Mekaaninen apartheid
Deus Ex-pelisarja on yksi uraauuratavimmista hiippailupelisarjoista, vuonna 2000 ilmestynyt ensimmäinen osa nauttii kulttimainetta siinä määrin että sitä modataan vielä nykyäänkin. Peli yhdisteli roolipelielementtejä ja hiippailua sekä salaliittoteorioita ja kyberpunkia aika suoraan raamatulliseen allegoriaan. 2011 ilmestynyt kolmas osa Human Revolution oli vanhalle pelille kunniaa tekevä tarinan uudellenaloitus. Mankind Divided on edelliselle pelille suora jatko-osa: päähenkilö Adam Jensen työskentelee Prahassa sijaitsevassa Interpolin terrorisminvastaisessa ryhmässä ja on samalla kaksoisagenttina Illuminatin vastaiselle Juggernaut Collective- radikaaliryhmälle.
Pelin tiedot
Pelin nimi: Deus Ex: Mankind Divided Pelin julkaisija/kehittäjä: 2016 (Square Enix/ Eidos Montreal)Alustat: PC, PS4, XBox One Pelin tyyppi: hiippailu, roolipeli
Ikäraja(t): PEGI 18
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Angry Joe kokeilee
Mekaniikat ja pelattavuus
Mankind Divided pyrkii olemaan Deus Ex manttelinperijä ja vetoamaan sarjan vanhoihin faneihin. Tarina on suuressa osassa ja keskustelua sekä soluttautumiskeikkoja on paljon luvassa. Prahan katuja voi seikkailla vapaasti, mutta soluttautumistehtävissä edetään putkea pitkin. Edellinen on ehkä vähän ilkeästi sanottu, sillä kyberneettiset päivitykset avaavat uusia mahdollisuuksia laajentaa tietä ulos putkesta - kameleonttiverkko muuttaa näkymättömäksi, hakkerointitaidot avaavat ovet ja voimakkuus auttaa nostamaan raskaita esteitä. Vastustajat voi tainnuttaa tappamisen sijasta - itseasiassa useimpiin tehtäviin on selkeästi monta eri ratkaisutapaa eli esimerkiksi viemärin kautta voi lähestyä tai sitten asiat voi hoitaa puhumalla.
Pelin eettinen sanoma?
Peli sijoittuu kaksi vuotta Human Revolutionin räjähtävä lopun jälkeen - ympäri maailmaa kyberneettisillä parannuksilla varustetut ihmiset sekosivat ja tämä jätti syvät arvet - Prahassa kyborgit joutuvat matkustamaan omissa junavaunuissaan, eivät saa istua kaikille puistonpenkeille ja heitä suljetaan ghettoihin! Poliisi partioi kaduilla pidättäen kaikki epäilyttävät kyborgit ja televisiossa on uutisia aseistettujen kansalaisten ‘katupartioista’.
Rasismin esittämisessä on merkityksellisiä eroja siinä miten sitä esitetään. Kaikki edellä mainitut ilmiöt ovat tuttuja todellisesta elämästä. Eli jos puhutaan ‘hyvästä’ ja ‘huonosta’ tavasta esitellä rasismia peleissä niin Mankind Divided esittelee aihetta oikein - pelaaja joutuu pelissä kokemaan rasismia pysähtymällä poliisien tarkastuspisteille. Poliisit ovat usein vastustajina harrastaessaan poliisiväkivaltaa tai ylläpitämällä ulkonaliikkumiskieltoa. Pelko ja rasismi ovatkin pelin pääasiallinen teema - teeman käsittelytavasta voi myös olla aina eri mieltä. Näkisin että nykyisessä maailmassa rasismi on entistä tärkeämpi aihe ja ansaitsee lisää käsittelyä myös pelien tasolla.
Edellisen pelin tapahtumia ei siis paineta villasella, mutta toisaalta lievänä pettymyksenä pelaajan edesottamukset eivät ole taaskaan mitenkään vaikuttaneet (esimerkiksi Deus Ex 1 lopun valinnat yhdistettiin kaikki yhdeksi valinnaksi Deus Ex 2 alussa). Jos harmittavia puolia mainitaan, niin peli on todella raskas ja vaatii uuden näytönohjaimen. Toiseksi tarina ei ole yhtä eeppinen kuin edellisessä pelissä. Politiikka, salaliittoteoriat ja rasismi ovat mielenkiintoisia aiheita, mutta pelaajan tekemiset vaikuttavat vain hyvin vähän isossa mittakaavassa. Lopussa otetaan kantaa pelaajan edesottamuksiin mutta tämä jää auki, pahasti tuntuu siltä kuin ideoista olisi pihistelty pelisarjan seuraavan pelin tai DLC-paketin takia? Sinällään sivutehtävät ovat hyvin mielenkiintoisia ja tekemistä löytyy reilusti joten lähinnä harmittaa ettei samalla rahalla saanut pidempää peliä (Kaikki paikat kolunneena, 31 tuntia Steamin mukaan).
Kiinnostusta herättävät piirteet?
Vapaus seikkailla kaupungissa on aina ollut Deus Ex-pelien vahvuus. Mankind Divided antaa pelaajalle myös vapaat kädet tutkia paikkoja, tehdä tehtäviä ja hakkeroida koneita. Pelin ilmapiirissä on aitoa pyrkimystä ensimmäisen pelin tunnelmaan ja vaikka kadut ovat osin ahtaita, on vaihtehtoisia reittejä paljon. Sivutehtävissä on mielenkiintoisia episodeja esimerkiksi hypnoottinen kultti viemärissä tai murha naapurustossa.
Adam Jensenin rooli “hyvisten” puolella tarkoittaa myös sitä että hän on käytännössä kaksoisagentti. “Juggernaut Collective” on tuntemattoman Januksen johtama hakkeriorganisaatio joka vastustaa Illuminatia ja Interpolin Osasto 29 on taas Joseph Manderleyn johtama orgnaisaatio - näiden kahden osapuolen välillä pelaaja tasapainoilee pelin edetessä. Pelin edetessä kuullaan myös uutisia uudesta sairaudesta nimeltä ‘harmaa kuolema’ ja jutellaan ‘Januksen’ kanssa jne... muitakin suoria viittauksia ensimmäiseen peliin esiintyy ja tämä vahvistaa käsitystä että Mankind Divided on ensimmäisen pelin esitarinaa.
Todellinen hiippailu- ja Deus Ex-fani ei voi jättää peliä väliin. Huolimatta siitä että peli petaa seuraavia osia hiippailu ja erilaiset lähestymistavat tehtäviin toimivat todella, todella hyvin. Pelaajalle annetaan muutamassa kohtaa myös valinnan mahdollisuus, näistä osa on merkityksellisiä ja osassa ei ole sen kummemmin oikeaa tai väärää vastausta - kaikkialla vaan ei voi olla samaan aikaan.
Jännitystä aiheuttavat elementit?
Mankind Divided käsittelee rasismia, terrorismia ja vallankäyttöä. Ruumiita löytyy useassa kohtaa ja eräässä kohtauksessa on poliisin suorittama pahoinpitey. Grafiikka on fotorealistista ja osin synkkää. Sivullisia kohtaan voi hyökätä (hyöty? negatiivinen), mutta tästä ei ole paljon hyötyä. Käytännössä joissain soluttautumistilanteissa joutuu ehkä tainnutamaan sivullisen, jotta tämä ei paljastaisi pelaajaa? Niinpä peliä ei välttämättä kannata pelata oman perheen pienimpien nähden.
Ladattava lisäsisältö?
Pelissä on mikromaksuja. DLC paketit pitää erikseen siirtää pelin tavaroihin ja ne ovat kertakäyttöisiä, eli käyvät yhteen tallennukseen! Tämä on herättänyt jonkinlaista liikehdintää ja valituksia mm. Redditissä. Praxis-kokemuspitepaketti lähtee 0.99$ hinnasta ja taktinen paketti on 4.99$. Nämä lisäpaketit ovat samoja, jota ennakkotilaajat saivat. Voidaan tietysti miettiä miksi täysihintaisesta pelistä pitäisi maksaa vielä lisää päälle?
Pelin ikäraja?
Peli on saanut PEGI-ikärajan samasta syystä kuin Human Revolution, eli siksi että pelissä voi hyökätä sivullisten kimppuun (huom: tämä ei ole aina mahdollista). Tosin peli ei oikeastaan rankaise tai noteeraa sivullisten kuten poliisien tappamista mitenkään, ainoastaan parissa kohtaa huomioidaan onko tehtävän suorittanut ilman tappioita. Sen sijaan PEGI-ikärajajärjestelmä rankaisee helposti siitä että joku peliin kuuluva hahmo lasketaan ‘viattomaksi.’ Sitävastoin, vaikka merkintä on järjestelmässä olemassa PEGI ei ota huomioon pelin tapaa käsitellä rasismia teemana. PEGI tietokannan API kertoo pelin ikärajaperusteista seuraavaa:
“This game features violence against multiple innocents and vulnerable people, and strong language. Though it is not encouraged, players can shoot random people in civilian settings. When they hear shots, civilians will try to run and hide and though police are dispatched to stop the player, they are not prevented entirely. In another scene, the player can watch as a bloodied and bruised man is punched hard in the face, while his hands are tied behind his back.”
“The game also features frequent use of the word ‘fuck’. One scene in the game shows a bombing in a train station.”
Keskustelunaiheita pelin tiimoilta
- Mitä on edellisessä Deus Ex-pelissä tapahtunut?
- Mitä tulee tapahtumaan?
- Minkälaisia esimerkkejä todellisen elämän rasistisista järjestelmistä tiedetään?
- Jotkut ovat kritisoineet ‘apartheid’-sanan käyttöä pelin yhteydessä. Onko mielensäpahoittamiselle syytä? Mistä tämä voi johtua?
No comments:
Post a Comment