Sunday 1 May 2016

The Detail Episode 3 - Devil In The Detail

Turku-simulaattori



Turkulaisen Rival Gamesin uunituore ja kovaksikeitetty rikosdraama seuraa suurrikosyksikön perustamista suurkaupungin ylityöllistettyyn poliisilaitokseen. Tarinaa seurataan kahden poliisin ja entisen jengiläisen näkökulmasta. Kolmas episodi jatkaa saumattomasti edellisten episodien tarinaa ja päättää tarinan dramaattisella lopulla. Lisäksi pelille povataan jatkoa uusien kausien muodossa. Pelin aikaisemmat episodit ovat alennuksessa julkaisun kunniaksi.




Pelin tiedot


Pelin nimi: The Detail Episode 3 - Devil In The Detail Pelin julkaisija/kehittäjä: Rival Games (2016)
Alustat: pc Pelin tyyppi: seikkailu, draama
Ikäraja(t): PEGI 18, ESRB: Mature
Arvostelijat: Rami (36)
Videokuvaa:
Traileri



Mitä pelissä oikeasti tehdään?


The Detail on hiirivetoista seikkailua, tarina etenee tekemällä valintoja, joissa osassa on aikaraja. Kävelyttämistä ympärinsä ei tarvitse paljon harrastaa, eli vaikka Lucasartsin ja Telltalen pelit ovatkin selkeästi esikuvana ei tarinan kannalta tylsiä hetkiä juurikaan tule. Dialogi on suuressa osassa peliä, ja pelaaja joutuu tekemään päätelmiä rajallisen tiedon pohjalta.






Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Kolmannen episodin alussa käydään kuvina läpi edellisten episodien tapahtumat ilman juontoa ja tämän jälkeen aletaan tonkimaan kuollutta ilotyttöä roskiksesta. Eli peli jatkaa suoraan siitä mihin toinen episodi jäi, joten pelaaja joutuu muistelemaan kohtuullisen paljon ulkomuistista mitä edellisessä pelissä tapahtui? Arvoitus on suuressa osassa peliä - jengirikollisuuden vähentämiseen liittyvä GRAND-ohjelma liittyy jotenkin kaupungissa tapahtuneisiin murhiin.


Pelinä taas kolmas episodi on vähän lyhyempi kuin toinen, toisaalta tämä on hyvä asia sillä tarinassa ehditään solmimaan avoimeksi jääneet juonenpäät. Mikä tärkeintä, pelaaja on ehtinyt kiintyä päähenkilöihin joten tapahtumat eivät jätä kylmäksi. Eli, jos edelliset osat kiinnostivat ei ole mitään syytä olla pelaamatta kolmattakin.





Pelin eettinen sanoma?


Onko pelissä sitten valinnan vapautta? Eräällä tavalla peli on hyvinkin minimalistinen valinnoiltaan, mutta pelaajalla on silti parempi kontrolli tarinasta kuin esimerkiksi Telltalen Walking Dead-seikkailupelissä. Aukikirjoitettuja valinnat eivät ole mutta jos liipaisinta painetaan jotakuta sattuu, eli absoluuttisesti ‘oikeita’ valintoja ei ole.


Hyvin synkkähän peli on - hyvänä esimerkkinä ensimmäinen episodi alkoi pedofiilin kolmannen asteen kuulustelusta ja episodien lopussa pelaajaa sivistetään karulla tilastofaktoilla rikollisuudesta. Synkkyydestä huolimatta kolmannen episodin loppuun jää kuitenkin jonkinlainen toivon ilmapiiri eli vaikka päähenkilöillä homma lähtee aika pahasti lapasesta jää kaikesta huolimatta usko siihen että asioihin voi vaikuttaa.


Kiinnostusta herättävät piirteet?


Pelin tyyli on siis nk. ‘crime noir’. Käsinpiirretty taide kertoo karua ja dramaattista tarinaa - tyyli on hyvin sarjakuvamainen ja erottuu siksi edukseen. Toki yleisilmeen vaihtelevuudesta voi olla montaa eri mieltä, mutta koska en ole graafikko en koe että voin paljonkaan arvioida tätä puolta.


Pelaajan valintoihin liittyy paljon palautetta - esimerkiksi ensimmäisen episodin alussa vangittu pedofiili on vielä uutisissa kolmannessa episodissa. Tietysti kolmannessa osassa on havaittavissa tietynlaista muottiin valamista koska juonen haaroittuessa tarinan kasassa pitämisen vaikeus nousee kolmanteen potenssiin. Oma mielipiteeni on että kolmannessa episodissa on onnistuttu melko hyvin pitämään juonen rönsyilyt hanskassa ja tuottamaan mielenkiintoinen loppu tarinalle.







Jännitystä aiheuttavat elementit?


Ruumiiden tutkiminen ja kidutuksen jäljet ovat asioita joita pelissä on mukana, eli sitä ei kannata pelata perheen pienimpien nähden. Kannattaa kuitenkin muistaa että kyseessä on sarjakuvatason kuvaus johon lapsetkin reagoivat eri tavalla. Anekdoottina voisin kertoa että lapsena tuli luettua aika paljon muitakin sarjakuvia kuin Aku-ankkaa ja ainakin ennen kouluikää muistan nähneeni jotain pelottavia juttuja sarjakuvissa - no, subjektiivinen havainto tämäkin. Teinien kanssa pelin synkät aiheet herättäisivät luultavasti keskustelua, mikä on sinällään jo arvokasta dialogia.




Ladattava lisäsisältö?


The Detail on julkaistu episodimuotoisena, siten että toinen ja kolmas episodi eivät ole erillisiä pelejä vaan DLC-paketteja ensimmäiseen episodiin - käytännössä keskeltä episodeja ei voi jatkaa koska päätökset nojaavat toisiinsa.


Pelin ikäraja?


Peli on julkaistu Steam-palvelun kautta, eli sillä ei ole virallista ikärajaa, mutta peli käsittelemän aiheen takia siitä löytyy sisältömerkintä ‘aikuisille’ ja ilmeisesti tästä johtuu se että palvelu kysyy pelin kauppasivua katsottaessa käyttäjän ikää. Varsinaisesti sisältömerkintöjä ei kauppasivulla taas näy, joten iän kysyminen on ainoa varsinainen punainen valo jolla Steam viestii sisällöstä.



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mikä on ‘suurrikosyksikkö’? Mitä se tekee?
  • Mitä juonessa on tapahtunut aikaisemmin
  • Minkälaisia päähenkilöitä pelissä on, minkälaisia persoonia?
  • Missä määrin pelaaja voi vaikuttaa tarinaan, missä määrin ollaan  tarinankerronnan armoilla?
  • Rikollisuus, prostituutio, jengiytyminen. (Vaikeita aiheita, mutta näistäkin on tervettä välillä keskustella.)




No comments:

Post a Comment