Wednesday 28 September 2016

Left in a Dark No one Aboard

Piilotetun esineen etsintää kummituslaivalla


“Piilotetun esineen”-pelit ovat olleet yksi suosittu kasuaalipelien tyyppi. Pelityyppi on graafisesti hyvin vahva ja niissä on yleensä hyvin vahva teema. Kauhu- ja merirosvoteemainen Left in a Dark No one Aboard kertoo hyytävän tarinan naisetsivästä jonka Port Providencen kuvernööri kutsuu tutkimaan hylättynä löydetyn laivan arvoitusta. Tutkimusten aikana tarinaan alkaa ilmestyä yliluonnollisia elementtejä ja tutkijan kantapäille jämähtää mysteerinen kaapumies lihakoukun kanssa!




Pelin tiedot



Pelin nimi: Left in a Dark: No one Aboard Pelin julkaisija/kehittäjä: Artifex Mundi / Moonrise Interactive (2013)
Alustat: PC, Android, Mac, iPad, Blackberry, Windows Phone Pelin tyyppi: ongelmanratkaisu
Ikäraja(t): - (App Store +9)
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:


Mekaniikat ja pelattavuus


Peli on esineiden etsimistä piirretyistä taustoista sekä erilaisten ongelmapelien selvittämistä. Pelin ongelmapelit voi muutaman yrityksen jälkeen ohittaa ja sitä voi pelata rennosti ilman aikarajaa. Esineiden etsintätilanteissa pelaajan on etsittävä kuvasta näytetyt esineet - esineet voivat olla toisten esineiden alla tai sisällä ja välillä on käytettävä jotain esinettä löytääkseen toisen. Vanhoille etsimispaikoille pitää pelin edetessä palata sillä niistä on tarkoitus etsiä ongelmiin sopivia esineitä pari-kolmekin kertaa. Aivan mahdotonta tämä ei siis ole ongelmien piilotellessa selvästi näkyvillä. Pelejä on ilmeisen helppo tällä reseptillä tuottaa: Artifex Mundila on oltava valtavan tehokas tuoteputki peleille sillä se on julkaissut 47 muutakin peliä vastaavalla logiikalla - siis vuodesta 2010 lähtien!






Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?



Pelin tyyli on hyvin kasuaali, mutta pelaaja joutuu metsästämään hotspotteja välillä tosissaan hiirellä (itse en erottanut esineitä aina taustasta ja tämä on osittain varmasti tarkoitus). Selkeä jännitys ja kauhuteema pitää myös mielenkiintoa yllä, eli kokeneempi pelaaja varmasti pelaa peliä mielessään jos sattuu pitämään tälläisestä tarinankerronnan ja kevyen ongelmanratkaisun yhdistämisestä.





Pelin eettinen sanoma?


Pelissä on vahva yliluonnollinen teema ja pelaajaa ilmestyy opastamaan tytön haamu. Päähenkilön tehtävä onkin selvittää miten laiva liittyy tulipaloon läheisellä Paholaisensaarella ja purkaa kirous. Eli kovasti ollaan hyvän puolella ja ratkaistaan asiat kuin ihmemies. Firman muidenkin pelien päähenkilöarkkityyppi on itsenäinen ja oma-aloitteinen naishenkilö. Toisaalta tämä lienee firman muidenkin pelien kantava ajatus että sankarin ei tarvitse aina olla mies, vaan se voi olla yhtä hyvin nainenkin. Päähenkilö ainakin on niin osaava että valaa metallit kuin korjaa sähkölaitteet pelin kuluessa.




Kiinnostusta herättävät piirteet?


Itse nautin kovasti pelin graafisesta ilmeestä ja tarinankehittelystä. Tasosuunnittelu pakottaa juoksentelemaan hieman edes takaisin muutaman ruudun välillä, mutta tätä ei ole vaivoiksi asti. Ainoastaan kuvittelisin että tämä on ongelma jos toistuvasti kulkee jonkun esineen ohi. Ainakin ongelmanratkaisutilanteissa on mahdollisuus pyytää peliä osoittamaan yksi esine ja varsinaiset välipelit voi jonkin ajan kuluttua ohittaa.





Jännitystä aiheuttavat elementit?


Toisin kuin vastaavat Facebook-pelit, Left in a Dark No one Aboard pyrkii lunastamaan itsensä merirosvokauhulla. Osa pelin synkähköstä kuvastosta ei sovi aivan pienille lapsille, eli jos jaloissa pyörii <12 lapsia kannattaa miettiä ainakin kerran. Suomalaisittain virkamieskielellä puhuttaisiin “makaaberista kuvastosta.” Vaikkakin on pelin tapa käsitellä asioita (tavaroiden etsintä) etäännyttää sitä kuvatuista tilanteista.





Ladattava lisäsisältö?


Pelin demo on saatavilla:

http://files.artifexmundi.com/SETUP_EN_DEMO_LeftInTheDark_NoOneOnBoard.exe



Pelin ikäraja?


Pelin Apple-ikäraja on 9+. Tämä on pelintekijän itsensä antama joten siihen voi suhtautua tietyllä tavalla aina varauksella (toisaalta pelin kohderyhmä on tiedossa mutta pelintekijä toivoo sen olevan mahdollisimman iso). Toisaalta nimenomaan Apple-pelit tarkistetaan aina erikseen firman toimesta, joten aivan käsittämättömiä mokia ei helposti pitäisi tapahtua.

Painajaisbensa-testissä peli sijoittuu 'trilleri'-kategoriaan sisältäen 6 painajaisbensa-elementtiä.





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mitä pelissä on tapahtunut, mikä pelaajan tulkinta on tilanteesta?
  • Mitä arvoitukseen liittyy?
  • Mistä paikoista pelaaja on etsinyt esinettä, mistä hän ei ole katsonut? Voisiko esine olla jonkin asian sisällä?








No comments:

Post a Comment