Wednesday 19 October 2016

Fran Bow

Väärä lääkitys



Fran Bow kertoo kymenenvuotiaasta Franista ja tämän mielenterveysongelmista. Synkkä pahuus surmaa hänen perheensä ja Fran pakenee metsään joutuen eroon kissastaan mr. Midnightistä. Mielisairaalassa Fran saa uuden lääkityksen joka saa hänet näkemään asioita ja suunnittelemaan pakoa. Alkaa seikkailu joka hakee vertaansa outoudessaan ja joka pyrkii käsittelemään hyvin vaikeaa aihetta, eli lasten mielenterveysongelmia.

Artikkelissa on sisältövaroitus graafisen ahdistavuuden takia.




Pelin tiedot



Pelin nimi: Fran Bow Pelin julkaisija/kehittäjä: Kilmonday Games (2015)
Alustat: Windows, Android, iOS, Linux, Mac OS Pelin tyyppi: seikkailu, kauhu, indie
Ikäraja(t): - (App Store +12, Google Play PEGI 12)
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Traileri
Let’s play



Mekaniikat ja pelattavuus


Kovin usein ei 90-luvun hiirivetoinen seikkailupeli ole pelintekijöiden valitsema pelityyppi. Fran Bow edustaa hiirivetoista seikkailupeliä käsinpirretyissä taustoissa. Esineitä pitää etsiä, niitä pitää yhdistellä ja käyttää jotta seikkailu etenisi. Tämän tyyppisissä peleissä vaikeus nousee lähinnä siitä kuinka loogisia ongelmat ovat (Fran Bowissa on mm. eräs puzzle toteutettu Fibonaccin kaavalla, joka on vielä suhteellisen looginen)? Kiinnostus peliin nousee tarinasta ja siitä että pelaaja haluaa tietää miten Franille lopulta käy, ja kuinka oudoksi tarina voi mennä. Osassa kohtauksista Franilla on lääkkeet, joilla pääsee makaaberiin varjomaailmaan. Varjomaailma vaikuttaa “oikeaan” maailman, vai onko “oikea” maailma myöskään oikea?



Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Fran Bow on makaaberi ja ajatuksia herättävä tarina, eräänlainen matka mielikuvitusmaailmaan. Aihe ei ole aivan tuore, aikaisemmin Alice: The Madness Returns pyrki selittämään ihmemaata Liisan mielenterveysongelmilla. Fran Bowia voi toisaalta pelata fantasiasatuna ja toisaalta allegorisena kuvauksena mielenterveysongelmista? Pelillisesti kyseessä on esineiden etsimistä ja yhdistelyä varsin 90-lukumaisessa pelissä. Eräänlainen retromaisuus tuleekin pelistä mieleen, toki vanhat parrat tuntevat pelityypin, mutta uusille pelaajille voi tulla yllätyksenä että apupyöriä ei Franin pyörässä oikein ole. Ongelmat säilyvät kuitenkin suurin piirtein järjellisinä, toisin kuin eräät Sierran ja Lucasartsin tekemät ongelmanratkaisutehtävät 90-luvulla.



Pelin eettinen sanoma?


Peli on harmillisen monitulkintainen. Toisaalta pelaaja näkee paljon yhtäläisyyksiä moderniin psykologiaan pelin kuvatessa lapsen mielen sulkeutumista jopa siinä määrin että Fran muuttuu mielikuvitusmaailmassa puuksi. Vaikka aikuiset tietävät paljon diagnooseista ja osaavat kyseenalaistaa pelin tapahtumat ja näyt niin yksi seikka rokottaa uskottavuutta ja se on sellainen pieni fakta että lasten mielenterveysongelmat eivät yleensä puhkea 10-vuotiaana. Toisaalta lapsuus on sen verran maagista aikaa että on mielenkiintoista ajatella, mitä kävisi jos lapsen maailma mielikuvitusystävineen olisikin totta? Aiheesta on useita pelaajien tekemiä teorioita joista jopa Freud voisi olla ylpeä, mutta pelin asetelmasta paistaa läpi toivo: Fran ei missään vaiheessa suostu luovuttamaan.




Kiinnostusta herättävät piirteet?


Pelistä huomaa ensimmäisenä sen taiteellisen tyylin. Tietysti tämä myös toimii helposti luontaantyöntävänä piirteenä osalle pelaajista, kuten myös vanhanaikainen seikkailupeli-mekaniikka. Pelissä on myös välillä puzzle- ja toimintaosuuksia, mutta onneksi nämä on jätetty vähäiseen osaan. Tuntuu aivan siltä että pelintekijät haluaisivat pelille nimenomaisesti varttuneen ja aikuiset pelaajat, jotka osaavat arvostaa vaikeaa aihetta ja toteutusta?




Jännitystä aiheuttavat elementit?


Monet kohtaukset ovat sen verran synkkiä ja karseita että sisällön taso on sitä luokkaa että se voi aiheuttaa pelkotiloja lapsissa. Peliä ei siis suositella pelattavaksi oman perheen nähden eli ikäraja 12 on siis hyvä pitää. Nuorisolle sanoisin että pelin on sen verran tulkinnanvarainen että siitä saisi hyvän keskustelun mielenterveysongelmista, etenkin lasten.




Ladattava lisäsisältö?


Ei


Pelin ikäraja?


Fran Bow on saanut App Storessa +12 ja Google Playn versiossa PEGI-ikärajoista 12. Käytännössä molemmissa palveluissa pelintekijät joutuvat itse ilmoittamaan arvionsa pelin sisällöstä, mutta kahdesta palvelusta Apple puuttuu ikärajaan jos pitää sitä virheellisenä. Aiheen ja toteutuksen kannalta 12 kuulostaa alhaiselta, mutta toisaalta 16 antaisi vähän väärän kuvan pelin aiheesta.





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


  • Kuka on Fran?
  • Kuka on tappanut Franin vanhemmat?
  • Mitä lääkkeistä aiheutuu?
  • Minkälaisiin diagnooseihin Franin tila sopii?
  • Mikä on totta ja mikä mielikuvitusta pelissä?  


No comments:

Post a Comment