Friday 10 July 2020

Pollen

Gone Home avaruudessa



Vaihtoehtotodellisuudessa John F. Kennedya ei ikinä ammuttu vaan tämä avasi itä ja länsiblokin välille uuden yhteistyön aikakauden avaruudessa. On vuosi 1995 ja päähenkilö saapuu avaruuden putkimiehenä Saturnuksen kuun Titanin M-asemalle jota on hoitanut yli 20 vuotta RAMA-yhtiö. Paikalla on kuitenkin tapahtumassa jotain outoa ja tarina käy yhä oudommaksi kun pelaaja löytää itsensä samalta asemalta vuotta myöhemmin. Mitä kummaa on tapahtunut?


Pelin tiedot

Pelin nimi: Pollen Pelin julkaisija/kehittäjä: Mindfield Games (2016)
Alustat: PC (+HTC VIVE/Oculus Rift), PS 4 Pelin tyyppi: Seikkailu, Ensimmäinen persoona, VR, trilleri
Ikäraja(t): ???
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Traileri


Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Mitä jos Avaruusseikkailu 2001 olisi tehty peliksi? Pollenia ei ole turhaan esitelty suomen pelimuseossa. Stanisław Lem pöyrinee varmasti haudassaan ihan vaan innostuksen vuoksi.
Pollen esittelee futurologiaa ja kovaa tieteisfiktiota yhdistettynä astronautitien omiin muistiinpanoihin. Nykyisyyden ja vaihtoehto? Paikan? Välillä kulkeminen kutkuttaa myös tieteishermoja, sillä Pollen ei anna vastauksia helposti, ja monet asiat jäävät pelaajan oman tulkinnan varaan.

Vaikeita valintoja


Jossain määrin peliä voidaan sanoa Tieteisversioksi Gone Home-pelistä - 70-luvun tekniikalla. Retrotekniikalla tehtyä asemaa pääsee ihastelemaan monesta kertaa, ja miellyttävän yksityiskohtana kaikkia nappeja pääsee painamaan - suurimmasta osasta jopa tapahtuu jotain! Pelaaminen on kävelyä, tutkimista ja kevyttä ongelmanratkaisua siinä sivussa. Tietysti tämä ei riitä kaikille kaikille pelaajille, sillä toimintaa saa hakea. Kyseessä on enemmänkin älyllisen astronautin peli joten pelaajan kannattaa asennoitua siihen puhtaasti älyllisenä tieteisseikkailuna.




Pelissä on selkeää Solaris-vaikutusta ja pelaajan kannattaakin metsästää ja kuunnella kaikki nauhat saadakseen käsityksen mitä on tapahtunut ja miten. Välillä katsellaan miehistönjäsenten ottamia kuvia ja kuunnellaan rokkia. Peli pyrkii olemaan syvällinen kuvaus tapahtumista ja sivuhenkilöistä. Teemat pyörivät yksinäisyyden, perheen ja koti-ikävän parissa. 




Osa tapahtumista jää kuitenkin osaltaan harmittavasti vahvasti pelaajan tulkinnan varaan. Mihin Karen joutui? Mikä on Entiteetti? Miten tämä vaikuttaa mehiläisiin? Tutkivatko ihmiset Entiteettiä vai tutkiiko tämä heitä? Mitä loppu tarkoittaa? Nämä asiat on todennäköisesti jätetty tahallaan tulkinnanvaraisiksi, jotta pelaaja voi muodostaa omat mielikuvansa.




Pollen on samalla myös todellinen VR-peli. Verkkainen kävelysimulaattori sopii huomattavasti paremmin virtuaalitodellisuuteen kuin moni toimintapainotteinen- pelin loppukohtaus sekä krediitit ovat tästä näkökulmasta katsottuna varmasti pelihistorian komeimmat Assembly-tyyliin.





Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma


Pollen on kutkuttavan jännittävä aina välillä. Tämä uhka ei kuitenkaan aktualisoidu, muuten kuin jos pelaaja vahingossa pelästyttää itsensä. Pelin ikäraja ei selvinnyt - pelaaja-lehti toteaa sen olevan 16 kun taas käännöstyön tehnyt Native Prime kertoo sen olevan PEGI 7. Pelin kotisivut - ei mainintaa. Pegi.info - ei tunne. Kuulostaako tutulta?


Propatulla avaruuspuvulla voi pelästyttää itsensä 

PEGI voisi periaatteessa antaa 16 yhden kuolleen astronautin takia mutta järjestelmän pelko-kriteeristö päättyy 12 ikävuoteen joten päädyn taas nojaamaan suomalaiseen kriteeristöön.
Esim. Solaris on suomalaiselta ikärajaltaan 12, vaikka tarinasta ei mitään tajuakaan. Pelin nimittäminen kauhupeliksi ei toimi, sillä uhka pitää kokea astronauttien selostuksen kautta eli peli on tunnelmallinen mutta ei sinänsä uhkaava.

Amandalle on näköjään käynyt vähän köpelösti



Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta


Pollen on osa suomalaista pelihistoriaa. Valitettavasti Mindfield oli ehkä hieman liian aikaisin VR-markkinoilla tai koko tekniikka pitäisi vielä vähän kypsyä. Peli ei ole myöskään kovinkaan kallis, joten sitä kannattaa kokeilla ihan pelisivistyksen kannalta.


Hyvin nimetty pelimasiina.


Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mitä tukikohdassa on tapahtunut?
  • Mitä outo fosforinvärinen pöly on?
  • Mitä miehistönjäsenten nauhoitukset ja paperit kertovat tapahtuneesta?
  • Mikä on sinun teoriasi siitä mitä on tapahtunut?

No comments:

Post a Comment