Bittileirille 3-6.8.2016 Tampereen Ilkossa pääsi mukaan 40 ihmistä, leirin suuren suosion mukaan ilmoittautuminen suljettiin ennakoitua aikaisemmin. Koska kyseessä on nuorisotyön, pelaamisen ja pelikasvatuksen kannalta yksi uraauurtavimmista evankelisluterilaisen kirkon toiminnasta jatkan leirin esittelyä toisella artikkelilla leirillä pelatuista peleistä. Tämä artikkeli on jatkoa aikaisempaan kirjoitukseen.
Bittileirin pitäminen alkoi vuonna 1994 paikan ollessa Aitolahden vanha pappila. Siellä oli vielä silloin kangaspäälysteisiä sähköjohtoja joiden kestävyyttä hieman pelättiin, kertoo Ilkka Puranen. Ensimmäiset pelit, jota pelattiin olivat yksinpelejä - tai sitten käytössä oli nollakaapelilla yhteen liitettyjä koneita. Ensimmäiset verkkopelit olivatkin “Doom” ja “Formula One Grand Prix”. Bittileirin vetäjät kutsuttiin myös kuulemaan ensimmäisestä internet-yhteydestä jota tarjosi Scifi Tampereella. Tämän jälkeen palveluntarjoajana oli Soon, jonka asiakaslehteen leiriläiset päätyivätkin - jutussa mainittuja leiriläisiä on vieläkin mukana tosin aikuisina.
Varsinainen noste pelaamiseen tuli kun bittileiri sai vuosituhannen vaihteessa lahjoituksen Tampereen yliopistolta - kasa 3c509-sarjan koaksaali-verkkokortteja. Tämän jälkeen bittileiriläisten koneet voitiin avata ja asentaa leirillä verkkokortit sekä 3.5” levykkeeltä ajaa ajurit. Terävimmät leiriläiset päätyivät auttamaan muita leiriläisiä ja päätyivät vuosia myöhemmin vetäjiksi. Varsinaisesti verkkopelaaminen vaati Windows 3.11 koska kyseessä oli ensimmäinen TCP-tuen omaava kotiwindows. Nettiyhteys saatiin Torpan leirikeskukseen 2002 tienoilla.
Pelit jota pelattiin vaihtelivat vähän riippuen siitä oliko kyse vetäjistä vai leiriläisistä? Leiriläiset pelasivat yksinpelejä, tai monta pelaajaa samalla koneella yhteispelinä kun taas vetäjien suosikkina oli Civilization ja sen eri versiot. Leiriläisten ikäraja oli alunperin 10 vuotta mutta se nostettiin oikeastaan pelien ikärajojen virallistuessa, toteaa Kaapo.
Doomin ja F1 GP:n lisäksi Warcraft 1 oli suosittu peli. Verkkopelipiireissä suosittu Battlefield 1942 oli bittileirin kannalta oikeastaan vain 'yhden kesän juttu', samoin kuin Starcraft todellisen suosion koituessa Counterstriken ja Warcraft 3 kohdalle Counter-Strikeä pelattiin sen ensimmäisistä modi-versioista. 2005 jälkeen suuren suosion keräsi Battlefield 2 mutta Ilkka Purasen mukaan se jouduttiin kieltämään jossain vaiheessa, koska erän päätyttyä se veti verkon jumiiin kaikilta leiriläisiltä ladatessaan tilastotietoja palvelimelle.
Team Fortress 2 sai suuren suosion vasta 2011 kun se tuli ilmaispelattavaksi. Pieni kädenvääntö käytiin myös 2013 olisiko pelattava MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) , Dota 2 vai League of Legends (“LoL”), mutta lopulta leiriläiset päätyivät League of Legends- suuntaan. Samoihin aikoihin esiteltiin myös Hearthstone-korttipeli, joka on ollut siitä lähiten kohtuullisen suosittu. 2014 Leiri siirtyi myös Ilkon leirikeskukseen johon saatiin valokaapeliyhteys. Kaapo Kososen mukaan tasa-arvoista oli se että LoL ja TF2 ovat molemmat ilmaiseksi pelattavia pelejä. Noin puolet leiriläisistä hankki 2016 kesäleirille PEGI 12-ikärajan saaneen Overwatch-pelin, joka oli täysihintainen peli, eikä ilmainen kuten Team Fortress 2.
Jonkin aikaa myös kiellettynä ollut Counterstrike: Global Offensive on saanut Verkkonuorisotyön keskuksen, Verken, pyynnöstä suomalaisen ikärajaluokituksen (16), joten sitä on voinut taas pelata leirillä. Leirin ohjaajien pelaamia pelejä rajoittaa jossain määrin myös se sääntö että nämä eivät voi pelata leirillä korkempien ikärajojen pelejä, toisaalta satunnaisia huomautuksia lukuunottamatta ei ikärajojen kanssa ole leiriläisten kanssa ollut ongelmaa.
Verkon käytöstä on joutunut ohjeistamaan ja kieltämään joskus, mm. tuttu puhelinohjelma Skype haukkaa kaistaa kaveriltakin. Tämän lisäksi myös torrent-ohjelmat (kuten Pando Media Booster) ovat pannassa. Käytännössä leirillä varmistetaan että virusturva on kunnossa, suuret asennukset ladataan taukojen aikana, videoita katsotaan kohtuullisesti ja ohjataan käyttämään leirin Teamspeak-palvelinta. Leirin vetäjän apuna on joukko isosia ja aikuisia vetäjiä auttamassa koneongelmissa.
Vetäjät ovat myös huomanneet pelien piraattikopiointi vähentyi vuosien varrella selkeästi Steam-palvelun ansiosta. Nuoriso kun toimii samalla tavalla kuin aikuiset, että peli hankitaan sieltä mistä sen helpoiten saa. Nettijakelu onkin PC-pelaajille käytännössä ainoa käytetty paikka.
Yksi pelityyppi mikä on Kaapon mahtikäskyllä selkeästi kielletty ovat kauhupelit, eli Slender, Amnesia tai Five Nights At Freddy’s-pelit ovat olleet pannassa (allekirjoittanut joutui juuri tätä kirjottaessa leirillä kieltämään jälkimmäisen pelaamisen), vaikka virallista ikärajaa ei näillä välttämättä olekaan. Lähtökohtana rajoituksissa tässä on kasvattajien ammattihavaitno siitä että kauhupelit vaikuttavat mm. unen laatuun, eli esimerkiksi suomalaisen ikärajakriteeristön ahdistus-kriteereihin viittaava sisältö voidaan havaita kun taas väkivaltaisillä peleillä ei ole havaittu vaikutusta pelaajien käytökseen. Moni leirin vapaaehtoisista vetäjistä on ollut itse leiriläisenä 90-luvulla ja 2000-luvun vaihteessa.
Toinen hyvä kielto on liittynyt karkkien syöntiin ja kolan juontiin. Konehuoneessa voi juoda vettä, mutta sokeripitoiset juomat tai karkit ovat pannassa - tämä on osaltaan myös vähentänyt leiriläisten sokerin syöntiä - kaksi lämmintä ateriaa ja kolme välipalaa kun pitää seurakunnan tapaan leiriläisen hyvin ravittuna eikä kenekään tarvitse 'päristä'.
Seurakunnalla ei ole oikeastaan missään vaiheessa ollut montaa tietokonetta leirille - viime vuosina on ‘firman’ WiiU-konsoli ollut mukana retropeli Super Mario Maker voimalla ja tämän lisäksi on testattu vanhemmilla laitteilla muita retrompia konsolipelejä kun Super Smash Bros Melee. Huolimatta huippuviritellyistä PC-pöytäkoneista konsolit vetävät pelaajia yhteen, sillä yhdessä pelaaminen on hauskaa!
Sekalaisia pelikasvattajan tekemiä havaintoja
- Leiriläisten pelaamat pelit menevät trendien sekä yksinkertaisesti käytännön mukaan.
- Hyvät verkkopelit ovat korvaantuneet moninpeleillä, jota pelataan Steamin kautta.
- Yksinpelejä pelataan edelleen monipuolisesti.
- Yhdessä pelaaminen näyttäisi olevan hauskinta toimintaa
- Vetäjien asettamat Pelien rajoitukset ovat koskeneet lähinnä kauhupelejä, eikä räiskintä/sotapelejä.
Linkkejä
Bittileirin videot
Kotisivut
Muistan vieläkin, lämpimästi, kuinka kuljeskelin ympäri AVPta ja taputtelin niitä sähköjohtoja. Ei kärsinyt kovin pitkäkestoista otetta ottaa. Ja "narut" hirsiseinän pinnassa.
ReplyDelete