Tuesday 6 December 2016

Action Legion

Tuli ja Liike












Itsenäisyyspäivän kunniaksi suomalainen peli. Tämä on itseasiassa hieman nolo juttu, sillä pyysin aikaisemmin arvostelukappaletta ja kun sitä ei kuulunut en tietenkään älynnyt tarkistaa roskakoria. Action Legion on kuitenkin aliarvostettu peli joten arvostelen sen, vaikkakin ruhtinaallisen myöhässä. Peli on Nähtävästi Steamin alennuksissa mutta sitä kannattaa harkita joululahjaksi ihan vaan näppärän pelattavuuden ja kotimaisuuden takia.

Pelin tiedot

Pelin nimi: Action Legion Pelin julkaisija/kehittäjä: Aeonic Entertainment (2016)
Alustat: PC Pelin tyyppi: räiskintä, taktiikka, retro
Ikäraja(t):-
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Traileri
Action Legion peliä



Mekaniikat ja pelattavuus


Tulevaisuudessa avaruusjääkärit lähetetään kapinoiville planeetoille kurmottamaan muukalaisia ja siirtokuntalaisia aseiden kanssa. Budjettisyistä ryhmään riittää yksi jääkäri, jota ohjataan hiirellä. Budjetista on karsittu myös käsikranaatit, jotka joutuu etsimään kentältä.No, nämä tuhoavatkin vahvistettuja bunkkereita kerralla. Tehtävien edistyessä avaruusjääkärit joutuvat eliminoimaan muukalaisolioiden uhkan - yksi luoti kerrallaan...




Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Action Legion muistuttaa pelattavuudeltaan kovin paljon wanhaa Cannon Fodderia, joka oli Sensible Softwaren vuonna 1993 julkaisema matopeli- vietnamissa. Cannon Fodderissa johdatettiin ryhmää jääkäreitä erilaisten mutkikkaiden tasojen läpi - nämä tyypit kuolivat yhdestä osumasta joten pelaaminen oli kieli keskellä suuta. Selvitessään tehtävistä nämä oppivat ampumaan suoraan, mutta ansat, sissit ja tankit aiheuttivat sen että hautuumaa täyttyi nopeasti hautakivistä - ei ihme että peli sai aikaan pienen kontroversian Isossa-Britanniassa.


 Lähde: http://gamefabrique.com/

Pelin eettinen sanoma?


Action Legion epäinhimillistää pelihahmoja mielenkiintoisella tavalla. Pelaaja saa tietää jääkäriensä lempinimet, mutta koko nimi paljastetaan vasta tämän kaaduttua. Vaikka peliä ei voida pitää satiirina kuten esikuvaansa, on se ehkä turhan vakava. Cannon Fodder oli kieli poskessa tehty, mutta Action Legion ei. Silti molempia voidaan pitää eräänlaisena sodanvastaisena puheenvuorona riisumalla sodasta turha glooria pois. Natsoja kertyy sotilaille, mutta jokainen kuolee ihan samalla tavalla.


Kiinnostusta herättävät piirteet?


Action Legionin pelattavuus on hyvä ja se sopii silmään oikein hyvin. Itse pidin kenttäsuunnittelusta, koska se muistutti Cannon Fodderin ongelmanratkaisumaisia kenttiä. Jos puhutaan Cannon Fodderin modernisaatiosta niin miellyttävänä optiona pidin sitä mahdollisuutta että kaverit pystyivät myös ampumaan itsenäisesti - mikä on hyvä välillä tiukoissa tilanteissa. Jääkärit eivät myöskään kuole kerrasta - piirre joka vähentää turhautumista. Pelissä on myös tarpeeksi aseita, jotta erilaiset taktiikat onnistuvat - kranaattien rajoittaminen on yksi tapa miten eri tasojen haasteita voi säätää. Yksi mitä olisin toivonut on kaksinpeli - oikeastaan tämä oli alkuperäistä Cannon Fodderia kohtaan annettua kritiikkiä myös. Kahdella pelaajalla (Lego-pelien tapaan) samalla ruudulla olisi voinut olla melkoisen hauskaa päheltää kaksin. Peli ei ole siis mitenkään huono vaan se on nopeatempoinen, riittävän haastava ja onnistuu pitämään hyvin huomion. Sääli ettei peli menestynyt paremmin, koska pelissä olisi ollut aineksia muuhunkin!



 Tarinaa viedään eteenpäin sarjakuvilla


Pelin ikäraja?


Pelillä ei ole ikärajaa ja se on kuvattu kaukaa yläviistosta. Suomalaisessa ikärajajärjestelmässä saatettaisiin puhua ‘epärealistisesta’ kuvauksesta, koska pelihahmot roiskivat partikkeliefektillä verta ympärilleen haavoituttuaan. Tämä ei tosin haittaa näiden toimintaa mitenkään.






Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Minkälainen taktiikka pelaajalla on?
  • Mitä vaatisi että pelihahmoon kiintyy?
  • Mikä tekee pelin haastavaksi?







No comments:

Post a Comment