Friday, 1 July 2016

80 Days

Maailman ympäri 80 päivässä




Klassinen Jules Vernen kirja on kuin tehty tarinapohjaiseen pelaamiseen ja se on saanut useita palkintoja alkaen Time-lehden vuoden peli-palkinnosta 2014. Peli koostuu 750000 sanasta ja resurssien manageroinnista. Pelaaja on Passepartout, jonka tehtävänä on huolehtia seurueen rahoista ja Phileas Foggin terveydestä. Matkalla tehdyt valinnat vaikuttavat lopputulokseen. Peli on esiintynyt mm. Humble Bundle Narrative Bundlessa kesäkuun 2016 alussa, jota esittelemme tässä blogissa seuraavina päivinä!


Pelin tiedot


Pelin nimi: 80 Days Pelin julkaisija/kehittäjä: Inkle (2014)
Alustat: PC,iOS, Android, Mac Pelin tyyppi: interaktiivinen novelli
Ikäraja(t): PEGI 3 (huom. Google Play), Apple 12+
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Traileri https://www.youtube.com/watch?v=B0Mkfvu4ZYA



Mekaniikat ja pelattavuus



Pelin perusmekaniikka on simppeli: rahalla voi ostaa matkoja pelin 150 eri kaupungin välillä. Matkalaukuissa voi kuljettaa erilaisia varusteita, joistakin näistä voi saada lisätienestiä. Rahojen loppuminen ei ole sinällään ongelma, vaan pankista voi ottaa lainaa, mutta tämä tarkoittaa ajan menettämistä odotukseen. Eri henkilöiden kanssa keskustelemalla voi myös löytää uusia reittejä kaupungeista toiseen.




Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Paras puoli pelissä on sen interaktiivinen kerontar - yksikään läpipeluu ei ole samanlainen ja pienillä valinnoilla on reilusti merkitystä. Pelintekijät ovat myös tuoneet lisänyansseja peliin muuttamalla maailmaa enemmän steampunkiin päin. Lentolaivoja ja robotteja on käytössä ja esimerkiksi Saudi-Arabian ylilentäminen on mahdollista. Tässä mielessä pelissä ollaan siis lähempänä nykyajan mahdollisuuksia, koska matkustamista on mahdollista nopeuttaa huomattavasti enemmän.





Pelin eettinen sanoma?


Käytännössä tarina kertoo mestarin ja tämän palvelijan suhteen kehittymisestä, pelaajan käytännössä vaikuttaessa siihen onko Passepartout uskollinen palvelija vai kyyninen seikkailija. Matkaromansseja, draamaa -tätä kaikkea löytyy pelistä.



Kiinnostusta herättävät piirteet?


Kuvakaappauksista välittyy pelin syvyys melko huonosti, mutta erilaisia tarinamahdollisuuksia on hyvin paljon. Esimerkiksi eräällä pelikerralla Philias Fogg päätti kaapata laiva omaan käyttöön. Yhdellä pelikerralla pelaaja näkee ehkä noin 3% 750000 sanan tarinasta, joten pelattavaa on hyvin paljon. Käytännössä kyseessä on siis interaktiivinen kirja joka koostuu hyvin suuresta määrästä pienempiä tarinoita.




Jännitystä aiheuttavat elementit?


Pelin grafiikka on tyyliteltyä ja esimerkiksi sodasta Panamassa kerrotaan tekstillä eli se sopii koko perheen nähden pelattavaksi.


Ladattava lisäsisältö?


Ei, pelin päivityksessä tuli 30 uutta kaupunkia, jolloin esimerkiksi etelä-amerikan läpi matkustaminen on mahdollista. Peli on saatavilla 4-10 euron hintaan halvimmillaan sen löytyessä tällä hetkellä GOG.com kautta. 




Pelin ikäraja?



Pelille Google Playn antama ikäraja (teoriassa pelintekijän itsensä antama PEGI-ikäraja) on 3. Apple storen ikäraja on 12+ vähäisessä määrin esiintyvien uhkapelien, ahdistavien kohtausten, alkoholin käytön ja kaksimielisten teemojen takia. Samaan tapaan kuin android-peleissä, Apple Storessa pelintekijä arvioi itse pelin sisällön ja tarjoaja voi muuttaa sitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että Apple olisi käynyt läpi pelin 750000 sanaa. Nämä molemmat arvio ovat siis pelintekijän itsensä arvioita, pohjautuen valmiiseen arvosteluasteikkoon.


Käytännössä sanoisin että esimerkiksi opiumin polttelua on realististi ajatellen todella vähän, oikeastaan pelin juoni jopa vähän väistää aihetta. Tietysti tämä on muutaman läpipeluun pohjalta tullut subjektiivinen käsitys, mutta kuvaa sitä että steampunk oikeastaan romantisoi viktoriaanista aikaa eikä pyri kuvaamaan brittiläisen kolonialismin kielteisiä puolia. Esimerkiksi sivuhenkilöissä on ihan kiitettävä määrä naisia, toisin kuin alkuperäisessä teoksessa.






Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mikä on sopiva matkareitti, pitäisikö noudattaa kirjan kertomaa reittiä vai heittäytyä idän pikajunan matkaan?
  • Mikä on pelaajan suosima kulkuväline?
  • Minkälainen henkilö on Passepartout? Onko hän romantikko vai pragmaattinen?
  • Mitenkä pelin kuvaama maailma eroaa todellisuudesta, miten nk. ‘steampunk’ ilmenee pelissä?

No comments:

Post a Comment