jumiuta peliä pitkäksi aikaa mätkimisvaihteelle.






Kuten genreen kuuluu, TLT tarjoaa myös puzzleja. Näissä auttavat pelin apuhahmot, jotka tulevat vihellettäessä paikalle ollessaan kuuloetäisyydellä. Apuhahmot ovat valitettavan persoonattomia, sillä niistä on tehty täysin korvattavissa olevia ja suorastaan esineellistettyjä. Vai mitä ajattelette siitä, että ne vain houkutellaan oikeaan kohtaan ja saadaan tekemään haluttu asia vahingoittamalla niitä? Peleihin tottuneet tuskin kuitenkaan edes ajattelevat asiaa, niin tuttua tällainen pelimekaniikka on.




Jos peli näyttää sinusta kivalta ja kaipaat jotain Crash Bandicootin tai Jak & Daxterin henkistä peliä, ei TLT ole huono vaihtoehto. PEGI 7 takaa myös, että peliä voi pelata peli-ikäisten lasten kanssa.

Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Jos tämän lajityypin pelit on tullut kaluttua läpi ja pädillä liikkuminen sujuu kuin toinen luonto, TLT voi tuntua liian helpolta peliltä. Viehättävät maisemat jaksavat kantaa peliä vain jonkin aikaa ja rajoitettu liikkuminen voi alkaa ottaa kupoliin. Niin moneen paikkaan tekisi mieli hypätä, mutta pelin mekaniikat eivät anna myöden. 




PC:lle tällaisia pelejä ei tosin liikaa ole, eikä viime aikoina konsoleillekaan. Siinä mielessä TLT voi suoda modernin ja kauniin retken osittain unohdetun lajityypin ystäville.



Pelin eettinen sanoma?


Värien maailmasta ei todellakaan värejä puutu, myöskään hahmoista. Tämä tuo osaltaa pientä rasismin vivahdetta pelimaailmaan, sillä kaikki väri-hahmot eivät todellakaan pidä toisistaan. Vihreät hahmot eroavat paljon punaisista olemalla äkkipikaisempia ja aivan eri muotoisiakin. Taustakertomus puhuu kuitenkin rauhallisen yhteiselon puolesta, jossa kaikkien ominaisuudet hyödyttävät kaikkia.






Kiinnostusta herättävät piirteet?



Ehdottomasti myönteisintä oli lempeä ja värikylläinen estetiikka, jota TLT runsain mitoin tarjoaa. Hahmoja suunniteltaessa on annettua myös mielikuvituksen laukata ja innoitusta on haettu monista hauskoista tosimaailman vastineista.

Lähes kaikilla pelihahmoilla on myös jotain sanottavaa, ja peli huomioi kiitettävästi senkin, muistaako pelaaja käydä pelastamassa taakse jääneet värimaailman asukkaat tilanteen niin salliessa.

Sopivan alhainen vaikeusaste ja lähekkäin olevat tallennuspisteet sopivat hyvin kaltaiselleni perheenisälle, jolla peliaikaa ei ole enää niin paljoa kuin nuorempana.


Jännitystä aiheuttavat elementit?


Ainut edes hieman jännitystä aiheuttava kohta on pelissä oleva hiippailutilanne, joka on onneksi ainoa laatuaan. Turhautumistakin mahdollisesti aiheuttava kohta on täydellinen vastakohta pelin muulle suunnittelulle, joka alleviivaa vauhdikasta liikkumista ja valoisaa maailmaa. Mitään kauhua tämäkään osio ei edusta.





   

Ladattava lisäsisältö?


Kertamaksulla saat koko pelin. Soundtrackista joudut maksamaan erikseen, jos sen haluat. Harmillisesti en löytänyt keinoa ostaa soundtrackia jälkikäteen jos on jo maksanut pelistä, joten jos se yhtään kiinnostaa, kannattaa siitä maksaa se pari euroa ylimääräistä.



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Pelin tiimoilta voi lapsen kanssa keskustella suhtautumisesta eri henkilöhahmoihin ja mikä niistä on lapsen mielestä oikeutettua.


No comments:

Post a Comment