Wednesday 16 March 2016

That Dragon, Cancer

Toivon kanssa











Ryan ja Amy Greenin poika Joel todettiin terminaalisesti sairaaksi yksivuotiaasta lähtien. Syöpää vastaan taistelu päättyi kuolemaan neljä vuotta myöhemmin, marraskuun 13. 2014. Pariskunta päätyi muistamaan lastaan tekemällä pelin ja tämä saatiin ryhmärahoituksella aikaiseksi.

Pelin tiedot

Pelin nimi: That Dragon, Cancer Pelin julkaisija/kehittäjä: Numinous Games (2015)
Alustat: PC,OS X, Ouya Pelin tyyppi: vakavat pelit,taidepeli
Ikäraja(t): PEGI 3 (Google Play), Apple 12, Ouya Content rating: Everyone
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa:
https://www.youtube.com/watch?v=60ZCaupyHhc Traileri
https://www.youtube.com/watch?v=-tk6p6SLEJo Peliä
https://www.youtube.com/watch?v=sGiJycMI5S8 Tekijän haastattelu


Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Pelissä käydään läpi muistoa ja tunteita, eli Ryanin, Amyn ja Joelin tarina. Vaikka “taidepeleissä” ei aina ole pelimäisiä elementtejä on TDC:n myös välillä 'pelattava'. Päätarkoitus pelillä on kuitenkin välittää Joelin elämän huippukohdat ja epätoivo ja myös surun kanssa tuleminen toimeen - perheen tarina.





Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Tälläisiä pelejä pitäisi olla enemmän! Aihe käsittelee sekä käytännönläheisesti että vertauskuvallisesti Greenien elämää. Joka tapauksessa kyse on tunteita herättävän aiheen kuvaamisesta siten että myös muut ihmiset voisivat ymmärtää mistä on kyse - henkilökohtaisten tuntojen tuominen selkeästi esille on vaikeaa ja tässä onnistutaan muutamalla teknisellä kikalla oikein hyvin.












Pelin eettinen sanoma?


Mitäpä ei vanhempi tekisi lapsensa puolesta? Kaikkein pahinta on se että asioille ei voi tehdä mitään - sairaalaralli on juuri kirjaimellisesti sitä, mutta lääkärit toteavat heti alussa että tauti on parantumaton. Ainoa mahdollisuus on siis ihme - tässä kohdassa käsitellään myös pariskunnan uskoa Jumalaan, koska uskoelämää ei muualla maailmassa pyritä piilottelemaan kuin suomessa. Toivoon liittyy myös se asia että emme oikeastaan tiedä miksi joillekin tapahtuu ihmeitä ja toisille ei? Ryan ei vaimonsa tavalla heittäydy sen varaan että näin käy.





Rakastavat vanhemmat kysyvät ‘miksi’ ja tieteellinen perustelu ei inhimillisesti riitä. Kärsimyksen ongelmaan ei ole yksiselitteistä vastausta, vielä, vaan asiaa on käsitelty monen kirjailijan kynällä ja tietysti myös Raamatussa (vrt. 1. Kor. 13:12). Raamatullinen allegoria ja viittaukset ovat koko pelin läpäiseviä ja niitä on oikeastaan turha yksilöidä tässä koska pelaaja kulkee koko prosessin läpi loppuun asti, joka on tietysti tärkein kohtaus.

Jos vielä yksinkertaisemmin ilmaisen asian niin kovin moni peli ei ole tehty kristilliseltä arvopohjalta lähtien: That Dragon, Cancer on ehkä kaikkien aikojen paras kristillinen peli (suurin osa karmean huonoja), koska ei pyri olemaan peli vaan henkilökohtainen kertomus oikeasta elämästa.



Kiinnostusta herättävät piirteet?


Pelin yksinkertaistetusta ja kirkkaasta tyylistä voi olla montaa mieltä. Esim. hahmojen kasvoja ei ole piirretty. Tämä häiritsi jonkin verran, mutta toisaalta pelaaja sijoittaa sen verran paljon painoarvoa kasvoille, että niiden puuttuessa painottuu kuuntelemiseen. Perheen kotivideoista (?) on leikattu paljon materiaalia ja ääninäyttelijät näyttelevät itseään, joten peli on hyvin tukevasti todellisuudessa.











Jännitystä aiheuttavat elementit?


Surun esittäminen ruudulla ei oikein laukaise minkään kriteeristön ikärajakriteerejä. Samoin pelin tyylitellyn sisällön arviointi on todella vaikeaa.



Ladattava lisäsisältö?


Peli on ostettavissa Oyalle ja Steam-palvelun kautta. Hinta on hieman kallis (15 eur.), mutta kyseessä on nelilapsinen perhe joten sinänsä mitään järkeä ei polkuhinnassa ole.


Pelin ikäraja?


Pelillä ei ole virallista ikärajaa, kuitenkin Ouyalla on ESRB:n luokituksia vastaava sisältöluokitusjärjestelmä jonka mukaan peli sopii kaikille. Tämä ei siis tarkoita että kaikenikäiset saisivat pelistä kaikkea irti, koska tarina on rehellisesti sanottuna hyvin kypsä.


Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


  • Kuinka paljon amerikassa sairastaminen maksaa, mistä tämä riippuu?
  • Mihinkä tohtorien sanomiin asiohin vanhemmat panevat toivonsa?
  • Mitä erilaisia hoitoja Joeliin kokeillaan?
  • Mitkä ovat erityisiä kohtauksia jota vanhemmat muistelevat lämmöllä?
  • Miksi maailmassa on sairautta?
  • Mihinkä kristillinen usko panee toivonsa?



No comments:

Post a Comment