Wednesday 7 September 2016

The Housewife

'Good Wife'



Eteläafrikkalaisen Zaheer Flandersin Housewife käsittelee arkaa aihetta, nimittäin parisuhdeväkivaltaa. Pelin tekijä on 22-vuotias ohjelmistotuotannon opiskelija joka on julkaissut useamman pienen pelin Steamin Greenlightin kautta. Housewife asettaa pelaajan kotiäidin askareisiin pureutuen samalla uhrin psyykkeeseen.




Pelin tiedot

Pelin nimi: The Housewife Pelin julkaisija/kehittäjä: Back to Basics Gaming/ Colossal Wreck (2016)
Alustat: PC (Steam) Pelin tyyppi: vakava peli, taidepeli
Ikäraja(t): -
Arvostelijat: Rami (36)
Videokuvaa

Jim Sterlingin arvostelu



Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Housewife on lyhyt ja stressaava peli. 95% Hommista pitäisi saada hoidettua aikarajan sisään ja ensimmäistä kenttää piti tankata jonkin aikaa kunnes oikea taktiikka löytyi. Välillä siivotaan myös unissa. Tahrojen pesu muistuttaa hieman Visceral Cleanup Detailin siivoustapaa, eli vesiämpärissä pitää välillä uittaa sientä, jotta voi jatkaa töitä. Peli asettaa heti alusta lähtien tavoitteet ja tiukan aikataulun saaden pelajan juoksemaan ympärinsä shift-pohjassa!







Pelin eettinen sanoma?


Pelin esittämä ‘miksi’ on paljon mielenkiintoisempi kuin itse pelin toteutus - peli on toteutettu aika 'perinteiseen' tapaan Unityllä. Peli kun päästää sisään suoritusmentaliteettiin mutta viekö tämä lopuksi kohti perheväkivallan uhrin ajatusmaailmaa? Sanoisin että pelin lyhyys oikeastaan tekee karhunpalveluksen tarinalle koska vaikka peli vihjailee perheen todellisuudesta se ei tee sitä kovin vahvasti. Varmasti monet löytävät paljonkin parannettavaa mutta täytyy sanoa että pahuksen hieno keskustelunavaus 22-vuotiaalta pelintekijältä!






Pelin ikäraja?


Peli pyrkii viestimään omalla tavallaan tulevasta joten kun isäntä tulee kotiin ei se ole lapsille sopivaa katsottavaa. Suomalainen ikäraja tulee siitä miten ahdistavat elementit esitetään ja niiden pohjalta lopun kohtaus voisi ehkä nostaa ikärajaa mutta kokonaisuus taas - heiluu vahvasti 12-16 välissä.





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


  • Miten siivoamalla voi muuttaa toista ihmistä? 
  • Minkälasia syitä väkivaltaan on ja miksi se on aina väärin? 
  • Mikä on turvatalo, miksi niitä tarvitaan?

1 comment:

  1. Hyviä kysymyksiä nuo keskustelunaiheet. Niissä ei jäädä pohtimaan miksi joku jää väkivaltaiseen suhteeseen, mikä on hienovaraisesti uhria syyllistävää, vaan käännetään keskustelu väkivallantekijään.

    Lisäisin vielä sellaisen kysymyksen listaan, että miten tämä hyvin yleinen ja vakava ongelma saataisiin loppumaan? Mitä pitäisi tehdä, minkä pitäisi muuttua? Yksilö- ja yhteiskuntatasolla.

    Esimerkiksi tasa-arvokasvatus ja -koulutus, keskustelun kääntäminen uhrista pahoinpitelijään, tuen tarjoaminen uhrille (syyllistämisen ja häpeällä leimaamisen sijaan), toksisen maskuliinisuuden ihanteen purkaminen, tunnekasvatus, jne.

    ReplyDelete